Jednodnevni festival koji spaja tri nezavisne scene; craft pivovare, street food i glazbu, BeerYard festival, u svojem drugom izdanju održat će se u subotu 2.rujna u velikom dvorištu Močvare.

Potaknuti sjajnim prošlogodišnjim komentarima, kako posjetitelja, tako i pivara, organizatori ove godine nastavljaju širiti priču, pa dovode strane pivovare i veći broj domaćih, pouzdanije street food objekte i odlične, široj publici manje poznate, nezavisne bendove različitih glazbenih žanrova.

Atmosfera s prvog Beeryarda
Atmosfera s prvog Beeryarda
Od stranih pivovara naglasak je na Španjolskoj od kuda će doći njih četiri, dok je peta pivovara iz Estonije, a svi predstavnici pivovara će osobno prisustvovati festivalu, sudjelovati u panelima i odgovarati na pitanja posjetitelja. Dolazak su potvrdile i 23 domaće pivovare što znači da će ove godine na festivalu biti preko 25 craft pivovara i to: 5th element, Bad Brewery, Beckers brewery, Bošnjak, Brlog, Bura brew, Crafters, Dubrovačka pivovara, Garden brewery, Križevačka, LAB, Medvedgrad, Mlinarica, Nova runda, Pivionica, Pivovara MBC, Pulfer, Positive brewery, Slawoner, Valens, Varionica, Varoška pivovara i Zmajska pivovara.

Od stranih pivovara sudjeluju: Balate brewery (Španjolska), Gar Gar brewery (Španjolska), Laugar brewery (Španjolska), Marina brewery (Španjolska), Sori brewing company (Estonija)

I ove godine, uz craft pivovare, će se predstaviti i craft pubovi Craft Room, Hop In Craft Beer Bar i ALL IN koji će, između ostalog, za tu priliku točiti piva koja se prethodno još nisu pila u Hrvatskoj.

Prošle godine na festivalu su bila predstavljena tri edukacijska panela, a s istom praksom nastavlja se i ove godine. U 14:00 će početi panel na temu španjolska pivska scena gdje će sudjelovati sve gostujuće pivovare iz Španjolske, u 16:00 kreće panel s glavnom temom crowdfundinga pivovare u kojem će glavnu riječ imati Pyry Hurula, direktor i suvlasnik pivovare Sori brewing koja je 2013. godine prikupila oko 500.000,00€ pomoću crowdfunding kampanje bazirane na prodaji udjela u poduzeću. Na zadnjem panelu u 18:00, craft pivari će predstaviti nacrt za osnivanje udruge malih nezavisnih pivovara.

Ove godine su dolazak potvrdila tri street food objekta - American bar dollar – Varaždin, Rocket burger – Zagreb i Bistro Franz – Bjelovar.

Glazbeni dio festivala čine četiri domaća benda, ThroaTTwisteR, dno, Pičke vrište i Cojones, a svirka počinje od 19:00 sati.

ThroaTTwisteR je hardcore metal band osnovan 2007. u Zagrebu. Tijekom 10 godina doživljeli su niz promjena, od stilskog i glazbenog smisla pa sve do članova benda. Glazba koju rade stilski se proteže od hardcore metala, preko deathcorea, pa sve do  donwtempo beatdowna, vječno obložena masnim slojem groovea.

Dno je mračna ekipa koju krasi mladenačka energija usprkos bogatom iskustvu, družina čiji dolazak najavljuje melodija koja se probija kroz slojeve buke i razara zonu ugode.

Cojones su glasna stoner rock četvorka osnovana 2006. u Zagrebu, a već krajem sljedeće godine objavili su split album zajedno s grupom Umor “Cojones & Umor Split LP”, nakon čega su se zaputili na prvu europsku turneju. Prvo samostalno izdanje, “Sunrise”, izašlo je 2009. godine kojim bend njeguje DIY pristup, a uslijedila je još jedna europska turneja promocije zajedno s Umorom. U narednim godinama  Cojones su svirali po skoro cijeloj Europi, nakon čega je došao na red drugi album imena “Bend To Transcend” 2012. Nakon prijeđenih kilometara i odsviranih koncerata te izuzetan ugled na regionalnoj underground rock sceni, 2013. godinu obilježilo je još jedno izdanje, a riječ je o live albumu “Black Night” snimanom u Jeni u Njemačkoj. Treći album “Resonate“ izašao 2016. godine i jedan je od najboljih objavljenih te godine na ovim prostorima.

Pičke Vrište drže se na okupu od 2011. godine. Krajem listopada 2014. izbacli su prvi album “Nedovršena priča”. Strast, emocija i entuzijazam čine okosnicu i temelje na kojima bend djeluje kroz ovih šest godina. Bend je trenutno u fazi produkcije novog albuma koji bi trebao ugledat svijetlo dana na jesen 2017.

Sve informacije dostupne su i na službenom Facebook eventu: https://www.facebook.com/events/645574098982283

Ulaznice za 2. BeerYard festival po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u knjižari Rockmark (Berislavićeva 13), Dirty Old Empireu (Tratinska 18), Hop In Craft Beer Baru (Dubravkin put 3), Horvati (Ulica Rudolfa Bićanića 12), Caffe baru Iks (Nova cesta 100),  ALL IN (Draškovićeva 31) te Valhalla beer baru (Radićeva 25).

Linkovi:
https://www.facebook.com/BeerYardFestival/
https://twitter.com/BeerYardFest
https://www.instagram.com/beeryardfestival/