
„Mala riba“ nije „Batelina“, ali nudi niz fantastičnih jela po prijateljskim cijenama, ima dobra kućna vina i apsolutno zaslužuje preporuku
Kada je prije dvije godine u svojoj dokumentarnoj seriji pod nazivom „No reservations“, genijalni chef i putopisac Anthony Bourdain, posjetio hrvatsku obalu i tu se kao malo gdje raspametio od uživanja u hrani, jedno ga je jelo posebno ugodno iznenadilo.
U fantastičnoj „Batelini“ obiteljskom restoranu kojega u Banjolama nedaleko Pule vodi David Skoko, Bourdain je prvi puta u životu kušao tripice od grdobine i pao na dupe od veselja. Euforična reakcija tipa koji je probao praktički sve što se jede na kugli zemaljskoj ne treba čuditi. Skokine tripice od grdobine doista su neodoljive kao i gotovo sve što taj nasljednik starog obiteljskog ugostiteljsko ribarskog biznisa priprema praktički isključivo od plave ribe i ribljih iznutrica.
Ono što je neshvatljivo, međutim, jest činjenica da se do Skoke, plavom ribom, malom ribom te ostalim manje cijenjenim, ali zato ne i manje ukusnim plodovima mora, nitko u hrvatskim restoranima nikada nije htio ozbiljnije baviti. To, naravno, nije iznenađenje i posve je u skladu s ugostiteljskom i turističkom filozofijom kakva do danas prevladava na našoj obali s donekle izuzetkom Istre, a čija je glavna ideja da treba u što kraćem vremenu na bilo koji način od gosta oteti što više novca, pa se fino češati ostatak godine.
Posljednjih se godina, na sreću, stvari ipak mijenjaju. U Zagrebu je ne tako davno otvorena „Ribica i tri točkice“ i taj nešto ambiciozniji marendarij s prihvatljivim cijenama radi prilično dobro te unatoč oscilacijama ima brojnu publiku. Pokušaj širenja te franšize na Rijeku neslavno je, međutim, propao jer su tamo, prema ocjeni svih koji su posjetili riječku Ribicu, hranu pripremali katastrofalno loše.
Prošle je godine napokon netko krenuo i Skokinim stopama. Nedaleko od Rijeke, na cesti koja vodi od Kastva prema Matuljima, u idiličnom ambijentu između borova, vlasnik ribarskih brodova Christian Nikolac i njegov hvaljeni chef Zdravko Tomšić koji stoje iza ambicioznog, hvaljenog i pomalo nadrkanog restorana Draga Di Lovrana, otvorili su bistro „Mala riba“, ugodno mjesto na tragu „Batelinina“ koncepta. „Mala riba“ je doduše nešto manje ambiciozna u pripremi hrane i nešto nižeg standarda u izvedbi, ali to je zapravo slična priča.
Glas o novom mjesto brzo se pročuo po Hrvatskoj pa je „Mala riba“ postala stjecište kako lokalnih ljubitelja hrane tako i onih sa svih strana Hrvatske, stoga je u dane vikenda mudro rezervirati stol. S obzirom na bogatu ponudu teško je sve probati odjednom, pa smo već nakon par dana ponovili posjet.
Brodet sa škampima i repovima malih grdobina bio je vrlo korektan, ali s ovom kombinacijom generalno imam problem. Koliko god tekstura mesa grdobine i škampa bila slična, okus i kvaliteta su u tolikoj mjeri na strani škampa da grdobina tu samo smeta.
Ako su u brodetu i smetali, repići malih grdobina na žaru bili su pun pogodak, slatki, sočni, izvrsni. Da smo s grdobinom završili mogli bi reći da je sve bilo blizu savršenstvu, ali htjeli smo probati i rižota i tu se slika malo pokvarila. Naime, dok je crni rižoto bio tek korektan, onaj sa škampima je posve podbacio. Bio je nekako vodenast, nimalo kremast, a i okus je bio posve nedorečen, škampi su se tu jedva osjećali. Deserti također nisu izazvali ovacije. Bili su prilično konfekcijski i prehladni. Gol u sudačkoj nadoknadi, ali zapravo ukupno potpuno nevažan.
Kada se sve zbroji „Mala riba“ je vrlo ugodno mjesto gdje se kao rijetko gdje u Hrvatskoj mogu pojesti neka doista sjajna jela po vrlo poštenim i prijateljskim cijenama. Hladna predjela su tako 45 kuna, topla 55 kuna, a glavna jela 65 kuna. I otvorena vina su vrlo dobra. Bijelo kućno je talijanski tocai frizzante , vrlo pitko vino po cijeni od 55 kuna za litru. Crno kućno je refošk (60 kuna).
Ukratko:
„Mala riba“ nije „Batelina“, ali je fantastično mjesto koje apsolutno zaslužuje preporuku.
Ocjena: 8/10
Radno vrijeme: Svaki dan od 11:30 do 23:00
Adresa: Tometići 33A, Kastav
Kontakt: +385 (0)51 277 945
web: mala-riba.com