greedo2.jpg

Kratki albumi koji u pravilu traju kraće od 30 minuta sve su popularniji format. Tome je uvelike pridonio Kanye West i njegova odluka kako će svi albumi izdavačke kuće GOOD Music imati samo 7 pjesama . No svakako treba imati na umu kako primjerice Vince Staples isti princip forsira unazad par godina. Nadalje, odlični mini album Tierre Whack traje tek 15 minuta, a njena odluka da se odluči za takav format donesena je bez saznanja o Kanyeovim namjerama. Sličnih primjera ima još.

Sve je snažnija prisutnost i ženskih MC-a u mainstream svijetu hip hopa. I to ne onih koji odgovaraju mačističkim klišejima, stvorenih u producentskim laboratorijima, već žena od krvi i mesa koje, svaka na svoj način, govore o stvarima koje ih preokupiraju.

Najtužnija priča sudske su osude dvojice najuzbudljivih repera današnjice. Oba dolaze iz Los Angelesa, nekako su se u isto vrijeme probili i snimili najbolja djela, a sudbina je htjela da oboje 2018. godine budu osuđeni. 03 Greedo zbog posjedovanja oružja i narkotika osuđen je na 20 godina, dok je Drakeo the Ruler osuđen na doživotnu robiju. Stručnjaci upoznati sa slučajem tvrde kako je sudska presuda Drakeu donesena bez valjanih dokaza (tužitelji su kao kompromitirajući materijal uzeli i glazbenikove stihove).

10. Lil Wayne - Carter V

Lil Wayne je na albumu radio dugih šest godina, surađujući s gomilom producentima (koji god bili određene godine najpopularniji) , a Carter V se sa svojih dvadeset i kusur pjesama i maratonskom trajanju danas doima kao relikt nekih drugih vremena.
Posljednji Weezyev album čušpajz je svih manje i više uspjelih glazbenih trendova od 2012. do danas, no Wayne najbolje operira u kaosu, pa je tako i Carter V njegov najbolji album u posljednjih deset godina. Ako mu ovo uistinu bude zadnji , može biti zadovoljan.

 9. Roc Marciano - RR 2: The Bitter Dose

Kultni MC i producent iz New Yorka izbacio je čak četiri albuma protekle godine. RR2 najbolji je među njima. Roc Marciano vješto kombinira apsurdne metafore s klinički preciznim opisima života na ulici, a rezultat je još jedan sjajan rap noir album u njegovome katalogu.

8. SOB X RBE - Gangin

Hip hop kolektiv mladih repera iz Oaklanda možda se nakon ove godine više nikad neće okupiti, no u amanet su nam ostavili jedan od najboljih albuma 2018. Riječ je o furiozno zabavnom djelu koje, unatoč uglavnom prilično tamnom pogledu na svijet, poziva na ples. Beatovi su sazdani na postulatima elektroničke glazbe, a vokalne linije su izrazito melodične.

 7. CupCakke - Ephorize i Eden

CupCakke možete čuti kako duhovito opisuje lascivne radnje, da bi se već u sljedećoj rimi isto tako lucidno ocrtala političko socijalnu zbilju. Šale se smjenjuju s introspekcijom, politika sa seksom. Oba albuma koja je CupCakke izbacila u 2018. producentski su dovedeni gotovo do savršenstva, no pritom nisu niti zericu dosadni ili predvidljivi.

 6. Hermit and Recluse - Orpheus vs. the Sirens

Ka, baš kao i njegov suborac Roc Marciano, iz godine u godinu nastavlja snimati odlične albume. Ovoga puta pod kodnim imenom Hermit and Recluse , Ka se kao inspiracijom poslužio grčkom mitologijom. Negdje između boom bap repera 90-ih i MF Dooma, a opet savršeno unikatan, Ka je jedan od najzanimljivijih glazbenika 21. Stoljeća.

 5. Vince Staples - FM

Naslovnica ovog 22-minutnog albuma dizajnirana je po uzoru na pop-punk klasik Green Daya - Dookie, no sam album zapravo više se doima kao dijabolična reinterpretacija Springsteenovog ’Greetings form Asbury Park’. Pjesnici umjesto gitara i noževa nose pištolje, ne ginu zbog ljubavi već zbog boje kože, a ljeto na površinu tjera ono najbolje i najgore od ljudi. Još jedan odličan album Vincea Staplesa.

 4. Pusha T - Daytona

Kanye West konačno je stvorio beatove za kojima je Pusha T vapio nekoliko godina. Njegove kriminalistike priče nisu ovako dobro zvučale još od onih vremena kada je činio polovicu Clipsea. Filmska atmosfera postignuta je gotovo minimalističkom produkcijom, a Pusha T poput pisca najboljih hard boiled romana riječima udara odmah u glavu.
Svakako treba dodati kako je ,osim ovog albuma, Pusha T snimio i najbolju diss pjesmu (upućenu Drakeu) još od dana verbalnih prepucavanja Jay Z-a i Nasa. Daleko najbolji album Kanyeove izdavačke kuće ove lansiran protekle godine.

 

3. Drakeo the Ruler - Cold Devil

Drakeov flow je hladan poput leda i opasan poput čegrtuše. Negdje između milenijskog utjelovljenja Roberta Johnsona i estetike Gucci Manea, samo s mnogo više nihilizma i rezignacije. Drakeo u rap uvodi potpuno novi način govora i razmišljanja, pa se tako kod konzumenta prvotno može stvoriti otpor prema ovakvoj vrsti muzike. Ujedno teško prohodno i zavodljivo.

 

2. Tierra Whack - Whack World

Na ovom mini albumu 21 godišnja glazbenica iz Philadelphie Tierra Whack demonstrira svu tehničku raskoš vlastita flowa, no nikako nemojte Whack World okarakterizirati kao stilsku vježbu. Simbioza stihova i produkcije kod slušatelja stvara osjećaj da se i on nalazi u surealnom Tierrinom svijetu, mjestu gdje se kao u kakvoj suvremenoj bajci isprepleće svjetlo i tama, materijalno i onostrano. Dodatnu dimenziju cijeloj priči daje fenomenalni video spot, koji je i jedan od najboljih kratkih filmova 2018.

 1.03 Greedo - The Wolf of Grape Street

Čistunci i tradicionalisti samo će odmahnuti ruku na album godine. Greedo je čovjek ispred svog vremena, njegova glazba sadrži tajnu formulu koju će u budućnosti svi htjeti kopirati, no nitko joj se neće približiti. Premda naizgled jednostavna glazba sazdana na bazičnim melodijama i auto tunes refrenima, svakim novim slušanjem otkrivate nove kutke Greedovog čudnovatog svijeta. "The Wolf of Grape Street" magični je realizam proizašao iz američkih geta.