cheese2.jpg

Prekrasan, bijeli osmijeh jedna je od najljepših karakteristika koju si svi priželjkujemo, no za one kojima majka priroda po tom pitanju nije bila sklona, izbjeljivanje zubi zna koštati i nekoliko tisuća kuna.

Srećom, postoje jeftinije i svima dostupne varijante, a sve se kriju u hrani. Ovo je 10 namirnica koje će vam pomoći u borbi protiv plaka i karijesa te će ukloniti postojeće i zaštititi zube od nastanka novih mrlja i promjena boje. Plak je ljepljiva gusta tvorevina koja se nakuplja na zubima, a čine ju mikoplazma, virusi, bakterije, protozoe, ostaci hrane i odumrle stanice. Ako plak duže vrijeme ne odstranimo dolazi do njegove mineralizacije i pretvara se u kamenac.

1. Tamna čokolada

Teobromin iz čokolade jača caklinu
Teobromin iz čokolade jača caklinu
Vodeći stomatolog s Beverly Hillsa Harold Katz tvrdi da tamna čokolada uistinu pomaže u izbjeljivanju zubi.
Zubna caklina štiti zube od mrlja kakve na njima ostavljaju npr. kava ili crno vino. No kisela i slatka hrana može ju oštetiti. Tu 'uskače' tamna čokolada koja zubnu caklinu jača svojim sastojkom teobrominom i tako štiti zube od mrlja. Liječnik Irwin Smigel sa američkog Instituta za dentalnu estetiku ističe da tamna čokolada sadrži i tanin koji spriječava bakterije da na zubima stvore plak.
Naravno, mliječne čokolade nipošto ne spadaju u ovu kategoriju jer su uglavnom pune šećera što ih čini izrazito štetnim za zube.
Zube pomoću tamne čokolade možete izbijeljivati tako da pojedete par kockica za desert i odmah potom operete zube. Pri tome vodite računa da čokolada sadrži barem 70 posto kakaa kako bi učinak bio maksimalan.

2. Sir

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da sir potiče nastanak sline i tako smanjuje kiselost u ustima čime štiti zubnu caklinu. Bogat je i kalcijem te fosforom koji zube čine snažnijima i bjeljima, a proteini ih štite od bakterija.
Krišku sira možete pojesti nakon svakog obroka da očistite usnu šupljinu i zube, no držite se niskomasnih sireva kako ne bi narušili druge aspekte zdravlja.

3. Bijeli i crveni luk

Bogati su sumporom i alicinom koji uništavaju bakterije, sprečavaju nastajanje plaka i mrlja na zubima. Najbolje ih je konzumirati sirove jer kuhanjem gube korisna svojstva. Jednostavno ih dodajte u salatu ili sendvič.

4. Jagode

Jagode sadrže enzime koji izbjeljuju zube
Jagode sadrže enzime koji izbjeljuju zube
Sadrže enzime koji izbjeljuju zube i 'brišu' postojeće mrlje. Također su bogate vitaminom C koji zube izbjeljuje uklanjajući plak. Jagode mogu očistiti mrlje koje nastanu od kiselkastih, tamnih pića poput kave, gaziranih sokova i crnog vina.
Ipak, treba pripaziti u korištenju prirodnih sredstava za izbjeljivanje zubi. Stomatolozi savjetuju da ih se ne koristi češće od jednom tjedno jer bi mogli imati kontraefekt, odnosno prirodne kiseline koje sadrže bi mogle oštetiti caklinu.
Zube pomoću jagoda izbijelite tako da ih zgnječine i dodate malo sode bikarbone. Dobro ih izmješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Mekanom četkicom pastu ravnomjerno nanesite na zube i držite pet minuta. Operite zube zatim pastom za zube koju inače koristite i isperite vodom ili isperite mješavinom tople vode i sode bikarbone.

5. Orašasti plodovi i sjemenke

Žvakanje orašastih plodova i sjemenki uklanja mrlje i naslage na zubima, a osim toga, bogati su kalcijem, magnezijem i cinkom te pomažu i u jačanju zubi. Potiču i proizvodnju sline koja prirodno snižava kiselost u ustima i uklanja bakterije. U ovu skupinu ne spadaju zašećerene sjemenke. Preporuča se jesti sjemenke svakodnevno nakon glavnog obroka, ali najviše jednu šaku dnevno.

6. Zeleni čaj

Stomatolozi koji tvrde da tamna čokolada izbjeljuje zube, preporučaju i zeleni čaj za isti učinak. U usporedbi s ostalim čajevima, zeleni ima manje tanina što znači da je bezopasniji za bjelinu zubi. Ironično, isti sastojak pomaže u izbjeljivanju zubi tako što spriječava nastanak plaka. Zeleni čaj sadrži i polifenole koji sprečavaju propadanje zubi i loš zadah, a pošto sadrži i flor, zeleni čaj jača caklinu i čini ju otpornijom na oštećenja i nastanak mrlja. Ispijanje zelenog čaja treba ograničiti na maksimalno dvije šalice dnevno ili jednostavno njime možete isprati usta nakon jela.

7. Soda bikarbona

Učinkovito neutralizira kiselinu u ustima, sprečava eroziju cakline i nastanak mrlja te uklanja postojeće mrlje i plak. Odavno se koristi u domaćinstvima za izbjeljivanje zubi, no nije dobro koristiti ju svakodnevno kroz duže vremensko razdoblje. Pomiješajte jednaku količinu vode i sode bikarbone te umočite četkicu. Perite zube najmanje dvije minute te isperite vodom. Postupak ponavljajte svaka dva dana dok ne dobijete željenu bjelinu zubi, no nakon toga korištenje sode bikarbone ograničite na jednom do dva puta tjedno.

8. Jabuke

Jabuke su prirodna četkica za zube
Jabuke su prirodna četkica za zube
Stomatolozi za jubuku kažu da je prirodna četkica za zube. Uklanja mrlje na zubima, a zahvaljujući blago kiselkastim svojstvima i vlaknima pomaže u izbjeljivanju zubi. Sadrži enzime slične kao u jagodama. Osim što uklanjaju mrlje i plak na zubima, ujedno i sprečavaju nastanak novog.
Preporuča se jabuku jesti kao međuobrok te oprati zube ili popiti čašu vode kako bi isprali kiselinu i plak koji je jabuka skinula sa zubi.

9. Ananas

Bogat je vitaminom C, tiaminom, magnezijem i vlakinima te enzimom bromelinom koji pomaže u izbjeljivanju zubi. Riječ je o prirodnom odstranjivaču mrlja i plaka te istovremeno štiti od karijesa i čuva zube bijelima. Ananas potiče proizvodnju sline, a njegova kiselost ubija bakterije.
Da bi zaštitili zube, pojedite krišku ananasa nakon jela ili ga dodajte u voćnu salatu. Zalijte s čašom vode kako bi isprali prirodni šećer koji ananas sadrži.

10. Kokosovo ulje

U Indiji se razna ulja za izbjeljivanje zubi koriste već stoljećima, a na zapad je ta metoda stigla '90-ih. Vjeruje se da uklanjaju plak i balansiraju razinu kiselosti u ustima. U Indiji se koriste suncokretovo ili sezamovo ulje, no stručnjaci rađe preporučuju kokosovo jer sadrži laurinsku kiselinu koja uništava bakterije. Štiti od nastanka plaka, karijesa i mrlja na zubima te otklanja već postojeći plak ili mrlje. Koristi se tako da jušnu žlicu ulja 15 do 20 minuta premećete po ustima, a zatim očetkate zube kako bi uklonili omekšali plak sa zubi.