Jajja.JPG

Yoni jaja smatraju korisnim za vježbanje vaginalnih mišića i kontrolu mišića zdjelice, ona pomažu u postizanju orgazma, smanjuju simptome PMS-a i menstrualne grčeve

Sumnjam da puno ljudi u Hrvatskoj, ali i šire zna čemu služe yoni jaja. Jaje je jaje i kao takvo se peče, kuha, pije, friga… No, postoje i drugačija jaja. Na ova nešto drugačija jaja s potpuno drugačijom svrhom naletjela sam prije koju godinicu u Ubudu na Baliju. Poznat kao središte joge, spiritualnosti, velika vježbaonica tijela i misli za Zapadnjake, Ubud je magnet onima koji takve stvari cijene.

Ubuđanke, odnosno strankinje koje Ubud smatraju svojim spiritualnim domom, provalile su drevnu istočnjačku vještinu i svijest o jajima od poludragog kamenja i krenule su radionice koje za cilj imaju educirati žene. Da, da, ta dragocjena jaja ili dražuljci nose se - pogađate li gdje?  U vagini, naravno. Ona su tu da nam pomognu vježbati svoje mišiće vagine, da imamo više orgazama, kontroliramo perineum i mišiće zdjelice, damo više zadovoljstva muškarcu i pomognemo mu da kontrolira ejakulaciju. Jaje smanjuje simptome PMS-a, menstrualne grčeve, traumatična iskustva zbog seksualnog zlostavljanja.

Violeta Stredojević je učiteljica ženskog iscjeljivanja
Violeta Stredojević je učiteljica ženskog iscjeljivanja
Otišla sam taj put u Ubudu na radionicu tantre na kojima se radilo s jajima, jer sam bila znatiželjna. Nas dvadesetak sjedilo je u krugu pa je krenulo predstavljanje, razlozi zašto smo došli i životne priče. Dok je meni tradicionalno odgojenoj Hrvatici bilo neugodno, ostale su prolijevale dušu. Jedna je prekinula s dečkom nakon puno godina, jedna je željela dijete, a jedna Grkinja bila je bivša časna sestra koja je bila seksualno zlostavljana. Sve one su željele neko novo samopouzdanje i novi život. Vjerovale su da je drevna istočnjačka vještina korištenja jaja odgovor. Naučiš kontrolirati svoje ženske mišiće pa samim tim kasnije i emocije.

Ima puno smisla, iako sam svoje jaje nekako zanemarila i nisam s njime eksperimentirala nakon radionice. Sve dok nije došao poziv stare poznanice iz Ubuda koja radi radionice s joni jajima po cijelome svijetu i pomaže ženama da se opet osjete jako, ženstveno i samopouzdano.

Violeta Sredojević je učiteljica ženskog iscjeljivanja. Inspiriana je reikijem, kineskom medicinom, ayurvedom i radi kao terapeut duboke miofacioalne masaže, joge i otpuštanja trauma. Ove je godine osnovala web stranicu www.yoniegg.rocks i proputovala svijet, ne bi li ženama davala satove iz uporabe yoni jaja, za koje vjeruju da su brilijantan izum.

- Mogu ih koristiti žene svih godina. Kupiti se mogu od 18-te godine, a dalje nema ograničenja. Pogotovo se preporučuju majkama, ženama 50+ generacije, onima koje puno sjede, onima koje imaju manje vremena za sportske aktivnosti, a pogotovo ženama koje su imale problema sa ženskim organima. Ukratko - mogu ih koristiti svi - kaže Violeta i dodaje kako ona jačaju zdjelicu, poboljšavaju rad donjeg dijela tijela, pojačavaju cirkulaciju krvi u genitalijama, pridržavaju uro-genitalne i digestivne organe, stvaraju bazu za dobre duboke trbušne mišiće, pa time pridržavaju donji dio leđa, potiču energetsko iscjeljenje, povećavaju osjetljivost, a kroz sve to naravno dočaraju i intenzivnija intimna iskustva.
Zvuči zanimljivo, zar ne?

Jaja mogu koristiti sve žene starije od 18 godina
Jaja mogu koristiti sve žene starije od 18 godina
Nije potreba posebna radionica da ih se počne koristiti. Yoni jaja se nose vaginalno, a mogu se koristiti bez kompliciranih uputa. Violeta nudi dvije vrste radionica. Jednu za osvještavanje naše snage i fleksibilnosti sa jednostavnim vježbama, a drugu za žene koje već imaju yoni jaja, kako bi naučile njihovo još intenzivnije korištenje i mogućnosti. Slijedeće ljeto planira i neke radionice u Hrvatskoj. Kaže kako je najveća korist od jaja ona kad shvatiš moć vlastite senzitivnosti. No, ne ide sve preko noći.

- Isto kao što ne možemo trčati maraton odjednom, tako se i yoni jaja trebaju svjesno koristiti. Nježno, da se mišići naviknu. Po sat, dva, tri pa onda sve češće. Umjetnost je 'držati ih'. Razliku svaka žena posebno osjeti, ali sa sigurnošću već nakon dvije, tri upotrebe - preporučuje ona.
Jaja su od poludragog kamenja. Tradiocionalna su od žada, ali se u današnje vrijeme koriste i druga. Svaki kamen, kaže Violeta, ima svoje energetske vrline i sposobnosti. Na primjer, crveni jaspis energetski pomaže kod plodnosti, prozirni kristali smiruju i balansiraju, žad je za zaštitu i iscjeljenje, a ružičasti kvarc poziva ljubav u život.

Standardno imaju tri veličine, koje su od dva do 4,5 cm. Počinje se sa većim, pa se nakon nekog vremena može nastaviti sa nošenjem manjeg. Što je yoni jaje manje, to je zahtjevnije za držanje. U Ubudu su jaja mainstream, većina ih djevojka nosi tijekom dana i tako vježba. Sjećam se kako je jedna već bila toliko uvježbana da je na akrobatskoj jogi zaboravila da ga ima…

Violeta kaže kako se yoni jaja ne odabiru umom. Svatko zapravo osjeti koje jaje želi. To je nekada poput magije - tvrdi ona. Jer dok mi mislimo da smo ga izabrale, ono je već davno izabralo nas. Ona sa ih koristi i od svega najviše osjeća kako joj je držanje uspravnije i ženstvenija je.

- Kod mene je to bilo kao kada princ poljubi uspavanu ljepoticu - kaže Violeta.

Violeta planira održati radionice i u Hrvatskoj
Violeta planira održati radionice i u Hrvatskoj
Ona ih je počela koristiti nakon što je imala nesreću na motoru.
- Poslije toga sam osjetila nepovezanost u donjem dijelu tijela, te sam počela lagano vježbati i vraćati se u staru formu. Poslije fizičke stabilnosti, slijedila je ona hormonska i energetska. Nisam imala osjećaj da sam 'spojena sa samom sobom'. Za svakoga, a posebno za nas žene, donji dio tijela je važan, tamo nosimo našu i fizičku, energetsku, intuitivnu, ma cijelokupnu žnesku energiju - objašnjava.

- Radeći kao terapeut, ustanovila sam da veliki broj žena ima neke ozljede, bile one tjelesne ili emocionalne. Naravno, sve što doživimo ostane kao trauma u našim stanicama sjećanja. Shvatila sam da mi je jedan od poziva da ženama približim tu moćnu tehniku iscjeljenja yoni jajima - nadovezala se Violeta.

Riječ yoni dolazi iz sanskrita i u prijevodu znači tajna vrata i odnosi se ne samo na pojedine organe nego na cijelu maternicu. Yoni jaja potiču iz Azije, a tamo su ih koristile samo članice kraljevskih porodica.
    
- Mi žene moramo shvatiti da smo same odgovorne za naše intimno zdravlje. Yoni jaja kao prvo koriste nama samima, pa onda i ako smo vezi. Ne samo u vezi sa partnerom, nego u vezi same sa sobom. U istočnoj kulturi se kaže: žene koje poštuju svoj odnos sa sobom, poštuju i sve druge odnose - zaključila je i dodala kako joj je posebno drago kada joj single djevojke sa osmjehom najave da se zbog korištenja yoni jajeta osjećaju kao magnet za dečke.

Zbog svega ovoga još više žalim što nas u srednjoj školi nisu učili kako koristiti mišiće vagine, nego pucati iz AK 47 na satu Obrane i zaštite.