jagode-velika.jpg

Mnogi plaćaju ogromne svote da bi ostali mladi i osjećali se tako, no iako ne možemo zauvijek ostati 20-godišnjaci, možemo uz pravilnu prehranu usporiti proces starenja. Hrana koja nije preskupa i svima nam je dostupna, najjednostavniji je način da usporimo starenje. Ovo je 10 namirnica koje će vam u tome pomoći.

1. Jagode

Sadrže antioksidanse zaslužne za prevenciju oštećenja stanica te vitamine i minerale nužno potrebne tijelu. Čak sadrže više vitamina C od naranči koji povećava proizvodnju kolagena, obnavlja kožu oštećenu od sunca i 'pegla' bore. Koža je od njega svježija, zaglađenija i sjajnija.

2. Bundeva

Bogat je izvor mangana, poboljšava probavu i rast kostiju. Pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala te stoga smanjuje umor i rizik od osteoporoze te poboljšava pamćenje. Kao i jagode, bundeva je bogata vitaminom C čime pomaže oporavku kože, a sadrži i antioksidanse poput luteina koji su korisni za oči. Osim unutrašnjosti bundeve, antioksidansima su bogati i opna te sjemenke.

3. Brokula

Bogata je vitaminom C te stoga pomaže u očuvanju kože i smanjenju vidljivosti bora te kalcijem neophodnim za jačanje kostiju. Fitoestrogen koji brokula sadrži poboljšava mentalne sposobnosti.

4. Đumbir

Iako se koristi kao začin najkorisniji je kad se jede sam
Iako se koristi kao začin najkorisniji je kad se jede sam
Jača imunosni sustav i tako nas štiti od bolesti. Iako se koristi kao začin, najkorisniji je kad se jede sam.

Istraživanja su pokazala da pomaže u sprečavanju i liječenju Alzheimerove bolesti jer sadrži kurkumin i gingerol koji štite mozak od starosnog gubitka pamćenja. 

Konzumacija đumbira pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, poboljšava cirkulaciju i ten. Esencijalna ulja iz đumbira daju prirodnu vlažnost koži i vraća joj mladenački sjaj.
5. Špinat

Sadrži beta-karoten, vitamin E, vitamin B6 i magnezij. Vitamini E obnavlja kožu, beta-karoten ju štiti od izloženosti suncu, vitamin B6 smanjuje stres, a magnezij jača kosti, mišiće i živce. Sve to omogućuje da izvana, ali i iznutra, izgledamo i osjećamo se bolje, ostanemo zdravi i usporimo proces starenja. 

6. Rajčica

Antioksidans likopen iz rajčice sprečava slobodne radikale u uništavanju kostiju do kojeg dolazi sa starenjem. Osim toga, likopen štiti i kožu od sunca. On je 'unutarnja zaštitna krema' te iznutra obnavlja stanice koje su nezdrave zrake oštetile.

7. Breskve

Zdrave su za oči, srce i kožu jer su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima koji su tijelu neophodni. 

Breskve su zdrave za oči, srce i kožu
Breskve su zdrave za oči, srce i kožu
Sadrže lutein koji štiti oči od bolesti koje dolaze s godinama, poput očne mrene i makularne degeneracije, odnosno propadanja žute pjege u oku. 

Lutein također pomaže i u zaštiti mozga, čini ga britkijim te stoga usporava zaboravnost koja dolazi sa starenjem.

Istraživanja su dokazala i da lutein pomaže u očuvanju pluća; čini ih do godinu-dvije 'mlađima' te se posebno preporučava za korištenje pušačima. 

Breskve sadrže i vitamin A, antioksidans koji štiti od slobodnih radikala.8. Paprika babura

Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, obnavlja oštećeno tkivo, čuva kosti i zube te jača imunosni sustav. Istraživanja su pokazala da askorbinska kiselina iz vitamina C može produžiti život za 2 do 6 godina i usporiti starenje. 

9. Kukuruz

Kukuruz je bogat antioksidansima, a sadrži i tiamin, potreban za proizvodnju energije i kognitivne funkcije. Pantotenska kiselina u kukuruzu pomaže nam da se oslobodimo stresa i tako usporimo proces starenja. Kukuruz sadrži i vitamin C zaslužan za mladenački sjaj kože, mangan za jačanje kostiju, fosfor za mineralizaciju kostiju i jačanje zubi te folnu kiselinu koja štiti srce.

10. Jabuke

Jabuka sadrži šećere koji nisu štetni za zdravlje
Jabuka sadrži šećere koji nisu štetni za zdravlje
Sadrže antioksidanse poput flavonoida i polifenola. 

Flavonoidi smanjuju rizik od zdravstvenih problema koji dolaze s godinama te produžuju život, što je pokazalo i istraživanje. Istu zaštitu od starosnih problema pružaju i polifenoli te uz to obnavljaju i oštećene stanice.

Svojim antioksidansima jabuke uništavaju slobodne radikale i zaslužne su za zdravu kožu, a pošto su bogate vlaknima, poboljšavaju probavu. Za njihovu slatkoću zaslužni su jednostavni šećeri koji nisu štetni za zdravlje.