abop_fotka_1_velika.jpg

Nije ovo baš bila godina za pamćenje, naročito kada se usporedi s fantastičnom 2017., ono što se sada sluša u svijetu nije se još primilo ovdje, ali ponešto se dobrog ipak moglo čuti. Kandidata za prvo mjesto nije bilo previše, a od onih najistaknutijih na prvom su mjestu zaslužili biti i izvrsni Chui, i sjajni Nemanja kao najugodnije otkriće 2019. godine, dok beskrajno talentiranom J.R. Augustu odličan album ipak malo šepa za impresivnim živim nastupima. Na kraju su za milimetar ipak pobijedili ABOP čiji je prvijenac s pet izvrsnih i moćnih pjesama najuzbudljiviji po sudu potpisanog autora i na kojem je snaga njihovih hipnotičkih koncerata uvjerljivo dočarana.

1. ABOP - "Delta"

Nevjerojatno zaraznu, hipnotičku i uzbudljivu plesnu klupsku glazbu kakva diljem svijeta uglavnom nastaje sintetički, sjajni ABOP sviraju na klasičnim rock instrumentima (s izuzetkom gitare), a rezultat te "drugačije" kombinacije i pristupa ovaj je uzbudljivi album s fantastičnim grooveom. Glazba na "Delti" je kombinacija raznih žanrova - ima tu i housea, i techna, i disca, i kraut rocka, a sve to je besprijekorno posloženo, odsvirano i izmješano u vlastiti prepoznatljivi izričaj. Pjesme su, kao što je i red, duge preko osam minuta uz tek jednu "kratku" od blizu pet minuta, a riječ je redom o besprijekornim plesnim dizalicama koje nezaustavljivo melju i dižu iz mrtvih što je najbolje provjeriti na njihovim već kultnim živim nastupima. ABOP su prvi jer u njima ima najviše života i energije.

 

2. NEMANJA - "Tarot Funk"

Najugodnije iznenađenje godine stiglo je s albumom "Tarot Funk" ovog pulsko - zagrebačkog benda pomalo neobičnog imena, kojega je okupio Luka Šipetić nakon rada s bendovima NLV i Para Lele. Naime, za razliku od ABOP-a i J.R. Augusta koji su prije svojih pravih prvijenaca već imali snimljen EP i nastupajući godinama izgradili finu reputaciju, za Nemanju se znalo slabo ili nikako. "Tarot Funk" je opisivan kao svojevrsni hommage zvuku Thai funka, Afro-funka, anatolijskog (turskog) rocka sedamdesetih i kambođanskog psych rocka šezdesetih i sve to stoji, uz napomenu da je taj uzbudljivi, zanimljivi i pomalo egzotični miks besprijekorno uspio, a vrijedi istaknuti i da je Nemanjin koncert u KSET-u bio jedan od ponajboljih u 2019.

 

3. CHUI - "Iz kapetanovog dnevnika"

Chui dokazano vrhunski i s lakoćom kombinira jazz, elektroniku, plesne ritmove, prog rock te štošta drugo, svaki im je album među najboljima te godine, a to je slučaj i s odličnim "Iz kapetanovog dnevnika" koji se prirodno nastavlja na posljednji uradak "Third Sun From The Stone" iz 2015. ali s nešto jačim otklonom prema prog rocku. Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Konrad Lovrenčić i Ivan Levačić jednako savršeno voze kroz brže i ritmičnije pjesme poput sjajne "Sila mi je", kao i kroz kompleksnije poput "Eternautove teme", a dva bonusa na kojima gostuju Josipa Lisac i Boris Štrok mogu privući i šuru publiku i odlično zatvaraju ovaj sjajan album.

 

4. J. R. AUGUST - "Dangerous Waters"

5. SUN U - "Discover"

6. PORTO MORTO - "Portofon"

7. SEINE - "22"

8. FROM ANOTHER MOTHER - "ATATOA"

9. ŠUMOVI PROTIV VALOVA - "Šumovi protiv valova"

10. ESC LIFE - "Born to be Mild"

 

Tri sjajna regionalna albuma koje obavezno treba čuti

 

1. DAMIR AVDIĆ - Radikalno šik

Damir Avdić ima novi album i već je sama ta činjenica dovoljna da "Radikalno šik" dobije preporuku. Genijalni tuzlanski umjetnik s ljubljanskom adresom nije ništa mijenjao u glazbenom izričaju, jer naprosto ne mora. Kao i na svim ranijim albumima i ovdje sam s električnom gitarom i ubojitim riječima, beskompromisno i bez milosti prema ikome secira stvarnost i ponovno uspijeva ono što malo tko može. Ovakav koncept, naime, ima sve predispozicije da otkliže u monotoniju i dosadu, ali to kod Avdića nikada nije slučaj: rifovi su mu naprosto predobri, a tekstovi brutalno moćni i sve je točno kako treba biti. Čovjek je naprosto pretalentiran, Zaboravite precijenjenu Dubiozu, zaboravite Bijelo Dugme i Plavi orkestar - nikada ništa BiH nije dala u rock glazbi bolje od Damira Avdića.

 

2. ŠAJZERBITERLEMON - Iza naših zidova

Genijalni Repetitor, započeo je priču koja je morala pustiti korijenje i davati plodove, a izvrsni i brutalno moćni Šajzerbiterlemon najbolje su što je nastalo na tim čvrstim glazbenim temeljima. "Iza naših zidova" moćan je i nabrijan album silovitih rifova i bučne tutnjave što razvaljuje sve pred sobom i diže iz mrtvih. Iako atmosferom i zvukom slični prvom albumu poznatijih sugrađana, Šajzerbiterlemon dovoljno su kvalitetni da ne zvuče kao klon nego kao punokrvni saveznici i suborci u toj sjajnoj i beskrajno uzbudljivoj beogradskoj garage punk priči. Savršen debi benda pred kojim je lijepa budućnost.

 

3. CONSECRATION - Plava laguna

Šesti album ovog sjajnog beogradskog benda briljantna je i suverena post rock vožnja kroz predivne, atmosferične i hipnotične glazbene pejzaže na uvjerljiv način i uz bok najboljim svjetskim bendovima iz te priče. Na "Plavoj laguni" nema kratkih pjesama, a najdulja završna "Rafinerija" traje više od 11 minuta pa, ipak, na čitavom albumu nema ni trenutka praznog hoda ili viška, a svirka je naročito na prekrasnim gitarskim dionicama naprosto bravurozna.