ceu_profimedia_velika-0327593199.jpg

Glasnogovornica budimpeštanskog Srednjoeuropskog sveučilišta Coleen Sharkey i profesorica Andrea Peto za Trusty.hr govore o pritiscima Orbanove vlade i budućnosti sveučilišta

Prošlo je gotovo mjesec dana od masovnih prosvjeda u Budimpešti protiv kontroverznog zakona koji regulira nova pravila za strana sveučilišta i koji bi mogao dovesti do zatvaranja uglednog Srednjeruopskog sveučilišta (CEU), kojeg je 1991. u Budimpešti utemeljio američki milijarder, mađarskog podrijetla George Soros. CEU broji preko 1800 studenata iz 100 zemalja, svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti po poretku QS University Rankings, a promovira “dobro upravljanje, trajan razvoj i društvenu preobrazbu.”

Tog 4. travnja, u mađarskom parlamentu “Lex CEU” prihvaćen je većinom glasova, njegov tvorac je stranka Fidesz premijera Viktora Orbana, najglasnijeg kritičara i protivnika liberalnih civilnih organizacija financiranih od strane Soroša. Njegova je vlada nebrojeno puta Soroša prozvala neprijateljem Mađarske, a sam Orban optužio je CEU da “vara” mađarski zakon. Lex CEU predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Mađarskoj ne posjeduju kampuse u matičnoj zemlji. CEU, smješten u samom centru Budimpešte, jedina je međunarodna obrazovna institucija koja je raspolaže kampusom i negdje drugdje.  

Deseci tisuća prosvjednika koji su se nekoliko dana kasnije okupili na budimpeštanskim ulicama nadu su vidjeli u liku mađarskog predsjednika Janosa Adera čijim potpisom zakon stupa na snagu. “VETO!”, izvikivali su prosvjednici pod prozorom Aderova ureda, a slogan “I stand with CEU” postao je lajtmotiv demonstracija. Stotine intelektualaca, među kojima i 18 nobelovaca, potpisalo je peticiju za opoziv zakona, a snažan protest izrazili su i američki State Department i Bruxelles. Unatoč svemu, Ader nije popustio, nakon što je dao zeleno svijetlo, odjurio je u Zagreb u dvodnevni posjet na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Profesorica Andrea Peto
Profesorica Andrea Peto
Mjesec dana kasnije situacija se čini mnogo mirnijom, ali ukoliko prošećete centrom Budimpešte, naročito oko veličanstvene Bazilike Sv. Stjepana, pored vas će svako malo proći netko sa zakačenom “I stand with CEU” značkom. Marševi podrške, međutim, više se ne održavaju. U zgradi CEU-a sastali smo se sa glasnogovornicom sveučilišta Colleen Sharkey i profesoricom Andreom Peto sa programa rodnih studija i razgovarali o trenutnoj situaciji.

„Naš stav ostaje isti. Budimpešta je naš dom, ovdje smo preko 25 godina i imamo svaku namjeru ostati. Imamo podršku sa doslovce svih kontinenata osim Antarktike. Sve ide po starom, profesori održavaj svoja predavanja, studenti ih pohađaju, pripremaju se za ispite, pišu završne radove“, govori Colleen.

Na izjave ministra obrazovanja Palkovicsa kako “nijedno sveučilište ne može biti iznad mađarskog zakona” odmahuje rukom.

„Odbijam sve takve tvrdnje. Pokušali smo objasniti mađarskoj vladi da je nešto takvo nemoguće. Naime, američka federalna vlada ne nadgleda visokoškolsko obrazovanje u SAD-u. U SAD-u nevladine udruge kreditiraju sveučilišta, a nas je kreditirala ista udruga koja kreditira Princeton. To što mađarska vlada zahtijeva bi bio presedan par exellance.“

Prije nekoliko dana visoki američki dužnosnik Hoyt Yee razgovarao je sa studentima i profesorima te izrazio bezuvjetnu podršku američke vlade sveučilištu. Na moje pitanje vjeruje li da pobjeđuju u ovoj političkoj igri, Colleen smatra da ne može dati pravi odgovor.

„Dobro ste opisali cijelu situaciju. Ovo je velika igra, no ne mogu reći tko pobjeđuje. Gospodin Orban ispričao je drugačiju priču mađarskim medijima od one koju je EPP rekao međunarodnim medijima. Njega morate upitati kakva mu je daljna strategija u ovoj igri. Ponoviti ću, imamo podršku američke vlade, imamo podršku Europske unije…Čak nas je podržao i ultra desni Jobbik. Naravno da nisu glasno rekli da podržavaju CEU, ali su protiv tog zakona. Vjerojatno zbog političkih razloga, ipak su izbori dogodine…“

Orbanov Fidesz i još desniji Jobbik ne vole se javno, a unatoč salvi kritika sa svih strana, packama iz Bruxellesa i Washingtona, Orbanova popularnost ne opada ni najmanje. Vrlo slična situacija bila je prije nekoliko mjeseci kada je cijela Europska unija osudila mađarski anti-migrantski referendum, no na njega je svejedno izašlo oko 3 i pol milijuna ljudi. Isti broj glasača koji je na zadnjim izborima glas dao Orbanovu Fideszu.

„Ako pogledate zadnje ankete vidjet ćete da je Fidesz popularniji nego ikad. Morate shvatiti da lex CEU nije pokrenut zbog glasača. Ovdje je u pitanju nešto drugo“, govori profesorica Peto i pojašnjava: „Ta suluda borba protiv neovisnih institucija koje se zalažu za liberalne vrijednosti u Europi je zaista uzela maha. O tome je riječ.“

Međutim, dok rektor sveučilišta Michael Ignatieff putuje od Londona i Bruxellesa do New Yorka, a Europska komisija prijeti tužbom protiv Mađarske, rijetki govore kakvu podršku primaju iz svoje države. Gdje je opozicija u Mađarskoj? Gdje je ljevica?

„Imamo intelektualnu podršku. Mađarska akademija znanosti, Sveučilišta ELTE, Corvinus…Čak nam je i konzervativno sveučilište Andrassy dalo podršku. To nam je puno značilo. Što se tiče političke podrške…“, Colleen zastaje, a profesorica Peto objašnjava:

„Socijalistička stranka je predložila da se povuče Lex CEU, no promptno je odbačen pod argumentom da narušava dignitet parlamenta. Naravno da je sve to igra, no taj su potez socijalisti zbilja šlampavo odradili. Prelagan zalogaj za Fidesz.

Za koga Mađari koji se ne slažu sa Orbanovom politikom uopće mogu glasati? Postoji li itko tko se može suprotstaviti Orbanu?

Lex Ceo izazvao je masovne prosvjede u Mađarskoj
Lex Ceo izazvao je masovne prosvjede u Mađarskoj
„Trideset ili 40 posto čine neodlučni glasači. Fidesz uvijek može računati na svoju solidnu bazu glasača. Ona se ne mijenja unatoč svim prosvjedima, protestima i kritikama. Ostatak čine Jobbikovci i lijeve stranke. Danas u Mađarskoj imate šest ili sedam takozvanih lijevih stranka. No one su u strmoglavom padu. Nije to specifikum Mađarske, to je trend koji obuzima cijeli svijet, a posebno ovu regiju. Vjerujem da je slično, ako ne isto, kod vas u Hrvatskoj“, govori profesorica Peto.

Međutim, osim parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati prije proljeća 2018., od 1. siječnja iduće godine CEU neće smjeti primati nove studente ukoliko ne prihvate uvjete novog zakona.

„Imamo rok do listopada. Od 1. siječnja ne smijemo primati nove studente, no moram napomenuti kako će se svaki već započeti program moći nastaviti. Možemo garantirati diplome studentima koji će najesen započeti svoj studij“, pojašnjava Colleen.

Program rodnih studija profesorice Peto našao se pod posebno žestokim napadima vladajućih, naročito Demokršćanske stranke, Fideszovih koalicijskih partnera.

„Napadi protiv rodnih studija kao discipline počeli su oko 2012. diljem svijeta. To je globalni kontekst. Napisala sam članak o tome. Nakon toga možete pomnije promotriti razloge tih napada u pojedinoj državi ili regiji. Naprimjer, u slučaju glasanja o istospolnom braku u Sloveniji rodni studiji prozvani su ideologijom. Takvi su napadi prisutni u Mađarskoj prije Lex CEU. Odkada je ELTE akreditirao masters studije na mađarskom. To je bio prvi takav program. Zbilja vjerujem da ćemo dobiti bitku glede CEU-a, ali mnogo sam više pesimistična što se tiče rodnih studija.“

Kada su u jesen 2016. naprasno zatvorene jedine opozicijske novine u državi Nepsabdasag, urednica Anita Komuves rekla mi je kako ne vjeruje da će se Orban usuditi ponoviti tako “hrabar” potez, no profesorica Peto i Sharkey nisu toliko sigurne.

„Mi smo sveučilište, a ne politička organizacija. Mi možemo prezentirati naš slučaj političarima, no oni imaju moć da donesu odluku. Koristiti ćemo sva zakonska sredstva koja imamo na raspolaganju. Vidjeli smo što se dogodilo sa Nepsabdasagom. Orbanov zadnji potez…Isto govore za nas, no tko to više može sa sigurnošću reći?“