![Vis_Pojoda_Jastog3.jpg](/images/tekstovi/stil/gastro/23/Vis_Pojoda_Jastog3.jpg)
Neka jela koja nude u „Pojodi“ toliko su fantastična, da je lakše oprostiti im prilično nepitko vino, nesavršenog jastoga, neke nedorečenosti u pripremi i visoke cijene
Otok Vis se u kulinarskom, ali i svakom drugom smislu voli pohvaliti da je drugačiji od svih drugih na Jadranu i to je dobrim dijelom točno. Na Visu doista kuhaju jela kakve nećete naći nigdje drugdje, a najpoznatiji su, osim po čarobnoj pogači, po originalnim i vrlo zanimljivim kombinacijama ribe i grahorica. Navodno su te tehnike i recepte stari otočki ribari maznuli Španjolcima i Portugalcima kada su jednom davno u potrazi za sardelom, falkušama doplovili do njihovih obala. Bilo kako bilo, Vis se upravo po tim neobičnim kombinacijama pročuo kao jadranska top kulinarska destinacija, a sam vrh otočke gastro scene godinama neprikosnoveno drži kultni restoran „Pojoda“ u viškom Kutu.
„Pojodu“ vodi Zoran Brajčić koji se iz rodnog Zagreba prije petnaestak godina preselio na Vis odakle mu potiče obitelj. Brajčić je odmah ambiciozno postavio koncepciju menija s originalnim otočkim jelima, a s godinama je priču nastavio proširivati i vrlo brzo postigao uspjeh. Brajčićeva jela su u osnovi jednostavna i bazirana na vrhunskim lokalnim namirnicama i tu, na sreću, nema ni trunke preseravanja i nepotrebnog kompliciranja. Smještena u dvoru stare kuće s terasom na kojoj rastu stabla limuna i naranči, „Pojoda“ je jedini Viški restoran koji radi cijelu godinu.
Kad neko mjesto ima takvu reputaciju i euforične recenzije, red ga je testirati odmah, prvi dan po dolasku. Bogatstvo menija je, međutim, takvo da ni uz najbolju volju i pripreme ne možete odjednom probati sve zanimljivo što se u „Pojodi“ nudi, pa smo došli još jednom. Nakon svih silnih predjela, naprosto, više nismo imali mjesta za famozni i nadaleko poznati brujet s jastogom i grdobinom, a bila bi ludost otići, a ne kušati ga.
U prvom dolasku imali smo sreće. Početkom svibnja na Visu ionako baš i nema turista, tek nešto nautičara, pa smo bili jedini gosti i kuhinja se posvetila samo nama. Vrijeme nam nije išlo na ruku pa smo sjedili unutra. „Pojoda“ je uređena jednostavno, na zidu vise brojne slike, a neke od njih tamo su valjda samo zato jer su im autori dobri ljudi.
Dušene lignje (330 kuna kg) bile su, na primjer, apsolutno fantastičnog okusa. Pirjane u vinu i vlastitom soku s dodatkom začina i lovora bile su savršene. Jednostavno, ne postoji način da to jelo bude bolje spremljeno.
Izvrstan je bio i Orbiko (80 kuna). Radi se o specifičnoj Brajčićevoj verziji rižota, kombinaciji orza, biža i kozica, ljutkastom jelu koje s pravom ima reputaciju jednog od favorita „Pojode“. Kozice pirjane u vlastitom soku koje nose naziv „Moj nono“ (90 kuna) te polpete od hobotnice (90 kuna) također su naišle na opće oduševljenje. Krajnje jednostavna, a vrlo efektna i beskrajno ukusna jela.
„Pojorski bronzinić“ (80 kuna), još jedan od „Pojodinih“ klasika nekako je podbacio. U odlično zamišljenom brudetu od liganja s ječmom i lećom, osjetila se ponajprije ljutina, pa ječam i leća, a lignje su nekako u svemu tome nestale. Šteta, tome smo se jako veselili.
Riba u slanutku (80 kuna), nije se dopala svima, ali bila je zapravo izvrsna, naravno pod uvjetom da volite slanutak. Sve se to toća u vlastitim sokovima, bijelom vinu i s dodatkom lovora čini odličnu kombinaciju.
Probali smo i brancina na gradelama (380 kuna za kg) i nismo imali zamjerke, bio je perfektno pečen, ali blitva je ipak zaslužila malo češnjaka i više od običnog kuhanja u vodi za cijenu od 22 kune.
U drugom nastupu sjedili smo na terasi i imali se prilike družiti sa Belom, veličanstvenom i prilično bucmastom restoranskom mačkom. Bela je umiljata i žica hranu nekako damski nenametljivo. Prekrasna je.
Za zagrijavanje smo ponovili favorite od prvog dana: podušene lignje, orbiko, moj nono i polpete. Sve je ponovno bilo savršeno, ali došli smo zapravo zbog famoznog brujeta od jastoga i grdobine. E sad, nekima je jastog bio odličan, mene je, međutim, ostavio potpuno ravnodušnim, a ja jako volim jastoga. Škampe, doduše volim i cijenim više, ali volim i jastoga. Gdje je bio problem?
„Pojoda“ ima i priličan problem s točenim vinom. Gemištarsko i nepitko bijelo vino po cijeni od 80 kuna, doista je tragedija piti s tako ukusnom hranom, pa smo čisto da se malo „dobijemo“ prešli na Matoševićevu malvaziju. To zadovoljstvo, međutim, stoji 180 kuna za butelju.
Da zaključim, „Pojoda“ je prilično skup restoran, naročito s obzirom na namirnice kojima barata, ali veći dio jela koja Brajčić nudi je toliko impresivno dobar, da to donekle opravdava i hype i cijene, a i lakše mu je oprostiti nesavršenosti i greške.
Potegnuti na Vis samo zbog „Pojode“ preskup je sport, ali biti na Visu, a ne otići u „Pojodu“ životni je propust.
Ocjena: 8/10