Ljeto je na odlasku i svi govore o nadolazećim jesenjim trendovima. Prava je stina je da je jesen već zapravo tu, samo nam je nekako glupo obući baloner i čizme u kolovozu. Nebo je sivo, kiša pada danima, navlačimo veste i zapravo nismo uopće iskoristili one divne ljetne sandale koje smo si kupili. Pa kad je već tako, zavirimo u ono što nas čeka. I u što nikako ne bismo smjeli uskočiti.

Kaput s remenom: Totalno cool, a dovoljno će biti da dodate remen

Kaput s remenom je puni pogodak
Kaput s remenom je puni pogodak
Nama se ovo jako sviđa. Viđen je na pistama kod Marni i Céline, ali rijetko tko će si ga moći priuštiti u tom izvornom obliku. Međitim, gotovo svatko si može kupiti jedan solidan remen i opasati ga na svoj stari dobri kaput koji je još uvijek u formi i može ga se nositi. Super ideja! Izgleda vrlo trendi i cool, a zapravo je tako jednostavno. Pripazite jedino da je remen širok i da ide uz kaput.

Kombinirajte iste boje ili one komplementarne odnosno suprotne. Smeđi kaput na smeđi remen, ali onaj ljubičasti na žuti, crveni na zeleni remen. Zvuči ludo, ali izgleda stvarno dobro. Meki bijeli kaput opašite nekim opakim kožnim, crnim remenom i dobili ste totalno novu kombinaciju.

Zašto to ulica voli?

Ulična moda naprosto obožava inovativnost. Ljudi su inače to inovativniji što imaju manje para, jer se naprosto moraju dovinuti raznim rješenjima i improvizirati. Možete slobodno posegnuti i u mamin ili bakin ormar, pa čak i onaj dedin i uvući se u kaput par brojeva prevelik. S pravim remenom on će izgledati totalno cool, kao da recesija nikada nije pogodila Hrvatsku, kao da si možete priuštiti što želite i kao da ste totalna trendseterica u nekoj normalnoj zemlji. Uz takav kaput na novi način, čak će i vaše čizme od prošle godine izgledati skroz dobro.


Plašt: Super je to, ali tko želi izgledati kao lik iz bajke

Odlicno za curice i bajke
Odlicno za curice i bajke
Zapravo kao zaseban komad odjeće plašt uopće ne izgleda loše, a modni su dizajneri ove sezone baš zapeli za njega. Dolce & Gabbana pronašli su inspiraciju u šumi i u bajkama. Ne samo oni, već i Alexander McQueen koji se inspirirao mega popularnom serijom Igre prijestolja, a Fendi se pronašao u nešto jednostavnijoj i manje pompoznoj Crvenkapici. Dizajneri žene ove jeseni i zime naprosto vide u plaštu i točka. Pitanje je međutim vide li se one same u tome i koliko im se uopće da slijediti taj modni trend?

Teško da svakodnevo možeš koračati gradom u ovakvom komadu, bez da izgledaš totalno dramatično i pretjerano. Kao neka heroina iz Zagorkinih romana. Samo što je danas stvarnost ponešto drugačija i zašto bi uopće netko htio biti lik iz Zagorkina romana ili kakve bajke. .

Zašto neće zaživjeti na ulicama?
Kad vidiš odraslu i ozbiljnu ženu kako hoda s kapuljačom na glavi i u plaštu, nekako ti dođe smiješno. Slatko je to vidjeti na kakvoj maloj djevojčici ili na nekoj glumici koja želi biti turbo dramatična i u svakodnevnim životu. Ali da zaplićeš nogama o skute plašta Crvenkapice dok sumanuto trčkaraš po tržnici,  banci ili Fini, nekako - ne! Ostavimo mi plašt u Zagorkinim romanima i na kazališnim daskama.

 


Pliš: Pretežak, prenaporan, prepompozan

Ne mora biti baš ovako pretjerano, ali ipak ne
Ne mora biti baš ovako pretjerano, ali ipak ne
Koliko se samo taj pliš nosio u 1990-ima! Sve je bilo plišano: košulje, haljine, minice, kaputi… Grozno! Kod pliša postoji jedna prokleta stvar - sve se vidi kao na pladnju! Svaki šlaufić na trbuhu ili dodatni kilogramčić na guzi vidljiv je kod tog izdajnika. Cijelo vrijeme si zapravo izložen kao na pladnju. Dizajneri su si zamislili da ga ove jeseni nosimo u vidu dugih haljini i suknji. Onako da ti dodatno otežaju stvar. Versace je izradio i kaput od pliša optočen lažnim draguljima kojeg se ne bi posramila ni britanska kraljica Elizabeta II. Ali mi ne bi taj pliš pa ne bi. Radije bi samo slušali Velvet Underground i oblačili se nekako udobnije.

Zašto neće zaživjeti na ulicama?

Pliš je naprosto pretežak i prenaporan da bi bio fora za modno igranje. Nekako je previše kraljevski i grandiozan. Uz to, ne možemo se oteti dojmu da se vratio samo zato jer nisu mogli smisliti ništa bolje, pa su ga opet izbacili na scenu. Mislim ono - možete li zamisliti da pijuckate kavu u subotnje prijepodne u dramatičnoj plavoj plišanoj košuljici (jer osim što je sam tako sav pompozann, pliš dodatno i naglašava boje) dok vaš dragi sjedi preko puta vas u plišanom sakou boje vina? Bili bi primjereniji na nekom primanju. Ali iz doba tri mušketira! Mi ga definitivno preskačemo.