„Treba mi Moje mjesto pod suncem“: Objavljen spot za kampanju koja se bori za djetinjstva jednakih šansi

Opširnije...

U sklopu nacionalne donatorske kampanje „Moje mjesto pod suncem“, s kojom se do kraja godine želi prikupiti 1.2 milijuna kuna za potpunu adaptaciju i opremanje solidarnog centra „Moje mjesto pod suncem“, namijenjenog za sustavni rad sa socijalno isključenom djecom i njihovim obiteljima u Rijeci, ovih dana objavljen je video spot u kojemu podršku kampanji izražavaju mnogi poznati.

Opširnije...

ČUTURINA OBITELJSKA PRIČA: Kako sam s otkrio da mi je djed osnovao nogometni klub pa postao navijač Sloge Križ

Opširnije...

Ima tome – brat bratu – šest mjeseci, možda i više, kad me neki nepoznat glas s nepoznatog broja telefona dobio i malo me ispitivao o mom djedu Josipu, a ja mu nisam mogao dati bogznakakve informacije. Ne znam kako je to u ostalim obiteljima, ali moja je bila prilično šutljiva što se tiče povijesti, pa mi je tako otac bio dao samo neke elementarne informacije o djedu. 'Vlakom bez voznog reda' stigao iz Hercegovine u Novoselec, tamo je igrao nogomet, bio je centarhalf, oštar ko britva, svirao je bajs, i bio je barjaktar na seoskim svadbama. Uz to su išle i neke stravične odgojne priče tipa 'kad ja (tj otac…) ne bih htio jesti, dida bi me prvo pustio da odsjedim za stolom neko vrijeme, a onda bi mi izlio tanjur na glavu'. Pretpostavljam da je predamnom na stolu bio neki - po mojim dječjim kriterijima – nejestivi obrok koji sam s užasom gledao, pa je otac imao potrebu naglasiti kako ja još i dobro prolazim u tom bojkotu, ali ipak… Danas kad dijete čuje takvu priču, okrene broj socijalne službe koji mu je memoriran pod rednim brojem tri na mobitelu kojeg je dobilo sa šest godina, a onda državne institucije odrade svoje…

Opširnije...

BRITANSKO SUTRA INSAJDERSKIM OČIMA: Kako je engleska provincija pomela gradove, a UK odvela put mržnje i raspada

Opširnije...

Prošlo je par dana. Ispuhala sam se. Neupitno zaključujem da se ne slažem s većinom komentara ni analiza mainstream britanskih medija. Niti hrvatskih. A bogami niti Facebook komentara mojih prijatelja i znanaca. Na BBC-jevog komentatora koji je izvještavao iz izborne jedinice laburističkog vođe ne želim trošiti više niti ljutnju, a kamoli riječi. Ni HRT u najgore doba obožavanja Tuđmana ne bi se posramio takve neskrivene, nazovimo to…. nesimpatije prema Jeremy Corbynu. Ja sam iz cijelog debakla izvukla druge zaključke od većine. I znam da sam - objektivno govoreći – subjektivna kad se priča o budućnosti države u kojoj živim. Jer, da, moja se kćer profesionalno bavi stvarima koje torijevska vlada nema nikakvu namjeru financirati iz proračuna – unatoč očiglednoj društvenoj potrebi. I vec sada moj lokalni dom zdravlja nema dovoljno medicinskih sestara i tri puta su mi u zadnja dva tjedna otkazali naručeno vađenje krvi. I moj sin, rođen u Britaniji, nakon Brexita i napada koje je doživio i promjena koje je proživio – s ovom zemljom više ne želi imati posla. I zato u njoj više ne živi. I sa svakom godinom torijevske vladavine Britanijom spotičem se o sve više beskućnika. I, da, ne podnosim – dapače, najviše me straše političari koji nemaju uvjerenje nego grleno, glasno i strasno zastupaju onu politiku koja ih najkraćim putem vodi do vlasti. A Boris Johnson je taj. Laže, manipulira, gladan je vlasti i apsolutno je uvjeren da mu ista pripada. Razmažen, privilegiran, arogantan, prevrtljiv i samouvjeren. Zastrašujuća kombinacija.

Opširnije...

IZLOŽBA U SKLOPU FESTIVALA TOLERANCIJE: Lica izbjeglica postavljena na zagrebačkim trgovima

Opširnije...

U sklopu izložbe Oni / They (7. - 15. travnja) na četiri zagrebačka trga postavljeni su portreti četvero izbjeglica s potpisima poznatih hrvatskih fotografa

Sirijcu Toniju upravo je 1. travnja treća godišnjica dolaska u Hrvatsku. Ovdje je sad sretan, nastoji se iz svoje struke agronoma prekvalificirati za kuhara i već radi kao prevoditelj u Isusovačkoj službi za izbjeglice. Do Europe je stigao vrlo rizičnom plovidbom brodom dugim osam metara na kojem je bilo nagurano čak 40-ak ljudi, a to nikad nije detaljno ispričao svojim roditeljima koji su ostali u Siriji.

Opširnije...

Deseta tribina ciklusa "Zašto se mrzimo?": Obiteljsko nasljeđe mržnje i oprosta

Opširnije...

Može li se čovjek unatoč bolnom obiteljskom naslijeđu othrvati osjećaju mržnje, bila je tema desete tribine iz ciklusa Zašto se mrzimo? u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust održanoj u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Svoja svjedočanstva iznijele su javne ličnosti koji su trpjeli zbog naslijeđa svojih predaka.

Opširnije...

Mržnja i likovni izričaj tema je sedme tribine iz ciklusa Zašto se mrzimo?

Opširnije...

U slikarskom ili kiparskom djelu ponekad je granica između patriotizma i nacionalizma vrlo tanka, što otkriva mogućnosti izravne zlouporabe i manipulacije likovnosti u političke, ideološke i propagandne svrhe. Kako se emocije, posebno one negativne, poput mržnje i nasilja, netolerancije i agresije, prenose putem likovnog izričaja? Kako se mržnja i govor mržnje izražava kroz karikaturu, političke plakate i dizajnerska rješenja, gdje su granice dobrog ukusa i slobode govora, što se poručuje grafitima, intervencijama na javnim skulpturama?

Opširnije...

Dunav u kinu Europa časti Zagreb sjajnom hranom, vinima i glazbom

Opširnije...

Pokaži mi gdje Dunav ljubi nebo, kaže popularna pjesma, no ta rijeka ima puno više za ponuditi osim krasnog pogleda. Kako bi se približile sve njezine blagodati, u zagrebačkom kinu Europa u utorak, 12. ožujka, u sklopu Festivala Dunava bit će predstavljena hrana, vina, turistički i kulturni proizvodi, manifestacije Slavonije i Baranje te Vojvodine.

Opširnije...

Deveta tribina ciklusa "Zašto se mrzimo?": Konzumiranje površnih poruka izaziva porast mržnje

Opširnije...

Emocija koja izaziva gnjev može razarati, no nalazimo li mržnju i u književnosti? Odgovori na to pitanje tražili su se na devetoj tribini "Zašto se mrzimo?" u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, koja je pod nazivom "Mržnja u književnosti" održana u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Opširnije...

RAZGOVOR, MILE KEKIN, UOČI TRIBINE "GLAZBA MRŽNJE": Muči me izjednačavanje dobra i zla pa o tome pjevam

Opširnije...

Što je glazba mržnje izražena kroz sve glazbene pravce, kako je nastala, tko ju je stvorio, tko je i zašto izvodi, teme su šeste tribine iz ciklusa Zašto se mrzimo? u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust. Pod nazivom Glazba mržnje održat će se u četvrtak, 21. veljače u 19 sati u Muzičkoj akademiji (dvorana Bersa), Trg Republike Hrvatske 12, u Zagrebu. Na tribini će govoriti: Mladen Tarbuk, dirigent i skladatelj, dr. sc. Mojca Piškor, etnomuzikologinja, te glazbenici Saša Antić i Mile Kekin, a moderator je Dubravko Jagatić, glazbeni kritičar i novinar. Na javnoj tribini neće se samo govoriti o glazbi mržnje, nego će glazbene ilustracije izvoditi: Mate Matišić, skladatelj i dramski pisac, Kvartet Tuba XL, Mile Kekin, Ljubomir Puškarić, prvak Opere HNK u Zagrebu, Le Zbor, TBF i Sedam saksofona Muzičke akademije.

Opširnije...