glavna1.1.jpg

Prošle godine Apple je konačno osmislio ono čemu su se mnogi korisnici iPhonea nadali godinama - proizveo je telefon s bitno većim ekranom. Novi iPhone 6 ima zaslon od skoro 12 centimetara po dijagonali uz koji se iPhone 5S čini kao njegov patuljasti brat. 

No hoćete li zbilja, i koliko, s novim iPhoneom dobiti više i bolje?

 

Dizajn

iPhone 6: Zaobljeni aluminij, zlatni ili svjetlo/tamno srebrni, 6.8 mm debljine

iPhone 5S: Aluminij, zlatni ili svjetlo/tamno srebrni, 7.6 mm debljine

Bez imalo sumnje, oba su mobitela vrhunskog dizajna, no iPhone 6 bolje leži u ruci. Oba imaju sklisku pozadinu, pa je na iPhone 6 preporučljivo staviti masku kako vam ne bi iskliznuo iz ruke. S obzirom da je veći od iPhonea 5S, veće su šanse da završi na podu. iPhone 6 je svakako jedan od najtanjih smarthphonea na tržištu, no dok oba mobitela držite u ruci, razlika je gotovo neprimjetna. Iako je tanji, iPhone 6 je teži sa svojih 129 grama u usporedbi sa 112 koliko ima iPhone 5S. No ni tih 'par' grama razlike nisu upadljivi.

 

Ekran

iPhone 6: 4.7 inča, 1334x750, Retina HD LCD sa  ionski pojačanim staklom

iPhone 5S: 4 inča, 1136x640 IPS LCD

Veći ekran svakako je jedan od najvećih pluseva iPhonea 6. Veća je i rezolucija, a LCD ekran mu je prelijep i možete vidjeti što se na njemu nalazi čak i kada je sunčano zahvaljujući poboljšanom polarizirajućem filteru. No ni ekran iPhonea 5S puno ne zaostaje, jedan je od najrealističnijih i, baš kao iPhone 6, ima gustoću piksela 326 ppi. Ipak, veličina je svakako prednost šestice

 

 

Povezivost

iPhone 6 ima brži WI-FI i NFC
iPhone 6 ima brži WI-FI i NFC
iPhone 6: Bluetooth 4.0, 4G/LTE, Wi-Fi 802.11ac, NFC, Airdrop, Continuity, Car Play

iPhone 5S: Bluetooth 4.0, 4G/LTE, Wi-Fi 802.11n, Airdrop, Continuity, Car Play

iPhone 6 ima brži Wi-Fi i NFC (Near Field Communication) što je već godinama uobičajena stavka Androida. No kod iPhonea 6 može se koristiti samo za Apple Pay, odnosno plaćanje pomoću mobitela u dućanima koji to podržavaju.

Oba iPhonea imaju Bluetooth 4.0 što je bitno ako imate Mac, pa uređaje možete povezati preko opcije Continuity.

 

 

Rad

iPhone 6: A8 procesor sa 64-bitnom arhitekturom, 1GB RAM, M8 koprocesor

iPhone 5S: A7 proceor sa 64-bitnom arhitekturom, 1GB RAM, M7 koprocesor

Kao što se može i pretpostaviti, noviji model ima bolji procesor, iako je i dalje dual-core, kao i koprocesor. Na žalost i iPhone 6 ima samo 1GB RAM, što ne čini preveliku razliku, ali će se web stranice uvijek iznova učitavati. 

 

Kvaliteta zvučnika

iPhone 6: Jedan zvučnik na dnu

iPhone 5S: Jedan zvučnik na dnu

Oba mobitela su, što se tiče kvalitete zvuka, jednaka, odnosno, ne baš dobra. Apple 6 ima zvučnik na dnu, pa su vrlo velike šanse da ćete ga zakloniti dlanom dok razgovarate. iPhone 6 je mrvicu bolji jedino za reprodukciju glazbe i razgovore preko razglasa.

Software

iPhone 6: iOS 8.1.2

iPhone 5S: iOS 8.1.2

Ono što je kod Applea izvrsno je što se uvijek pobrine da i stariji uređaji dobiju najnoviji software. 

No iPhone 6 ima mogućnost odabira dvaju različitih zaslona - standardnog ili zumiranog koji zapravo 'oponaša' 5S, daje veće ikone i slova. Ako dva puta kliknete 'home' gumb, cijeli ekran će se spustiti kako bi vam bilo lakše tipkati po njemu. 

 

Kamera

iPhone 6: 8MP, Automatski fokus s Focus Pixels tehnologijom, True Tone bljeskalica, Automatska stabilizacija slike, Automatski HDR za fotografije, Poboljšano prepoznavanje  lica, 1,2 MP prednja kamera, 1080p HD video kamera 

iPhone 5S: 8MP, Automatski fokus s Focus Pixels tehnologijom, True Tone bljeskalica, Automatska stabilizacija slike, Automatski HDR za fotografije, prepoznavanje lica, 1,2 MP prednja kamera, 1080p HD video kamera

Obje kamere su izvrsne, kvaliteta fotografija gotovo identična, no iPhone 6 ipak ima malu prednost. Fokus je puno brži i precizniji te možete brzo uperiti fotoaparat u nešto drugo te fotografirati bez straha da će slika biti iskrivljena i mutna. Puno su bolje i fotografije snimljene u mraku. Isto vrijedi i za video snimke. 

 

Trajanje baterije

iPhone 6: 1810mAh ugrađena baterija 

Baterije na oba mobitela traju jednako dugo
Baterije na oba mobitela traju jednako dugo

iPhone 5S: 1560mAh ugrađena baterija

Pretpostavili biste da baterija iPhonea 6 duže traje, no zbog većeg ekrana bolje rezolucije i snažnije unutrašnjosti, to nije točno. Baterije oba mobitela traju otprilike jednako dugo, otprilike cijeli dan ako ga umjereno ili konstantno koristite. Na žalost iOS nema opciju štednje energije, no oba se mobitela brzo pune, pa nećete morati dugo čekati da ga ponovno uzmete u ruke ako vam se baterija slučajno isprazni prije večeri. 

Ako osim većeg ekrana trebate i više prostora za igrice, videa, surfanje internetom i čitanje, iPhone 6 je pravi odabir za vas. U kombinaciji sa izvrsnom kamerom, boljim procesorom i realističnim displayem, iPhone 6 je svakako najbolji model do sada i u njega se isplati investirati.