Od svih modnih trendova vratile su se baš gadne gumenjače i njemačke natikače - sandale Birkenstock. U groznim gumenjačama su po Jadranu gacala isključivo djeca, a od odraslih turisti iz zemalja pod sovjetskom okupacijom. Mi bi taj dio povijesti radije zadržali samo u ružnom sjećanju, ali veselimo se povratku cvjetnoga uzorka

Birkenstock sandale: Stopalu udobne, ali oku gadne

Severina za siromašne tužna u groznoj obući
Severina za siromašne tužna u groznoj obući
Kad se pojavio ovaj ortopedski trend prije jedno osam godina, nadali smo se da će plesati samo jedno ljeto. Međutim evo ga opet! Koliko god Birkenstockice bile udobne i stopalu idealne, oku su naprosto gadne. I najljepša ženska noga u njima izgleda nekako babasto. Obući Birkenstock sandale u grad nama je ravno predaji. Onda možemo mirno i u donjem dijelu pidžame, sa flekom ispod pazuha i izrastom do pola glave. Model Arizona koji ima dva debela remena preko rista, postao je totalni hit. Jer naime bio je na modnoj pisti u kolekciji Céline gdje ih je  Phoebe Philo zamaskirala u luksuznu verziju. I tako su se curke koje čitaju Vogue pale na foru i pomislile: ah, vidi, pa možda i nisu tako loše. Još kad je Givenchy izbacio dvije verzije - cvjetnu i u metalnoj nijansi bronce  - trend je bio rođen.

Zašto ne bi smjele zaživjeti na ulicama?

U Aziji Birkenstockice nose backpackerice. Naprosto su im udobne, možeš u njima tabanati do preksutra. No backpackerice nisu stilom grupacija na koju bi se trebalo ugledati. Često ni njihovi prstići na nogama (u barem 90 posto slučajeva) nisu baš sređeni, pa sve skupa nije nimalo ženstveno niti fora. I ako Nijemci znaju napraviti kvalitetne automobile, cipele, bome, ne znaju! Zato bi mi radije gledali žene u lijepim sandalama od kože i svjetlucavih kamenčića, nego u muškobanjastim sandalušama.


Gumene sandale: Erection killer alert

Relikt hladnog rata
Relikt hladnog rata
Hihihihihihihihihihi! Naprosto morate voljeti modu kad vam ovako nešto mogu servirati kao hit ljeta. Svi smo ovakve sandale imali kad smo imali jedno četiri ili pet godina. Bile su apsolutni “must have” svakog djeteta na Jadranu. Sjećate se kako su onda ostajali tragovi remenčića? Bljedili su zajedno s odlaskom ljeta. No, ako maknemo nostalgiju na stranu, ovakve šuze ne bi nosili ni u ludilu. Ili bi ih nosili ako smo baš totalne fashionistice koje imaju smisla za kombiniranje, jer ove gumenjače zahtijevaju pomno kombiniranje. Kao što to primjerice rade Japanke, koje su u tome šampionke. Ali stanica Harajuku u Tokiju daleko je od nas i gumene sandale radije ostavimo u ropotarnici povijesti. Reakcije na njih bit će uglavnom tragično nepovoljne, a nekad i sažaljujuće.

Zašto ne bi smjele zaživjeti na ulicama?

Ne samo da se nose na bosu nogu, nego i na čarapice. Erection killer red alert! Realno, noga se u toj gumi neviđeno znoji i kliže i neudobne su. A znoj, podsjećamo, izaziva i neugodni miris, odnosno konkretnije, smrad. A to ne želimo, zar ne? Ali, ako je već guma trend, onda zastupamo one poput sandala s jednim remenčićem između nožnog palca i oko gležnja. Te izgledaju, više - manje, kao prava obuća. Iako bi je zapravo trebalo nositi samo na moru, gdje se lako skineš i hodaš bos kad skužiš koliko te ubijaju. A ruku na srce, uvijek te ubijaju. Nisu nam sjele, soriiiiii!

Cvjetni uzorak: Savršen i za hipsterice i za bake

Anja Rubik u sjajnom izdanju
Anja Rubik u sjajnom izdanju
Da, da, da, cvijeće za proljeće i ljeto je totalno inovativno, nitko se toga još nije sjetio! Sve znamo. Ali ovoga ljeta nekako nam se jako sviđaju košulje, ili kako ih naše bake zovu - bluze - na cvjetiće. Prozirne su, lagane i lepršave i fantastično se kombiniraju na primjerice kratke hlačice. S njima hot pants postaju elegantne, a bluza na cvjetiće super ide i na potrgane traperice koje su se isto tako ponovo vratile na scenu. Na kratke traper hlačice izgledaju cool, na kratku suknju šminkerski, na onu dugu boemski. Bitno je da svoju košulju na cvjetiće ne shvatite ozbiljno kao neku tamo bluzu iz prohujalih vremena.

Zašto ih ulica voli?

Cvjetići mogu s vama gdje god poželite: u dućan po kruh, u kino, na kazališnu predstavu, na čvenk, pa čak i u kafić na plaži ako ispod nosite badić. Mogu ih nositi tinejdžerice, hipsterice i bake. Bitno je samo kako ih kombinirati. Nama je najdraže na vojničku jaknu, poderane svijetle traperice i tanke kožne japanke s remenčićima. Apsolutno prst gore za manekenku Anju Rubik koja je totalno cool iskombinirala svoju košuljicu i odmah bi joj popalili tu torbu. Gucci torba s resicama “najvrući” je komad ovog ljeta. I baš ide fantastično uz bluzu. Aaaaaaahhhhh….