janjetina_cres.jpg

Ovogodišnji Dani creske janjetine koji se na različitim lokacijama najvećeg jadranskog otoka održavaju od 26. travnja do 2. svibnja završit će natjecanjem koje bi trebalo dati odgovor na jedno vječno pitanje. U creskom hotelu "Kimen" u subotu 2. svibnja u 19 i 30 sati pripremat će se specijaliteti od janjetine sa Cresa, Paga i Brača, a žiri će presuditi koja je od te tri najcjenjenije hrvatske janjetina najbolja.

Organizatori su se vodili činjenicom da je nadmudrivanje  oko toga čija je janjetina najbolja postalo dio folklora koji ima do sada potpuno neiskorišteni marketinško - gastronomski potencijal, pa su smislili projekt kojem je upravo to dokazivanje jedina svrha.

Janjetina iz krušne peći u Loznatom
Janjetina iz krušne peći u Loznatom
Manifestacija „Čija je janjetina najbolja?“ ovoga puta ograničena je na tri geografska toponima, odnosno otoka, svugdje u Hrvatskoj poznata po janjetini. Tri otoka ujedno su i najčešća tema ovakvih prijepora, naravno s nikad dokazanim ili podastrtim rezultatom, odnosno stavom koja bi se makar približio konačnoj „istini“.

U kuhinji creskog hotela "Kimen" priprema se janjetina za stručni žiri u kojemu su doajen hrvatskog ugostiteljstva Corrdo Pellizer iz Rovinja, opatijski chef  i član žirija MasterChefa Hrvatska Andrej Barbieri, te somelier i stručnjak za organoleptiku Aleksandar Noršić iz Zagreba. Uz žiri janjetina se servira i za još osamdesetak gostiju, te novinare i sponzore. Svi oni također daju svoj glas u odluci čija je janjetina najbolja.

Janjetinu  sa pojedinog otoka spravlja kuharska ekipa hotela Kimen predvođena šefom Gianijem Dlačićem, uz pomoć gostujućih kuhara svake od ekipa - chef Miro Bogdanović za Brač, Talijan Marco Sasso za Cres i Ivica Škunca za Pag. Ukupno će biti servirano osam sljedova, a svaki od gostujućih kuhara spravlja svoje autorsko jelo.

Kulminacija večere biti će proglašenje, odnosno objava čija je janjetina najbolja.

Manifestacija je zamišljena da postane redovita, da se broj sudionika širi, pa u konačnici postane i međunarodna, a organizatori žele potaknuti inicijativu za brendiranjem janjetine hrvatskih otoka.