BRITANSKO SUTRA INSAJDERSKIM OČIMA: Kako je engleska provincija pomela gradove, a UK odvela put mržnje i raspada

Opširnije...

Prošlo je par dana. Ispuhala sam se. Neupitno zaključujem da se ne slažem s većinom komentara ni analiza mainstream britanskih medija. Niti hrvatskih. A bogami niti Facebook komentara mojih prijatelja i znanaca. Na BBC-jevog komentatora koji je izvještavao iz izborne jedinice laburističkog vođe ne želim trošiti više niti ljutnju, a kamoli riječi. Ni HRT u najgore doba obožavanja Tuđmana ne bi se posramio takve neskrivene, nazovimo to…. nesimpatije prema Jeremy Corbynu. Ja sam iz cijelog debakla izvukla druge zaključke od većine. I znam da sam - objektivno govoreći – subjektivna kad se priča o budućnosti države u kojoj živim. Jer, da, moja se kćer profesionalno bavi stvarima koje torijevska vlada nema nikakvu namjeru financirati iz proračuna – unatoč očiglednoj društvenoj potrebi. I vec sada moj lokalni dom zdravlja nema dovoljno medicinskih sestara i tri puta su mi u zadnja dva tjedna otkazali naručeno vađenje krvi. I moj sin, rođen u Britaniji, nakon Brexita i napada koje je doživio i promjena koje je proživio – s ovom zemljom više ne želi imati posla. I zato u njoj više ne živi. I sa svakom godinom torijevske vladavine Britanijom spotičem se o sve više beskućnika. I, da, ne podnosim – dapače, najviše me straše političari koji nemaju uvjerenje nego grleno, glasno i strasno zastupaju onu politiku koja ih najkraćim putem vodi do vlasti. A Boris Johnson je taj. Laže, manipulira, gladan je vlasti i apsolutno je uvjeren da mu ista pripada. Razmažen, privilegiran, arogantan, prevrtljiv i samouvjeren. Zastrašujuća kombinacija.

Opširnije...

BREXIT OČIMA INSAJDERICE: Sve što treba znati o britanskom kompliciranju oko odlaska iz EU i šest opcija raspleta drame

Opširnije...

Onda?
Niš' ne kužim, kaj se zbiva?
Je l' će bit' tog Brexita ili ne?
Što hoće/šize ti Britanci?
Daj mi objasni...

Da sam u stanju odgovoriti na ijedno od gornjih pitanja bila bih proročica s dobro uhodanim biznisom, jedrilicom te nekoliko nekretnina po svjetskim metropolama i na najmanje dva hrvatska otoka. Ovako radim previše noćnih, nezdravo živim i napeto čekam utorak. Tog 11. prosinca bi donji dom britanskog parlamenta, House of Commons, trebao glasati o predloženom sporazumu kojega je iz Brussela donijela premijerka Theresa May, a 25. studenog potvrdila Europska unija.

Kondicional u prethodnoj rečenici sigurno ste primjetili. U situaciji smo u kojoj ako propustite početak vijesti samo jednog punog sata - više niste dovoljno informirani da imate činjenicama podebljano mišljenje. Iskreno, dok pročitate ovaj tekst on vjerojatno više neće biti niti stopostotno potpun niti sasvim točan. Zato krenimo s onim što definitivno znamo.

Opširnije...

RAZGOVOR, COLLEEN SHARKEY I ANDREA PETO S CEU SVEUČILIŠTA U BUDIMPEŠTI: Dobit ćemo bitku protiv Orbana

Opširnije...

Glasnogovornica budimpeštanskog Srednjoeuropskog sveučilišta Coleen Sharkey i profesorica Andrea Peto za Trusty.hr govore o pritiscima Orbanove vlade i budućnosti sveučilišta

Prošlo je gotovo mjesec dana od masovnih prosvjeda u Budimpešti protiv kontroverznog zakona koji regulira nova pravila za strana sveučilišta i koji bi mogao dovesti do zatvaranja uglednog Srednjeruopskog sveučilišta (CEU), kojeg je 1991. u Budimpešti utemeljio američki milijarder, mađarskog podrijetla George Soros. CEU broji preko 1800 studenata iz 100 zemalja, svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti po poretku QS University Rankings, a promovira “dobro upravljanje, trajan razvoj i društvenu preobrazbu.”

Tog 4. travnja, u mađarskom parlamentu “Lex CEU” prihvaćen je većinom glasova, njegov tvorac je stranka Fidesz premijera Viktora Orbana, najglasnijeg kritičara i protivnika liberalnih civilnih organizacija financiranih od strane Soroša. Njegova je vlada nebrojeno puta Soroša prozvala neprijateljem Mađarske, a sam Orban optužio je CEU da “vara” mađarski zakon. Lex CEU predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Mađarskoj ne posjeduju kampuse u matičnoj zemlji. CEU, smješten u samom centru Budimpešte, jedina je međunarodna obrazovna institucija koja je raspolaže kampusom i negdje drugdje.  

Opširnije...

SKANDAL TRESE ORBANOVU VLADU: Jesu li članovi mađarske vlade ukrali milijarde eura iz europskih fondova?

Opširnije...

Desni mađarski list Magyar Nemzet pred nekoliko je dana objavio bombastičnu priču o navodnoj aferi mađarske vlade teškoj oko 3-4 milijarde eura. Spomenuti je iznos službeno uzet iz EU fondova, a sumnja se da su ga članovi Orbanove vlade kroz posljednjih nekoliko godina prebacivali na tajne račune u inozemstvu, točnije u arapske i azijske banke. Američki je FBI, navodi se u članku, o aferi ispitao jednog mađarskog državljanina koji je nakon danog iskaza zbog potencijalne ugroze stavljen u program zaštite svjedoka. Prema pisanju Magyar Nemzeta, mađarske su vlasti ubrzo kontaktirane od strane FBI-a, ali nisu pokazale interes za pokretanjem istrage, odnosno slanjem svojih ljudi u Sjedinjene Države kako bi ispitali navodnog sudionika afere o njegovim saznanjima.

Opširnije...

INTERVJU, ANITA KOMUVES, UREDNICA U NÉPSZABADSÁGU: Orban je medije ugušio i pretvorio u svoj propagandni stroj

Opširnije...

Odluka o gašenju utjecajnog mađarskog dnevnog lista Népszabadsága snažno je odjeknula diljem Europe. Teške optužbe na račun Orbanova Fidesza pljušte sa svih strana. Za slobodu medija u Mađarskoj zabrinuti su od Washingtona do Bruxellesa. Istovremeno, vlada i uprava tvrtke Mediaworks, u čijem je Nepszabadsag vlasništvu, za zatvaranje krive značajan pad naklade i nezavidnu financijsku situaciju u kojoj se list našao.

U Budimpešti smo se susreli s Anitom Komuves, dugogodišnjom novinarkom i urednicom Népszabadsága te suradnicom uglednih svjetskih medija poput New York Timesa, Washington Posta, Quartza i Bloomberga te razgovarali o sudbini Nepszabdsaga, slobodi medija i trenutačnoj političkoj situaciji u Mađarskoj.

Opširnije...

ČEŠKA OČIMA INSAJDERA: Kako su Česi od dobrodušnog, duhovitog i kulturnog naroda dogurali do populista i rasista

Opširnije...

Prije nekoliko dana Europu je šokirala vijest o ubojstvu mladog slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove prijateljice Martine Kušnirove. Kuciak je radio kao istraživački novinar na portalu aktualne.sk, a posljednja priča koju je istraživao i zbog koje je možda ubijen, tiče se veza talijanske Ndranghete s vrhom političke elite u Bratislavi. U nedovršenom tekstu Kuciak je razotkrio krađu golemih sredstava iz EU fondova u čemu su uz talijansku mafiju navodno sudjelovali i najbliži suradnici slovačkog premijera Roberta Fica, Maria Troškova, biša missica i osobna Ficova asistentica, (svojevremeno zaposlena kod Antonia Vadale, glavnog osumnjičenog u ovom slučaju), te Vilama Jasana, bivšeg parlamentarnog poslanika, a danas tajnika Državnog vijeća za sigurnost.Troškova i Jasan odstupili su s funkcija za vrijeme istrage, a oboje kategorički odbijaju bilo kakvu povezanost kako s atentatom, tako i sa sumnjama iz Kuciakovog teksta.

Cijeli je slučaj dodatno zakompliciran sugestijom Kuciakovih kolega da se mladi novinar uz talijansku mafiju i njihove lokalne suradnike dotakao jednako opasnog protivnika, onoga što se u češkom i slovačkom novinarskom slengu naziva justične, tj. “pravosudne mafije”. Riječ je o širokoj personalnoj mreži koja spaja ovdašnje političare, organizirani kriminal, niže sudove te najviše komore državnog pravosudnog sustava. Sudski se slučajevi rješavaju po nalogu “odozgo” ili ih se prešutno stornira, papiri se gube po birokratskim ladicama, dokumenti misterizno nestaju iz arhiva, svjedoci odustaju ili neshvatljivo mijenjaju iskaze, prava kafkijanska paučina u kojoj se vrti ogromna para, a pravna država dovodi u pitanje.

Opširnije...

BALI U ŠOKU: Zašto je razvod Elizabeth Gilbert toliko pogodio Ubud i bacio u očaj dokone zapadnjakinje?

Opširnije...

Razvodi se Elizabeth Gilbert. Ime vam zvuči poznato ili vam ne znači baš ništa? Hrvatsku ova vijest vjerojatno uopće ne dira, ali na Baliju, točnije u Ubudu, odjeknula je poput bombe.

Elizabeth je spisateljica koja je napisala knjigu “Eat, Pray, Love” ili “Jedi, Moli, Voli” koja je 2006. postala svjetski bestseler i ultimativni vodič za single djevojke u potrazi za samom sobom i odgovorima koji na kraju vode - do ljubavi naravno.

Elizabeth je opisala kako je nakon bolnog razvoda željela pronaći tko je zapravo ona sama. Pa je prvo je probala sva ta divna jela u Italiji, bila u ashramu u Indiji i meditirala, da bi na kraju završila na Baliju gdje je imala redovne razgovore sa ovdašnjim duhovnim terapeutom - balijanom - što je na kraju dovelo da se dobro osjeća u svojoj koži i pronađe čovjeka svog života. Brazilca od kojeg se sad - rastaje.

Opširnije...

STRAVIČNA ISTINA O GRENFELL TORNJU: London kipti od bijesa zbog žrtava požara koje je ubila štednja na sirotinji

Opširnije...

Ukoliko se zaista pokaže da su za londonski pakleni toranj krive polietilenske ploče kojima je Grenfell neboder obložen tijekom u svibnju prošle godine završene renovacije, Britanci su dobili odgovor na tisućljetno pitanje oko kojega su glavu lomili najveći svjetski mudraci: "koliko vrijedi ljudski život?". Odgovor okreće želudac: dvije funte po kvadratnom metru. Odnosno 17 kuna. Točno je toliko jeftiniji materijal kojega je tvrtka izabrana za renovaciju nebodera, a u proračunu odobrenom od lokalne općine, odlučila upotrijebiti umjesto skuplje, vatrootporne, alternative. Dobro, tome treba dodati i čitavih 5000 funti (42 tisuće kuna) koliko je ušteđeno neinstaliranjem protupožarnih špricalica za vodu unutar samog nebodera.

Opširnije...

BRITANSKI POGLED NA BREXIT: Konzervativci i laburisti podijeljeni, UKIP složno za izlazak iz EU

Opširnije...

Nakon uvodnih pristojnosti sjedam u taxi potpuno spremna da se nakon noćne smjene zabuljim u svijetla velegrada i uživam u rijetkoj povlastici koja mi je ostala u burnim britanskim medijskim vodama - vožnja na račun firme u nedjeljnu zoru. Ne i ovoga puta. Dan koji je minuo bio je potpuno prenapet za mog taksistu. "I onda - in or out?" I ne treba biti Sherlock... pitanje je jasno. "In", kažem ja na što vozač Keith odmah ispaljuje statistiku: 15 njegovih noćnih putnika glasalo je za ostanak, jedan hoće van, sedam ih je neodlučeno (ali četiri će vjerojatno glasati za ostanak, troje za izlazak) i jedan papak koji ne glasa.

Opširnije...

BRITANSKI IZBORI IZ PRVOG LICA: Koja je tajna Corbynova uspjeha, kako mu je pomogla moja obitelj i što će biti sada

Opširnije...

U predizborno-izborna doba u obje moje domovine - onoj rođenoj i ovoj usvojenoj - uvijek padnem u sevdah prebrojavanja uspješnosti svoje  glasačke karijere. I uvijek nanovo zaključim kako sam, eto, gotovo uvijek na luzerskoj strani. Iako, u Hrvatskoj više ne glasam - dosljedno svom stavu da dijaspora ne treba glasati. Ali to ne znači da mi rezultati nisu gorki i da ih si ne upisujem na luzersku listu.          

Spektakularne pogreške anketnih agencija u slučaju britanskih izbora 2015. (nastavit će se koalicija torijevaca i libdemovaca - krivo!), prošlogodišnjeg Brexit referenduma (Britanci će glasati za ostanak - krivo!) i američkih predsjedničkih izbora u studenom (Clinton dobiva - krivo!) - a u kombinaciji s luzerskom glasačkom reputacijom i konzervativnom revolucijom koja se proširila na obje strane Atlantika s posebnim naglaskom na kiflu na brdovitom Balkanu - pretvorile su me u nepovjerljivog političkog cinika prema bilo kojim predizbornim predviđanjima. Naročito ako najavljuju relativnu pozitivu meni bliskih političkih opcija.    

Opširnije...

INSAJDERSKI KÖLN: Kako je mučna novogodišnja noć promijenila grad, ali i čitavu Njemačku

Opširnije...

Iva je Zagrepčanka i novinarka koja godinama živi u Kölnu gdje radi kao urednica na javnom radiju WDR, a za Trusty.hr piše o posljedicama nasilja prema ženama u novogodišnjoj noći i promjeni atmosfere u inače vrlo ugodnom gradu na Rajni

Posljednjih par dana stižu mi preko facebooka i maila pitanja prijatelja i rodbine: Tko je koga i zašto napao na Staru godinu u Kölnu? Jesu li izbjeglice? Jesu li stranci? Koliko ih je bilo i što je radila ta silna policija? Što se to događa u tom inače finom i ugodnom gradu na Rajni, koji je strance uvijek prihvaćao srdačnije od bilo kojeg drugog u Njemačkoj?

Odgovor na sva ta pitanja uopće je teško dati, od Stare godine dogodilo se puno toga, informacije dolaze na kapaljku, a i kad dođu često su proturječne. Malo je čvrstih dokaza, a puno rekla-kazala, ali zato su emocije snažne. Događaji ne silaze s naslovnica ne samo njemačkog tiska, desnica demonstrira protiv prihvata izbjeglica, ljevica protiv rasizma, žene demonstriraju protiv nasilja, politika demonstrira odlučnost, policija efikasnost.

Opširnije...