baldelli_velik.jpg

Disk-džokej je osoba koja je, po jednostavnoj definiciji, zadužena za puštanje snimljene glazbe u javnim prostorima. Idući gost večeri Forty FIFTY u Mastersu postao je DJ-em prije nego što je ta riječ ušla u masovnu upotrebu. Danas 66-godišnji Daniele Baldelli, koji sam sebe naziva najstarijim DJ-em u Italiji, proslavit će iduće godine 50. obljetnicu karijere. Golema većina njegovih kolega, kao i partijanera, nije se ni rodila kad je daleke 1969. godine kao 17-godišnjak počeo s nastupima u blizini turističke meke Riminija, gdje je ubrzo pronašao način i kako da premosti pauzu između dvije pjesme.

Još u 70-ima Daniele Baldelli dosegnuo je status zvijezde u talijanskim klubovima svojim eksperimentalnim miksanjem i jedinstvenim zvukom. Bio je jedan od prvih koji je koristio miksetu i slušalice, a prije toga pronalazio je razne načine ne bi li prilagodio brzinu ritma dviju ploča bez miksanja. Primjerice, mijenjao je položaj poluge na gramofonima kako bi dobio željenu brzinu između 45 i 78 okretaja. Svojim je pristupom puštanja ploča 70-ih godina izazvao revoluciju u ondašnjem poimanju diskoteke, jer je u nastupima miksao žanrove različite kao što su krautrock, funk, dub, italo disco, tribal, psychodelic rock, synth pop, afro i brazilsku glazbu, sa svim vrstama elektronike. Uz to, pjesmama je mijenjao brzine te im dodavao brojne efekte. Zbog miješanja dotad nespojivih hipnotičkih zvukova sa svih strana svijeta, Danielea smatraju začetnikom eklektičnog i ezoteričnog stila zvanog Cosmic Disco.

Svoju inovativnu mješavinu zvukova promovirao je 70-ih u klubu Baia Degli Angelli blizu Riminija, koji je tada predstavljao jednu od najuzbudljivijih točaka noćnog života u Europi. Glamurozni klub, svojevrsni talijanski Studio 54, smješten na brdu s kojeg je pucao pogled na dobar dio Jadrana, izgledao je poput interijera iz filmova o Jamesu Bondu. Nakon zatvaranja tog kluba Baldelli seli u također kultni Cosmic u kojem je puštao od 1979. do 1984. godine. Prema imenu te diskoteke nazvan je i njegov stil Cosmic Disco. U klubu kapaciteta 700 ljudi naguralo ih se svakog vikenda barem 1000 kako bi čuli Baldellijeve majstorije.

Cosmic je u to vrijeme izazvao pravu malu revoluciju, jer je bio prvi klub s plesnim podijem u cijelom svom prostoru bez sjedećih mjesta, a u počecima se nije točio ni alkohol. Nakana je vlasnika bila da ondje bude svojevrsno plesno vježbalište, no vlasti su 1984. zatvorile klub zbog konzumiranja droga. Heroin je tada bio toliko rasprostranjen da je Daniele čak bio prisiljen puštati sporiju muziku kako bi mogli plesati i usporeni konzumenti. Nakon zatvaranja kluba, Baldelli je s već kultnim statusom nastavio s nastupima diljem Italije. O ovoj istinskoj legendi i inovatoru ne samo talijanske scene, u njegovoj zemlji govore samo u superlativima. Izvan Italije bio je praktički nepoznat sve do 2000-ih, no danas diljem svijeta predstavlja svoju kolekciju od čak 65 tisuća ploča.

Učinit će to i u Mastersu uz legende ovdašnje scene – Felvera i Pepija Jogardea. ali i posebnog gosta. Čuvši da ovdje nastupa neponovljivi Talijan, zabavu nije htio propustiti ni londonski majstor Dave Mothersole, koji je u povijesti elektroničke glazbe često bio na pravom mjestu. Sudjelovao je na nekima od prvih partyja na plažama Goe, a nakon povratka u London bio je aktivan u stvaranju tamošnjeg masovnog acid-house pokreta. Poslije je uz Terryja Francisa, Eddieja Richardsa i Nathana Colesa postao jedan od najistaknutijih pripadnika londonske tech-house scene, posebno izražene tijekom 2000-ih. Tada, a i kasnije Dave je mnogo puta gostovao u Zagrebu, posebno u kultnom programu Stereo Studio, ali i u Karlovcu te u Dalmaciji. Budući da ga se u zadnje vrijeme ne može često vidjeti za pultom, nastup u Mastersu bit će rijetka prilika za uživanje u njegovom šarolikom presjeku muzike iz kućne kolekcije, čime će napraviti idealan uvod za svirku Danielea Baldellija.

Nakon nedavnog ekstatičnog tuluma s Johnom Acquavivom, slijedi nam jedinstvena zabava s odličnom postavom predvođenom još jednim svevremenskim Talijanom, pretečom DJ-eva, koji je publiku odavno osvojio svojim pionirskim vještinama, tehničkim istraživanjem i nadasve – strašću.