Pet najvećih zagonetki života

Opširnije...

Je li život došao iz svemira, zašto spavamo i jesmo li namjerno uništili naše rođake neandertalce, neke su od najvećih misterija živog svijeta. Evo što kažu znanstvenici

Kako je nastao život?

OK, zaboravite Nou, Arku i Darija Šimića. To se naprosto nije tako dogodilo. Prirodna selekcija objašnjava kako organizmi koji već postoje evoluiraju odgovarajući na promjene u okolišu. Ipak, Darwinova teorija ne govori o tome kako je nastao život na Zemlji. Neki istraživači podržavaju teoriju prema kojoj su život na naš planet iz svemira donijeli asteroidi i kometi na kojima su bili primitivni oblici života, bakterije i mikrobi.

Opširnije...

Dizajnirane bebe mogu otvoriti pandorinu kutiju

Opširnije...

Roditelji bi se mogli odlučiti na pobačaj otkriju li da fetus ima predispozicije za ćelavost, upozoravaju stručnjaci

U budućnosti je neizbježno čitanje DNK iz fetusa, a tim tehnološki izazovnim pothvatom, koji izaziva niz etičkih dvojbi, bave se četiri američke kompanije: Verinata (Illumina Health), Ariosa, Ravgen i Natera.

Kompanija Verinata još je prije 2,5 godine lansirala test koji može detektirati Downov sindrom kod nerođenog djeteta na osnovi malog uzorka majčine krvi.

Opširnije...

Pet najvećih znanstvenih prevara u povijesti

Opširnije...

Kada je krajem siječnja ove godine mlada japanska znanstvenica  dr. Haruko Obokata otkrila novu metodu jednostavnog dobivanja matičnih stanica,  diljem svijeta to je pozdravljeno kao revolucija u medicini. Dr. Obokata (30)  iz Riken centra za razvojnu biologiju  i njezini suradnici spoznali su kako se matične stanice mogu brzo stvarati tako da se krvne stanice urone u kiselinu koja ima dovoljno visok pH da izazove šok, ali ne i smrt stanica. 

Opširnije...