run_the.jpeg

Legendarna Linekerova definicija nogometa kao sporta koji se igra 90 minuta, a na kraju uvijek pobijede Nijemci, savršeno je primjenjiva na hip-hop. I ovdje svi igraju, svi se trude i snimaju, ali na kraju najbolji album uvijek bude onaj kojeg objave Run The Jewels. Tako je bilo i 2020. godine, a uz remek djelo genijalnog dvojca objavljeno je i mnoštvo drugih sjajnih albuma.

5. clipping.: Visions of Bodies Being Burned

Miks subverzivnih i sugestivnih ljevičarskih poruka i surovosti Three 6 Mafie, preokretanje pravila žanra, igranje s konvencijama... Sve to zajedno čini svijet clippinga. Posljednji album producenata Williama Hutsona i Jonathana Snipesa i repera Daveeda Diggsa intenzivno je emotivno iskustvo koje slušatelju aktivira amigdale više nego bilo koji horor film u posljednje vrijeme. Taj užas ne gubi moć nakon prvog udara, budući da se konzument albuma može zabaviti i političkim porukama, te razbijanjem kodova koje će mu ovi hrabri glazbenici implantirati u mozak.
"Visions of Bodies Being Burned" možda je i najbolji horrocore album ikad stvoren.

 

4. Roc Marciano: Mt.Marci

Zamislite kako bi zvučao Avon Barksdale iz Žice da je reper, te da ga nikada nisu nasamarili debeli bijeli biznismeni i otprilike će vam biti jasno što očekivati od kultnog Roca Marciana.
Prijeteći flow upakiran u soul koji teče hladnim žilama 42-godišnjeg repera i producenta, odraslog i sazrelog na asfaltu New Yorka, njegov su trademark.
Valja spomenuti kako su beatovi nešto eksperimentalniji nego ranije, primjerice na pjesmi Garbage Pal Kids. To nikako ne znači da je Roc Marciano inače zagriženi tradicionalist, budući da je koncentrirani slušatelj uvijek svijetan njegove radoznalosti koja se manifestira u vječnoj potrazi za savršenim beatom u riznicama glazbene povijesti, kao i za obične smrtnike zabranjenim kutcima budućnosti.

 

3. KA: Descendants of Cain

Po danu vatrogasni kapetan, po noći veliki majstor riječi i meštar minimalističke produkcije Kaseem "KA" Ryan i dalje zvuči poput mistika koji se okušava u rap igri. Smrt i patnja proganjaju ovog umjetnika, a rime mu nikada nisu zvučale bolje. Kao i njegov suborac i sugrađanin Roc Marciano (jedini gost na albumu) KA nastavlja svetu misiju. Treba pričekati da se dojmovi slegnu, no "Old Justice" bi mogao biti najbolji beat koji je KA odaslao u svijet.

 

2. Freddie Gibbs i Alchemist: Alfred

Produkcija Alchemista zvuči umirujuće toplo, melodično, a beatovi niti na jedan trenutak ne zvuče kao pokušaj jeftinog dozivanja prošlosti. Freddie Gibbs, pak, zvuči kao da je diplomirao na gangsta rapu devedesetih, no uvijek ostaje svoj, pa slušatelj nikada ne posumnja u njegovu autentičnost. Drugarstvo takva dva majstora rezultiralo je vrhunskim ostvarenjem, gdje je Gibbs nadmašio prošlogodišnji fenomenalni projekt s Madlibom. Freddie Gibbs glavni je junak filma gdje su antiheroji crni dileri i biznismeni sazdani od DNK Franka Lucasa i Bumpya Johnsona, a Tarantino mu već zavidi na tajnoj formuli alkemije sazdane od crnog humora i nepatvorenog patosa.

 

1. Run the Jewels: RTJ4

Ne samo album godine, već i bez sumnje jedan od najboljih hip hop albuma u povijesti. Divljačka energija kanalizirana je u aktivizam, junaci treš serija osamdesetih metamorfozirali su u pravovjerne ulične osvetnike, a ulicama teče krv korumpiranih političara i rasista. Svaki album RTJ bio je fenomenalan, no RTJ4 (za sada) je vrhunac karijere Killer Mikea i EL-P-a.
Stihovi, proročanski nastali prije početka ovogodišnjeg ludila, jedini su odgovarajući soundtrack za 2020. RTJ4 je plesno, produhovljeno, bijesno i inteligentno remek djelo.