intermet_prevare.jpg

Jednoga dana stigao mi je mail u kojemu mi je gospodin A. M. Abdulla obećao brda i doline, konkretnije 50 posto od 26,7 milijuna dolara.
Ponuda je, naravno, stigla u e-mail poruci i riječ je bila o još jednoj u nizu od tisuća takvih internet prevara. Međutim, do sada se još nisam susreo s porukom takvog tipa koja obećava bogaćenje preko noći kroz  brzi „posao“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Zainteresiralo me je kakav se scenarij krije iza tog posla koji će me učiniti milijunašem i do kuda će ovo „partnerstvo“ mene i mog novog arapskog kolege zapravo otići.
Odlučio sam, stoga, zaigrati igru gospodina A. M. Abdulle.

1.    Dan ( 2. listopada 2014.)

U svojoj e-mail poruci, Abdulla se predstavlja kao bankarski službenik u Abu Dhabiju, a u svojem je odjelu na računu otkrio „napušteni“ iznos od 26,7 milijuna dolara.

Vlasnik računa je pokojni gospodin Amir Khouri, irački konzultatnt za naftne poslove koji je poginuo 2011. godine u velikom potresu koji je pogodio Tohoku u Japanu. No, ovdje tragediji nije kraj.

Moj „partner“ Abdulla posljednje je dvije godine bezuspješno proveo pokušavajući pronaći rodbinu gospodina Khourija, da bi na kraju od iračkih vlasti dobio informaciju da nitko od članova Khourijeve obitelji nije preživio drugi Zaljevski rat.

I vidi vraga, ja sam dobio tu čast da me Abdulla predstavi kao najbližeg rođaka pokojnog biznismena, čime će tih 26,7 milijuna dolara biti uplaćeno na moj račun.

Abdulla je, naravno, u strahu da će uprava banke saznati za taj račun i zadržati novac za sebe, tako da je vrlo važno da sve odradimo vrlo brzo i glatko (iako je protekle dvije godine neumoljivo tražio članove obitelji pokojnog Khourija.)

On će preko svojih veza u banci srediti da dobijem novac s računa, a budući da on nije - kako je doslovno naglasio – pohlepna osoba, spreman je da iznos ravnomjerno podijelimo. Sve ove informacije moram tretirati kao „strogo povjerljivo“.

Nakon što sam mu odgovorio da ovo zvuči vrlo zanimljivo i „naivno“ pitao što trebam napraviti da dobijemo novac, Abdulla je novu poruku poslao isti dan. Međutim, ovaj put otkriva više informacija.

Banka u kojoj on navodno radi je Nacionalna banka Abu Dhabija (National Bank of Abu Dhabi) koja je stvarna ustanova, sa vrlo lijepo dizajniranim internetskim stranicama. U toj banci Abdulla je voditelj podružnice.

Internet stranica prave banke
Internet stranica prave banke
Abdulla u poruci dramatično najavljuje da će mi otkriti sve detalje ove transakcije u nadi da ga neću izdati. Također će mi poslati potvrdu depozita izdanog na ime pokojnog Amir Khourija.

Budući da gospodin Abdulla „drži u šaci sve tajne banke u kojoj radi“, ovaj je posao oslobođen bilo kakvog rizika, ali samo u slučaju da slijepo slijedim njegove upute i držim usta zatvorenima.

Kao visoko pozicioniran službenik banke, Abdulla će u sustav ubaciti podatak da sam ja legalni nasljednik pokojnog Amir Khourija, a pravo na novac zatražit ću službenim putem putem „uglednog“ odvjetnika (kojeg će, naravno, on preporučiti).

U ovom trenutku, Abdulla traži od mene tek osobne podatke: ime i prezime, adresu, broj telefona i zanimanje.
Kaže kako je cijeli svoj život sanjao da ima vlastitu tvrtku i smatra da je stvaranjem ove prilike Bog odgovorio na sve njegove molitve. I opet ponavlja da je sve ovo „strogo povjerljivo“.

2.    Dan (3. listopada 2014.)

Gospodinu Abdulli šaljem tražene podatke. Naravno izmjenio sam svoje ime, dao mu telefonski broj sa Skype-a, za zanimanje sam naveo da sam profesionalni trener pasa, a moja je adresa Aleja Boška Buhe 69.
Odgovor stiže isti dan, a Abdulla me obavještava da će moje podatke koristiti za ispunjavanje neophodnih formulara i za upisivanje podataka u bankovni sustav.
Naravno, opet ističe kako je iznimno važno da sve ovo „ostane samo između nas“.

3.    Dan (6. Listopada 2014.)

Tijekom vikenda niti riječi od Abdulle. Valjda i prevaranti zaslužuju slobodan vikend. Međutim, već ujutro u ponedjeljak stiže e-mail u kojem me Abdulla obavještava da je unio sve neophodne promjene i kako se nada da sam se lijepo proveo tijekom vikenda.
U prilogu mi šalje upute za sljedeći korak.

Navodno sam u sustavu banke upisan kao legalni nasljednik pokojnog Amira i sada moram kontaktirati odvjenika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zatražiti ga da me zastupa u potraživanju prava na račun u banci na kojem leži „napuštenih“ 26,7 milijuna dolara.
Ime odvjetnika: Mr. Abdullah Al Harmodi.
e-mail adresa : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
telefonski broj: +971522533774
Kako bi sve išlo glatko, Abdulla je za mene sastavio pismo koje sam i poslao odvjetniku.

4.    Dan (8. Listopada 2014.)

Odvjetnik Abdullah Al Harmodi me obavještava da je zaprimio moje pismo i izražava zhvalnost što sam baš njega izabrao da me zastupa, a usput tvrdi kako ima jako puno iskustva u ovakvim slučajevima.
Također, traži me da mu pošaljem podatke o detaljima dotičnog računa i kada je račun otvoren. Sve to kako bi dobio potvrdu od banke i istražio uvjete pod kojima se može polagati pravo na taj račun.

Pismo odvjetnika odmah prosljeđujem svom „partneru“ Abdulli (iako sam nekako uvjeren da su on i dotični odvjetnik zapravo ista osoba). Odgovor stiže isti dan.

Abdulla me obavještava kako mu je drago vidjeti da sam uspostavio kontakt s odvjetnikom i šalje mi podatke koje je tražio odvjetnik:
Name of the Account: Oracle Consulting Ltd.
Account Holder: Amir Khouri.
Account Number: 000-14-2558-2004.
Account Type: Fixed Deposit Account.
Date of Deposit: 17th October, 2007.
Principal Amount: USD US$26,700,000.00 Million.
Name of Bank: National Bank of Abu Dhabi.
Branch Name: Abu Dhabi, U. A. E.

Ovdje se sad po prvi put spominje Oracle Consulting Ltd., vezano uz ime pokojnog vlasnika računa Amira Khourija. Pretraga interneta otkrila je da postoji više tvrtki s ovim imenom (nema veze sa stvarnim Oracleom), od kojih su neke porazbacane po afričkim zemljama.
Podatke šaljem odvjetniku.

5.    Dan (9. Listopada 2014.)

Odvjetnik Odvjetnik Abdullah Al Harmodi šalje mi e-mail u kojem me obavještava da će upravi banke poslati pismo vezano uz naše potraživanje prava kao nasljednika računa pokojnog Amira Khourija.

6.    Dan (12. Listopada 2014.)

Zgrada banke u Abu Dhabiju
Zgrada banke u Abu Dhabiju
Nakon nekoliko dana šutnje, ponovno stiže poruka od odvjetnika sa „dobrim vijestima“: uprava banke me odobrila kao legalnog nasljednika. No sada cijela stvar postaje konkretnija.
U prilogu mi je dovjetnik poslao dokument koji moram potpisati kako bi me službeno zastupao, službeni odgovor banke i službeno pismo njega „kao dovjetnika“ adresiranog na mene.

Službeni odgovor banke je dosta kvalitetno sastavljen, zapravo je napisan  tako da će osoba neiskusna u pravno-financijskim temama zapravo sve to samo djelomično razumijeti.
Odgovor banke navodno je došao iz glavne podružnice koja se nalazi u Abud Dhabiju na križanju kod ulice Khalifa.

U tom pismu banke, koje ima i „službeni pečat i potpis“, navode se svi dokumenti potrebni da bi se sproveo proces polaganja mojeg prava na račun.

Odgovor banke s uputama
Odgovor banke s uputama
Sljedeće na redu je pismo odvjetnika upućeno meni, u kojem me obavještava da je uprava banke pozitivno odgovorila na zahtjeve da mi se prepuste prava na račun na kojem je 36,7 milijuna dolara.
I sada napokon dolazimo na dio zbog kojeg se sve ovo događalo.

Budući da banka zahtjeva određene dokumenete i potvrde, „moj odvjetnik“ šalje popis troškova koji ukupno iznose impresivnih 16 tisuća i 346 eura!
Budući da se ipak naradio, također zahtjeva i skromnih 0,2 posto od svote koja je na računu.

Zanimljiv je dio na dnu stranice pisma, u kojem je navodna adresa: al raise tower, 8th floor, sheikh zayed road. Naime, ova ulica doista postoji i poznata je po visokim poslovnim tornjevima, međutim, upravo zato na internetu postoje popisi imena svih tornjeva u toj ulici, ali al raise tower nije na tom popisu.

Odvjetnik Abdullah Al Harmodi nabavljanje ovih svih dokumenata uvjetuje uplatom na račun izvjesnog Kamal Hussaina, za kojeg tvrdi da je njegov partner u odvjetničkoj firmi. Ovo su podaci na koje trebam uplatiti 16 tisuća eura i nešto sitnog.

Bank Name  :           Abu Dhabi Islamic Bank
Account Name :       Kamal Hussain
Acount No. :             24846460
Iban Code:               AE790500000000024846460
Swift Code:              ABDIAEAD
Bank Address:         DUBAI UAE  

7.    Dan (13. listopada 2014.)

Pismo tobožnjeg odvjetničkog ureda
Pismo tobožnjeg odvjetničkog ureda
Budući da je sada ovo „partnerstvo“ između  Abdulla, odvjetnika i mene došlo do ključne točke, pokušao sam odugovlačenjem izvući nešto više podataka i informacija.
Odvjetniku sam poslao e-mail da sam uzbuđen što smo došli do ove točke, ali da me svota od 16 tisuća eura (i sitno) iznenadila i da ću teškim naporima skupiti toliko novca.

Predložio sam odvjetniku da uplati tu svotu umjesto mene, a ja ću mu – nakon što preuzmem onih 26,7 milijuna dolara, vratiti dvostruko više.
Isti dan stiže odgovor odvjetnika u kojem ističe kako je to uistinu puno novca te da on također trenutno nema toliku svotu (a riječ je o odvjetniku u Abu Dhabiju!?)
I naravno dodaje kako bez tih dokumenata ne možemo doći do 26,7 milijuna dolara.

8.    Dan (16. listopada)

Nakon što nije bilo nikakve komunikacije nekoliko dana, odvjetnik se ponovno javlja e-mailom u kojem me podsjeća da trebam poslati sljedeće dokumente: kopiju svoje putovnice, potvrdu o smrti Amira Khourija, potvrdu o bankovnom depozitu za Khourija, još nekoliko stvari i, naravno ono najvažnije, moram uplatiti 16 tisuća eura (i nešto sitno).
Zahtjev za tim dokumentima prosljeđujem svom „partneru“ iz banke  A. M. Abdulli.

9.    Dan (17. Listopada 2014.)

Smrtovnica stradalog u potresu
Smrtovnica stradalog u potresu
Abdulla je brzo „prikupio“ potrebne dokumente i poslao mi ih emailom. Ove dokumente trebam prosllijediti odvjetniku, ali kopiju svoje putovnice mi, naravno, ne pada napamet slati.
Iz nekog razloga, u potvrdi o smrti pod rubrikom „Informant“ je navedeno moje ime i prezime i moja „adresa“ Aleja Boška Buhe 69.

Na potvrdi o bankovnom depozitu sve se čini potpisanim i uredno sprovedenim. Najviše je, naravno, istaknuta svota od 26,7 milijuna američkih dolara.

Budući da je nakon svih ovih pribavljenih dokumenata jedino preostalo da ja pošaljem svoju kopiju putovnice (što mi ne pada na pamet) i uplatim 16 tisuća eura (i nešto sitno), pokušao sam saznati nešto više o svom „partneru“ A. M Abdulli.

Poslao sam mu e-mail u kojem ga tražim bilo kakvu potvrdu o identitetu jer je riječ o velikoj svoti novca i ne želim „riskirati da nakon uplate više nikad ne vidim niti eure niti dolare“.

10 Dan (18.10. 2014.)

Stiže odgovor od mog „partnera“. Uvrijeđen je. Kaže da mu nije jasno da sam još sumnjičav, posebno nakon sve ove transparentnosti s njegove strane. Dodaje kako je sumnjao da je moja skeptičnost razlog ovom iznenadnom odugovlačenju.
Ali, razveselila me jedan stvar. A. M Abdullah mi je poslao svoju osobnu iskaznicu (i to obje strane). Vjerojatno je riječ o lažnim podacima i fotografiji, ali čovjeka veseli.

Nakon ovog sam odlučio prekinuti svaku komunikaciju, jer nema svrhe ovu priču gurati dalje.
Jasno je da je ovo točka na kojoj vjerojatno neki ljudi uistinu i uplate novac ovakvim prevarantima.
Umemo li u obzir da je to razrađena operacija u kojoj sudjeluje više osoba, i koje šalju na desetke tisuća ovakvih mailova diljem svijeta, već i vrlo mali postotak osoba koje nasjednu, može im donijeti veliku mjesečnu zaradu.

Primjerice, da od recimo 50 tisuća mailova mjesečno, samo 0,01 posto osoba povjeruje u ovu priču i uplati novac, oni mogu zaraditi 80 tisuća eura na mjesec.
I zato ovakvi prevaranti ne odustaju tako lako. Nakon što sam ignorirao sve iduće e-mailove i od odvjetnika i od Abdulla, prije nekoliko dana zazvonio je Skype na mojem iPhonu.
Razgovor se inače vodio na engleskom jeziku.
-    Molim?
-    Dobar dan, jel ovo Dami?
-    Da, ja sam
-    Ovdje Abdulla
-    Tko?
-    Abdulla, razmjenjivali smo e-mailove ovih proteklih dana

Abdullina navodna osobna iskaznica
Abdullina navodna osobna iskaznica
Moram priznati da mi u tom trenutku nije bilo baš svejedno, posebno jer čovjek ima nekako previše smiren glas. Proveo je gotovo desetak minuta nagovarajući me da završimo ovaj posao jer je riječ o jedinstvenoj prilici. Iskoristio sam trenutak i – praveći se blesav – pitao sam ga zašto je baš mene izabrao. Odgovorio je: Zato što ti vjerujem.

Tu sam umalo prasnuo u smijeh i počeo naglašavati da ću razmisliti o svemu, jer mi je cijela ova priča postajala prenaporna. Abdulla je rekao da me u potpunosti razumije i dao mi rok da uplatim 16 tisuća eura (i nešto sitno) do kraja tjedna, inače cijeli dogovor otpada.
Rok je prošao. Čini se da ipak neću postati milijunaš.