Roisin_Machine_album_velika.jpeg

U za glazbu pogubnoj pandemijskoj 2020. godini nisu stradali samo koncerti, nego i partyji pa se plesalo i partijalo vjerojatno manje nego u ratovima. Ipak, ako su stali nastupi uživo, nije stala inspiracija pa je po pitanju nove glazbe i odličnih albuma elektronike 2020. bila jako rodna i kvalitetna godina. Ova lista je sasvim osobni izbor kvalitetnih albuma koje vrijedi čuti i redoslijed je tu prilično nebitan, osim što je velika Roisin Murphy baš tamo gdje treba biti.

1. RÓISÍN MURPHY - Róisín Machine

Irska ikona plesnih podija objavila je nakon raspada Moloko pet redom sjajnih albuma, a friški „Róisín Machine“ naprosto je monstruozno dobra plesna bomba, veličanstvena i beskrajno uzbudljiva kombinacija housea i disca koja će sasvim sigurno postati klasik. Nema tu manje dobrih mjesta, sve je, od izvedbe do produkcije, na ovom sjajnom albumu briljantno odrađeno i baš sve su pjesme savršene bezvremenske feel-good plesne himne.

 

2. ERIC HILTON - Infinite Everywhere

Bivši član Thievery Corporation snimio je izvrstan, uhu ekstremno ugodan, uglavnom instrumentalan album meditativne hipnotičke atmosfere i nestvarne ljepote. Svega lijepog tu ima: i jazzy trip hopa, i downtempa, i neodoljivih electro reggae beatova, a sve je to savršeno posloženo u o impresivnu cjelinu pa ako netko nije siguran što opisuju pojmovi trippy i groovy, eto, to je to.

 

3. CABARET VOLTAIRE - Shadow Of Fear

Premda su dijelom dio rubrike „kucamo na vrata zaboravljenih asova“ sheffieldski legendarni Cabaret Voltaire, odnosno Richard H. Kirk, koji sada u cijelosti stoji iza ovog projekta, uspio je 41 godinu nakon prvijenca snimiti album na koji s pravom može biti ponosan. Mračni post-punk industrial zvuk, čiji su dobrim dijelom Cabaret Voltaire bili pioniri, u novoj je verziji obogaćen technom i houseom, a premda proizveden na retro način, svjež je i jednako uzbudljiv kao prije nekoliko desetljeća kada su bili na kreativnom vrhuncu.

 

4. CHARLES WEBSTER - Decision Time

Britanski producent koji radi i stvara u Americi jedan je od zaštitnih znakova vrhunskog deep housea, a ovaj sjajni, na neki način povratnički album, na kojemu je prisutna fina doza trip-hopa, electronic soula i ambienta, potvrdio je njegovu vrhunsku formu.

 

5. MOODYMANN - Taken Away

Detroitski je velemajstor i house legenda ove, baš kao i prošle godine, ubo briljantni, politički obojeni antirasistički album, prožet funkom, soulom, ali i jazzom te krcat neodoljivim beatovima i grooveom kakav se rijetko sreće. Što god tko preferirao u glazbi, na ovako nešto dobro ne može ostati ravnodušan.

 

6. CARIBOU – Suddenly

7. THE AVALANCHES - We Will Always Love You

8. SQUAREPUSHER – Be Up A Hello

9. THE SOFT PINK TRUTH – Shall We Go on Sinning So That Grace May Increase?

10. HEALTH - DISCO4 :: PART I

11. THEO PARISH – Wuddai

12. ITAL TEK - Outland

13. KÖLSCH - Now Here No Where

14. HAMERKOP – Remote

15. NATHAN FAKE – Blizzards

16. SAM PREKOP – Comma

17. CRI – Juvenile

18. AVALON EMERSON - DJ-Kicks

19. FOUR TET - Sixteen Oceans

20. GIA MARGARET - Via Gargaret