Mnogi plaćaju ogromne svote da bi ostali mladi i osjećali se tako, no iako ne možemo zauvijek ostati 20-godišnjaci, možemo uz pravilnu prehranu usporiti proces starenja. Hrana koja nije preskupa i svima nam je dostupna, najjednostavniji je način da usporimo starenje. Ovo je 10 namirnica koje će vam u tome pomoći.
1. Jagode
Sadrže antioksidanse zaslužne za prevenciju oštećenja stanica te vitamine i minerale nužno potrebne tijelu. Čak sadrže više vitamina C od naranči koji povećava proizvodnju kolagena, obnavlja kožu oštećenu od sunca i 'pegla' bore. Koža je od njega svježija, zaglađenija i sjajnija.
2. Bundeva
Bogat je izvor mangana, poboljšava probavu i rast kostiju. Pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala te stoga smanjuje umor i rizik od osteoporoze te poboljšava pamćenje. Kao i jagode, bundeva je bogata vitaminom C čime pomaže oporavku kože, a sadrži i antioksidanse poput luteina koji su korisni za oči. Osim unutrašnjosti bundeve, antioksidansima su bogati i opna te sjemenke.
3. Brokula
Bogata je vitaminom C te stoga pomaže u očuvanju kože i smanjenju vidljivosti bora te kalcijem neophodnim za jačanje kostiju. Fitoestrogen koji brokula sadrži poboljšava mentalne sposobnosti.
4. Đumbir
Jača imunosni sustav i tako nas štiti od bolesti. Iako se koristi kao začin, najkorisniji je kad se jede sam.
Istraživanja su pokazala da pomaže u sprečavanju i liječenju Alzheimerove bolesti jer sadrži kurkumin i gingerol koji štite mozak od starosnog gubitka pamćenja.
Konzumacija đumbira pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, poboljšava cirkulaciju i ten. Esencijalna ulja iz đumbira daju prirodnu vlažnost koži i vraća joj mladenački sjaj.
5. Špinat
Sadrži beta-karoten, vitamin E, vitamin B6 i magnezij. Vitamini E obnavlja kožu, beta-karoten ju štiti od izloženosti suncu, vitamin B6 smanjuje stres, a magnezij jača kosti, mišiće i živce. Sve to omogućuje da izvana, ali i iznutra, izgledamo i osjećamo se bolje, ostanemo zdravi i usporimo proces starenja.
6. Rajčica
Antioksidans likopen iz rajčice sprečava slobodne radikale u uništavanju kostiju do kojeg dolazi sa starenjem. Osim toga, likopen štiti i kožu od sunca. On je 'unutarnja zaštitna krema' te iznutra obnavlja stanice koje su nezdrave zrake oštetile.
7. Breskve
Zdrave su za oči, srce i kožu jer su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima koji su tijelu neophodni. Sadrže lutein koji štiti oči od bolesti koje dolaze s godinama, poput očne mrene i makularne degeneracije, odnosno propadanja žute pjege u oku.
Lutein također pomaže i u zaštiti mozga, čini ga britkijim te stoga usporava zaboravnost koja dolazi sa starenjem.
Istraživanja su dokazala i da lutein pomaže u očuvanju pluća; čini ih do godinu-dvije 'mlađima' te se posebno preporučava za korištenje pušačima.
Breskve sadrže i vitamin A, antioksidans koji štiti od slobodnih radikala.
8. Paprika babura
Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, obnavlja oštećeno tkivo, čuva kosti i zube te jača imunosni sustav. Istraživanja su pokazala da askorbinska kiselina iz vitamina C može produžiti život za 2 do 6 godina i usporiti starenje.
9. Kukuruz
Kukuruz je bogat antioksidansima, a sadrži i tiamin, potreban za proizvodnju energije i kognitivne funkcije. Pantotenska kiselina u kukuruzu pomaže nam da se oslobodimo stresa i tako usporimo proces starenja. Kukuruz sadrži i vitamin C zaslužan za mladenački sjaj kože, mangan za jačanje kostiju, fosfor za mineralizaciju kostiju i jačanje zubi te folnu kiselinu koja štiti srce.
10. Jabuke
Sadrže antioksidanse poput flavonoida i polifenola.
Flavonoidi smanjuju rizik od zdravstvenih problema koji dolaze s godinama te produžuju život, što je pokazalo i istraživanje. Istu zaštitu od starosnih problema pružaju i polifenoli te uz to obnavljaju i oštećene stanice.
Svojim antioksidansima jabuke uništavaju slobodne radikale i zaslužne su za zdravu kožu, a pošto su bogate vlaknima, poboljšavaju probavu. Za njihovu slatkoću zaslužni su jednostavni šećeri koji nisu štetni za zdravlje.