KAKO SMO PISALE POVIJEST: Hrvatsku smo gledale kroz oči dobronamjerne stare prijateljice

Opširnije...

Nataša Magdalenić Bantić i Silvija Šeparović napisale su knjigu „Njenih prvih 20-ak“ koja pitko i britko dočarava što se u Hrvatskoj događalo od 90-ih naovamo. Nataša za Trusty.hr piše o nastanku ideje, realizaciji i problemima do trenutka izlaska knjige

Prvi email je pao 4. veljače 2008. Nataša Silviji u 20 minuta nakon ponoći. Internet, srećom, pamti sve.

"hej dragicka, bas bih se htjela cuti s tobom jer me ulovila jedna ideja koju bih htjela s tobom prozvakati i vidjeti da li bi se dala izvesti. ukratko, za tri godine je 20 godina (jebate!!!) proglasenja nezavisnosti drzave. pa mi je palo na pamet da bi se mogle od toga napraviti multimedijski projekt - ti i ja. i mozda jos netko. hocu reci, pala mi je na pamet neka knjiga..."

"ja SAM APSOLUTNO ZA..."
... sletjelo je u moj inbox.

Opširnije...

Deset najboljih i najvažnijih svjetskih proznih djela objavljenih 2015. godine u Hrvatskoj

Opširnije...

Kriza u izdavaštvu u Hrvatskoj ne jenjava, ali u knjižarama to nije vidljivo; tijekom cijele godine promptno su se prevodili veliki žanrovski hitovi: „Djevojka u vlaku“ Paule Hawkins (Mozaik), „Grey“ E.L. James (Fokus), „Što nas ne ubije“ Davida Lagercrantza (Fraktura)..., baš kao i novi prozni naslovi tzv. suvremenih klasika kao što su „Nulti broj“ Umberta Eca (Profil), „Praznik beznačajnosti“ Milana Kundere (Meandar) ili „Idi, postavi stražara“ Harper Lee (Znanje).
 
Godinu na izmaku pamtit ćemo i po izdanjima kanonskih djela svjetske književnosti dosad neprevedenih na hrvatski kao što su „Maurice“ E. M. Forstera (Mozaik) i „Tom Jones“ Henryja Fieldinga (Šareni dućan), kao i brojnim drugim važnim prijevodima.
Za prijevodnu literaturu bila je to jako, jako dobra godina i na ovaj popis važnih naslova mogao bi se uvrstiti popriličan broj naslova. No, izbor smo suzili na njih deset.

Opširnije...

Top pet krimi romana i trilera za ljeto 2015.

PAULA HAWKINS: DJEVOJKA U VLAKU

Mozaik knjiga

Opširnije...Savršen život ne postoji. Postoji li savršen zločin? To pitanje istražuje roman čija je glavna junakinja Rachel, žena koja svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuća. Jedna će joj kuća posebno zapeti za oko. Umislit će si da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život – kako ga ona vidi – savršen je, za razliku od njezina koji se nakon razvoda počeo raspadati. A onda će se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel će shvatiti da život idilične obitelji nije tako savršen. Sve će se promijeniti, savršena će obitelj završiti na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kući... “Djevojka u vlaku” jedan od najvećih hitova ove godine za koji je Stephen King napisao: “Stvarno nevjerojatno neizvjestan roman. Držao me budnim većim dijelom noći. Pripovjedačica ovisna o alkoholu jednostavno je savršena.”

Opširnije...