Budapest_Parlament_Building.jpg

Desni mađarski list Magyar Nemzet pred nekoliko je dana objavio bombastičnu priču o navodnoj aferi mađarske vlade teškoj oko 3-4 milijarde eura. Spomenuti je iznos službeno uzet iz EU fondova, a sumnja se da su ga članovi Orbanove vlade kroz posljednjih nekoliko godina prebacivali na tajne račune u inozemstvu, točnije u arapske i azijske banke. Američki je FBI, navodi se u članku, o aferi ispitao jednog mađarskog državljanina koji je nakon danog iskaza zbog potencijalne ugroze stavljen u program zaštite svjedoka. Prema pisanju Magyar Nemzeta, mađarske su vlasti ubrzo kontaktirane od strane FBI-a, ali nisu pokazale interes za pokretanjem istrage, odnosno slanjem svojih ljudi u Sjedinjene Države kako bi ispitali navodnog sudionika afere o njegovim saznanjima.

Prije nekoliko godina FBI je već uhitio jednog kurira nakon što je privatnim avionom sletio u SAD prenoseći milijune američkih dolara certificiranih od strane predsjednice mađarskog Poreznog ureda (NAV), Ildiko Vide koja je odstupila sa tog položaja nakon što ju je SAD stavio na crnu listu zbog sumnji na korupcijske radnje.

Afera s novcem EU fondova mogla bi naštetiti nedodirljivom Orbanu
Afera s novcem EU fondova mogla bi naštetiti nedodirljivom Orbanu
Način na koji se izvlačio novac dobiven iz EU fondova vrlo je zanimljiv. Na Bliskom istoku i nekim azijskim državma, Havala je već stoljećima uhodani i popularni bankarski sustav kojim se obavljaju financijske transakcije. Riječ je o primitivnom obliku bankarstva kojeg su još krajem 8. stoljeća izmislili bogati arapski trgovci kako bi se zaštitili od pljački, a narednih je stoljeća označavao karakterističan način poslovanja muslimanskog svijeta sa drugim tržištima. Havala funkcionira na sljedeći način: pošiljatelj donese novac posredniku (tzv. havaladaru) koji pak javlja primatelju uz koju će lozinku na drugom mjestu moći podići njemu namijenjenu svotu. Havaladari imaju mogućnost određivati o novčanom tečaju pojedine zemlje, a sve se isključivo temeleji na uzajamnom povjerenju. Sama riječ “havala” na arapskom znači-povjerenje. Transakcije se nerijetko obavljaju i u zabačenim ruralnim krajevima bez ikakva paprinata traga. Sustav obilato koriste meksički i kolumbijski narkokarteli, ruska mafija i terorističke organizacije.

Mađarski državljanin koji je FBI-u ispričao kako su funkcionirale mutne malverzacije visokih mađarskih dužnosnika tvrdi kako je bio kurir u cijeloj priči. Prema njegovim navodima, novac je izvlačen iz državnih banaka i mijenjan za dijamante koje su kuriri poput njega prebacivali u inozemstvo, odnosno na račune na Bliskom istoku i Singapuru. Ti su dijamanti zamijenili novce u sistemu i tako imali fiksnu cijenu koja nije ovisila o mjestu gdje su kupljeni. Kuriri bi bili nagrađeni provizijom, a velike novčane svote mogle bi potom biti prebacivane bez ikakvog papirnatog ili elektronskog traga.

FBI sumnja da je dio novaca potom vraće natrag u Mađarsku i uložen u kupnju luksuznih hotela, palača i sličnih biznisa s nekretninama diljem zemlje. Nakon priznanja misterioznog mađarskog državljana koji se još uvijek nalazi na Interpolovoj listi zbog pranja novaca, Amerikanci su od Mađara zatražili pokretanje istrage, no ovi su odgovorili kako nisu pronašli nikakve dokaze o sumnjivim financijskim radnjama. Da bi stvar bila još sumnjivija, prošlog su lipnja istražitelji iz tužilaštva u Budimpešti zatražili od SAD-a izručenje nekoliko mađarskih državljana zbog sumnje na pranje novca i prijevaru, no mađarsko ministarstvo pravosuđa stavilo je veto na zahtjev.

Osumnjičenici su navodno uzimali poticaje iz EU fondova te ih iz Budimpešte prenosili u Austriju i skrivali u praznim stanovima koje bi kupovali ili iznjamljivali u Beču.

Zbog neugodne afere čak je i nekadašnji prijatelj Trump odustao od sastanka s Orbanom
Zbog neugodne afere čak je i nekadašnji prijatelj Trump odustao od sastanka s Orbanom
Ovo nije prvi put da se mutne malverzacije dovode u vezu sa članovima Orbanove vlade. Nekoliko njegovih ministara bilo je upetljano u tzv. aferu Pharaon. Ghaithu Pharaonu, libanonskom poslovnom čovjeku optuženom za čitav niz zločina, od sudjelovanja u švercu ilegalnih migranata, financiranja terorističkih organizacija i švercu nuklearnih tehnologija odobrene su razne porezne olakšice od strane mađarske Vlade, Pharaon nije uhićen iako je boravio na mađarskom tlu, a navodno je i sam Viktor Orban imao poslovne relacije sa Pharaonom preko članova svoje obitelji. Pharaon je preminuo u siječnju 2017.

Pojedini mađarski mediji ističu kako sudjelvanje premijerove kćeri na pregovorima o energetici u Bahreinu 2016. i tajno putovanje komunikacijskog guura Habonya Arpada u Singapur 2017. potiču dodatne sumnje o mutnim vezama mađarske Vlade sa bankarima u Singapuru. Orbanov ministar Lajos Kosa bio je upetljan u ogroman skandal  sa državnim obveznicama težak preko četiri milijarde eura! Izvjesna Gaborne Szabo tvrdila je da nasljedila ovu bombastičnu sumu novaca od svojih rođaka iz Njemačke te je preko Kose htjela uložiti u državne obveznice, a on ju je navodno tražio proviziju od 2.6 milijuna eura koje je trebala prebaciti na račun njegove majke. Odbor za nacionalnu sigurnost trebao je istražiti tu aferu, no nitko se nije pojavio na zasjedanju, te je cijela afera zataškana.

Najveća opozicijska stranka Jobbik glasno i otvorena poziva premijera Orbana da se očituje o navodnom skandalu koji bi mogao uzdrmati inače nedodirljivog Orbana, ali za sada bezuspješno. Jobbikovci tvrde da je čak i skandalima i aferama skloni američki predsjednik Donald Trump upravo zbog ovog skandala otkazao susret s Orbanom koji ga je zdušno podržavao tijekom izborne kampanje 2016. i kojeg je nazvao telefonom nakon što je postao predsjednikom.