Mrva je staru kovačnicu preuredio u ugodan prostor, a odličan roštilj jamstvo je da će opstati dulje od prethodnika

Najljepša terasa u strogom centru Samobora dugo je zjapila prazna što je bila velika šteta budući da se radi o vrlo atraktivnom prostoru natkrivenom vinovom lozom, smještenom tik uz rječicu Gradnu, tek desetak metara od dvorca Livadić. To idealno mjesto za bijeg od ljetne vrućine sredinom kolovoza preuzeo je poznati samoborski ugostitelj ‘Mrva’ i otvorio ljupki restoran. Svi bivši ugostiteljski objekti koji su egzistirali na tom mjestu imali su samo terasu dok se ‘Mrva’ potrudio urediti i staru kovačnicu tako da njegov restoran jednostavnog naziva ‘Kod Mrve’ ima i ugodnii, rustikalno uređeni interijer.

Ugodan interijer s kaminom
Ugodan interijer s kaminom
Iako nije uputno ocjenjivati lokale koji su se nedavno otvorili i treba im dati vremena dok se malo uhodaju, ipak smo otišli kod Mrve. U početku je bilo vrlo ugodno na terasi, no kada je malo zapuhalo bili smo, nakon dva solidna borovičeka za aperitiv, prisiljeni povući se unutra.

Vrlo ljubazni i simpatični vlasnik smjestio nas je tik do kovačkog kamina ukrašenog starim alatima tako da u prostoriji još i danas vlada duh već davno zaboravljenog zanata. Iako je većina gostiju naručivala Mrvin megamiks za dvije osobe, ipak smo se odlučili za drukčiji meni što je meni pomalo bilo žao. Sam pogled na platu koja je stizala na tuđe stolove bio je impozantan. S velikog ovala pušili su se ćevapčići, pljeskavice, ražnjići, piletina, kobasice, vješalice u špeku, puno krumpira, pečenog povrća, a sve je bilo aranžirano s cijelim pečenim lukom nabodenim na štapiće.

No, prijateljica s kojom sam posjetio Mrvu bila je neumoljiva. Nije joj se jelo miješano meso nego je naručila pohanu pureću roladu punjenu sirom i špinatom s pečenim krumpirom, dok sam se ja odlučio za bijelu vješalicu obloženom špekom, s pečenim krumpirima kao prilogom. Ipak, nisam požalio. Vješalica je bila toliko sočna i ukusna da je se ne bi posramili ni majstori roštilja s juga Srbije, dok moja prijateljica nije bila tolike sreće kao ja. Njena rolada bila je malčice presuha.

Mrvin megamix specijalitet je kuće
Mrvin megamix specijalitet je kuće
Mrvi ipak ne valja zamjeriti nesavršenu roladu budući da mu je roštilj izvrstan, a kako je otvorio prije malo vremena treba vjerovati da će i ostala jela s jelovnika postići istu kvalitetu. Uz jelo smo pili solidni Bolfanov rajnski rizling kojeg toplo preporučujem, dok mislim da će ljubitelji piva biti pomalo razočarani zbog siromašnog izbora. Kod Mrve se mogu naći samo Pan, Tuborg, Budweiser i Carlsberg.

Sve u svemu prilikom posjeta Samoboru restoran ‘Kod Mrve’ nikako ne bi trebalo zaobići i to zbog prekrasnog ambijenta, ljubazne posluge, a ponajviše zbog savršenog roštilja. Sam megamiks za dvoje (a ima mesa i za četvoro) stoji 99 kuna i nisam odolio da ga ne naručim za doma. Iako je meso bilo hladno kada smo došli kući bilo je savršenog okusa i bilo je jasno da je propisno vrijeme odležalo u pacu.

Treba spomenuti i salate koje vlasnik osobno kupuje na samoborskoj tržnici kod poznatih kumica, tako da se radi o svježem i neprskanom povrću, a ja sam bio oduševljen salatom od krastavaca u vrhnju. Mrva je mislio i na potrebe obitelji s djecom koje dolaze u restoran pa je klincima na raspolaganju mnoštvo slikovnica i bojanki. Iako je, naravno, još rano za donošenje konačnih sudova, sve ukazuje da se ‘Mrvi’ smiješi svijetla budućnost.