kuala_velika.jpg

Kuala Lumpur je poznat kao business & nightlife središte jugoistočne Azije, te kao takav nudi velik izbor restorana i barova. Ovdje možete pronaći doslovno sve – od lokalnih, talijanskih, japanskih, indijskih, španjolskih restorana i barova. Mnogi su tako u vlasništvu ili imaju kuhare i barmene iz Europe.

Matteo Arrigoni, milanski je barmen, koji se odlučio preseliti u Kuala Lumpur i ovdje radi kao voditelj najpoznatijeg bara na Changkatu (Kuala Lumpurska Tkalča)! Bar u kojem možete pojesti, popiti ali i zaplesati pun je svaku večer, a poznat je kao mjesto s najboljom vibrom u Kuala Lumpuru. Impresionira Matteov pristup gostima, zbog kojeg se osjećaju kao doma. Ako vam se pije koktel ne morate listati cjenik i odabrati neki klasični koktel – popričajte s Matteom koji će vas pitati što vam se sviđa i smiksati koktel samo za vas. Ja sam tako jučer pila koktel od limuna, jabuke, meda i votke, a s obzirom da Matteo veoma voli Balkan i zna par riječi na hrvatskom, moj je koktel nazvao: „HVALA“.

S Matteom je užitak razgovarati, a uz espresso i cigaretu obožava pričati o svom poslu. Za razliku od mnogih on je vrlo rano odlučio što želi biti u životu.

- Kad sam sa 17 godina shvatio da škola nije za svakoga, odlučio sam raditi u baru u Milanu. Svidjelo mi se, te sam uz posao pohađao večernju turističku školu. Nakon dvije godina počeo sam raditi u luksuznim hotelima gdje se radi na jednom posve drugom nivou. Posao je više profesionalan, imaš mnogo veću odgovornost ali i naučiš mnogo više. Radio sam u različitim luksuznim hotelima, pa tako i u Dorchesteru – koji je najbolji hotel u Milanu. U njemu odsjedaju slavne osobe iz cijeloga svijeta, pa raditi tamo i nije baš jednostavno, ali to iskustvo je neprocjenjivo.

Matteo Arrigoni u akciji
Matteo Arrigoni u akciji
Matteo je član AIBES-a, talijanske udruge barmena, što je, tvrdi, za jednog barmena u Italiji najveća čast. Obožava svoj posao i radi ga s užitkom već 15 godina, a svoj pristup prema gostima opisuje „veoma osobnim, ali i profesionalnim“: - Mogu ti ispričati povijest svakog pića te kako i zašto se ono pije na određen način. Gosti to jako vole.  

U Kuala Lumpur je došao na nagovor prijatelja koji je godinama radio u jednom ovdašnjem restoranu. Preko njega je stupio u kontakt s vlasnikom bara gdje sada radi kao voditelj, te je u kolovozu 2014. došao ovdje na probu. Svidjelo mu se i odlučio je ostati u Kuala Lumpuru. Financijski mu je, kaže, ovdje neusporedivo bolje:

- U Italiji sam imao dobru plaću – ipak sam radio u luksuznim hotelima. Ali Italija je jako skupa i kad pokriješ sve životne troškove ne ostane ti ništa, ne uspiješ uštedjeti. Pogotovo jer sam živio i radio u Milanu, koji spada u najskuplje europske gradove. Ovdje s novcem koji zaradiš možeš pokriti sve životne troškove i k tome  nešto uštedjeti, što je definitivno prednost. Novac koji ovdje zaradim omogućuje mi dobru kvalitetu života.

Matteo uživa raditi u uslužnoj djelatnosti i s ljudima posve drugačije kulture i mentaliteta. Tvrdi da tako najbolje uči o sebi, a i o drugima i da se tako izgrađuje i osobno i profesionalno. Barmenski posao je, kaže, svugdje isti, ali postoji jedna velika razlika: - U JI Aziji se radi mnogo više sati nego u Europi. Radim svaki dan osim ponedjeljka, od četiri popodne, do tri, pa čak i četiri ujutro, ovisno o tome koliko imamo gostiju. K tome, u Italiji sam radio kao barmen, a tu sam voditelj, tako da izvan radnog vremena moram organizirati i treninge za svoj tim kako bi usluga bila na profesionalnom nivou.

Kada priča o razlikama između svoje domovine i Malezije prilično je oprezan i taktičan: - Što se kvalitete uslužne djelatnosti tiče, Malezija je jedna jako mlada zemlja koja se još razvija u svakom smislu i u svim područjima. Italija ipak ima dugogodišnju tradiciju uslužne djelatnosti koja je na posve drugom nivou. U Italiji se živi od turizma i kvaliteta uslužne djelatnosti je neophodna, dok se u Maleziji živi od businessa i turizam nije toliko važan. Treba im dati vremena, popravit će se...