Jo Nesbo - Fantom
Jo Nesbo - Fantom
1. Jo Nesbo - Fantom
Izdavač: Fokus komunikacije

Jo Nesbo, zvijezda skandinavskog krimića, trenutno je jedan od najpopularnijih stranih pisaca kod nas. U ovom romanu prati se nova avantura detektiva Harryja Holea koji se nakon užasa posljednjeg slučaja koji ga je umalo stajao života, napustio Oslo i policijsku službu. Sada se vratio, ali slučaj koji je došao istražiti zaključen je, a osumnjičeni strpan u zatvor. Hole uzima stvari u svoje ruke.

Nesbo je prije karijere pisca pisao tekstove za bendove svojih prijatelja, a potom i za vlastiti bend, s kojim je sredinom devedesetih održavao i po 180 koncerata na godinu. - Obje profesije bave se pričanjem priče, a za mene je to način da se izrazim. Kad sam pisao tekstove za bend, muziku sam koristio kako bih mogao pjevati te tekstove, nikada nisam prvo smišljao glazbu pa tek onda tekst - istaknuo je u jednom intervju.

 

John Le Carre - Nezgodna istina
John Le Carre - Nezgodna istina
2. John Le Carre - Nezgodna istina
Izdavač: Profil

U britanskom prekomorskom posjedu Gibraltaru izvedena je protuteroristička operacija čiji su organizatori bili ambiciozni britanski doministar vanjskih poslova, doministrov prisan prijatelj ujedno i čelnik privatne sigurnosne kompanije te američki CIA-in operativac koji pripada ekstremnoj kršćanskoj desnici. Tri godine poslije doministrov tajnik Toby Bell počinje istraživati sto se dogodilo.... Novo djelo majstora špijunskog romana najpoznatijeg po romanima “Dečko, dama, kralj, špijun”, “Krojač Paname” i “Brizni vrtlar”.

 

Lars Kepler - Svjedok vatra
Lars Kepler - Svjedok vatra
3. Lars Kepler - Svjedok vatra
Izdavač: Fraktura

U domu za problematične tinejdžerice, jedne su noći ubijene dvije osobe. Iste noći nestaje još jedna štićenica doma koja, ispostavi se, u bijegu ukrade auto u kojem se nalazi četverogodišnji dječak... Slučaj počinje raspetljavati inspektor Joona Linna. Za one koje očekuju od trilera da ih dobro isprepada, ovo je idealan izbor. Lars Kepler pseudonim je švedskog književno-bračnog para, poznatog i kao “najdijaboličniji par sjevernjačkih ‘crnih’ romana”

 


Ahmet Umit - Magla i noć
Ahmet Umit - Magla i noć
4. Ahmet Umit - Magla i noć
Izdavač: Naklada Ljevak

Psihološko-politički triler priča je o obavještajcu Sedatu i njegovoj potrazi za mladom ljubavnicom Mine, nestalom nakon sto se upustila u vezu s mladim ljevičarom. To nije jedini problem, Sedata izjeda i krivnja jer ne uspijeva riješiti slučaj ubojstva svoga šefa i bliskog prijatelja i razočaran je u način funkcioniranja obavještajnih službi. Paralelno, tragajući za ljubavnicom ne ustručava se prljavih metoda. Ahmet Umit jedan je od najčitanijih turskih pisaca kojeg jednako cijene i čitatelji i kritika.

 

Robert Galbraith -Zov kukavice
Robert Galbraith -Zov kukavice
5. Robert Galbraith -Zov kukavice
Izdavač: Mozaik knjiga

Vjerojatno je već svima dobro poznato da je Robert Galbraith pseudonim J.K. Rowling i da je, jednom kad se otkrilo tko stoji iza pseudonima, slabo prodavani roman popeo na prva mjesta najčitanijih knjiga. Interes je razumljiv jer Rowling nitko ne može osporiti da zna uvjerljivo ispričati priču. Njezin prvi krimić započinje smrću manekenke problematičnog ponašanja. Njezin brat odbija povjerovati u priču da se radilo o samoubojstvu i angažira ratnog veterana i privatnog istražitelja Cormorana Strikea.