hannibal_veliki.jpg

Filmski blockbusteri  imaju opaku konkurenciju. Televizijske serije ove sezone pružit će puno uzbudljiviju zabavu, a pri tome je gledatelju sve dostupno za puno manje novaca u udobnosti njegovog  doma.

Vizualno najradikalnija serija  današnjice "Hannibal" upravo je krenula u svoju 3.sezonu. Nakon grandioznog masakra u prošlogodišnjem finalu Hannibal Lector je pobjegao u Firencu, i tamo nastavlja svoj put genocida ljudske vrste, kao i egzistencijalnog propitkivanja postojanje iste. Renesansna arhitektura Firence prirodno je stanište ove serije, te možemo očekivati najbolju sezonu do sada. Spoj šunda i duboke filozofije rijetko je kada izgledao ovako dobro.

Za one koji nikako ne mogu preboljeti što je peta sezona „Igre Prijestolja“ okončana utjeha stiže iz Velike Britanije. „Jonathan Strange & Mr Norrell“ dolazi iz BBC-ove radionice, a rađena je prema epskom romanu koji funkcionira kao posveta viktorijanskoj literaturi  i povijesnim zbivanjima u tamošnjem društvu, a sve u kontekstu mađioničara koji su u alternativnoj povijesti  Jonathan Strangea  itekako stvarni. Možda nećete biti uzdrmani kao u "Igri prijestolja", niti će nasilja biti u tolikim razmjerima, no ljubitelji fantasya  trebali bi doći na svoje. Oni kojima će pak faliti „Americansi“, imat će na internetskim kanalima novu poslasticu.

„Deutschland 83“ je njemačka špijunska drama u osam nastavaka čija radnja počinje u trenutku kada završava posljednja sezone „Americansa“. Prve kritike su izrazito obećavajuće, a premda je svijet u kojem se kreću obavještajci podmukao, prljav i često monoton,  serija pršti od referenci na pop kulturu, a joie de vivre više je prisutan nego  kod američkog srodnika.

Fear The Walking Dead: Nova porcija zombija
Fear The Walking Dead: Nova porcija zombija
„Fear the Walking Dead“ spinoff je Walking Deada. Željezo se kuje dok je vruće, misle na mreži AMC, te su pod svaku cijenu željeli unovčiti uspjeh iskušane robe. Prema prvim kadrovima serija je oslobođena često zamornog patosa originala, a od beznađa i terora nema bijega. Dakako, treba pričekati da serija uistinu počne da se mogu dovoditi zaključci, no komercijalni uspjeh je zagarantiran. Glavne uloge pripadaju Cliffu Curtisu i  Kim Dickens, a kreator projekta je Robert Kirkman, producent  i scenarist par epizoda „Walking Deada“.

’True Detective’ televizijski je događaj sezone. Izbori Vincea Vaughna, Rachel MacAdams, Taylora Kitscha i Colina Farrella kao nositelja uloga druge sezone prvotno su kod djela javnosti  izazvali negativne reakcije, no za to objektivno nije bilo razloga. Pogotovo kada pričamo o Farrellu, koji svakako spada u najveće face današnjeg show biznisa. Prve kritike nisu blagonaklone. Seriji se prigovara nedovoljna razrađenost likova, isforsirano crnilo i prespori tempo.

Takvo nešto, nažalost, moglo se nagovijestiti već u posljednjim epizodama prve sezone kada je nakon maestralne prve polovice postalo jasno kako ambicije kreatora serije Nica Pizzolattoa nadmašuju njegove mogućnosti. Nema više ni briljantne režije Cary Fukunage, koja je učinila ovu seriju jedinstvenom pojavom. No, isto tako, kako kažu, sav misticizam je zamijenjen tvrdokornim realizmom, tako da prije odgledanog ne treba suditi, budući da se zasigurno radi o polarizirajućoj seriji. „True Detective“ počinje sa službenim prikazivanjem  21.lipnja.

HBO priprema i dvije nove komedije, „Ballers“ i „The Brink“. Prva je smještena u svijet profesionalnog sporta, a druga se bavi geoplitičkim pitanjima.  Dvadesetominutne epizode iskušana je pristup kada su u pitanju HBO-ove komedije, a sam humor tek je vezivno tkivo kojim se predstavlja određena tema. Ukoliko i jedna od njih bude na tragu svojih spiritualnih prethodnika „Eastbound and Downa“ i „Veepa“ razloga za zadovoljstvo ovog ljeta bit će na pretek.

Halt and Catch Fire: Priče o izumiteljima
Halt and Catch Fire: Priče o izumiteljima
Nova sezona o zgodama i nezgodama tehnoloških inovatora 80ih godina 20.stoljeća „Halt and Catch Fire“ već je počela, a 2. sezona je još bolja nego solidna prva, te ako se stvari nastave u ovom toku mogli bismo pred sobom imati novi klasik. Izvrsna „Rectify“ ulazi u svoju 3. sezonu.  Južnjačka gotika, autsajderski pogled na svijet i obiteljska drama ponovno će se isprepletati u priči o bivšem robijašu, a manji broj nastavaka obećava još konzistentniju naraciju. Isto tako vraća se  i nagrađivana „Orange is the new black“, kao i serije nešto manje kvalitete poput „Ray Donovana“, „The Straina“ i „Tyranta“.

Za kraj treba spomenuti i dva projekta Netflixa, televizijske kuće koja čini revoluciju u televizijskom svijetu tako da istog dana na tržište izbacuje sve nastavke serija. „Wet Hot American Summer: First Day of Camp“ prequel je istoimene kultne komedije iz 2001. Godine. Hoće li otkvačeni humor i nostalgija uroditi plodom ili će se raditi o kreativnom promašaju kod ovakvih rebootova uvijek je teško predvidjeti.

"Sense8" je debi u svijetu serija za tvorce legendarnog Martixa, brata i sestru Wachowski. Serija je već neko vrijeme dostupna, a radi se o pričama iz žanra znanstvene fantastike smještenim na lokacijama diljem svijeta. Predivno snimljena, dramaturški konfuzna serija, gdje sve puca od simbola i velikih ambicija kreativni je kaos o kojem je najbolje da svako sudi sam, no hrabrost autora je neupitna.