sibenik_koncert_velika.jpg

Ikone elektroničke plesne glazbe devedesetih godina prošlog stoljeća, kumovi downtempo glazbenog žanra te osnivači legendarnog G-Stoned RecordingsaKruder & Dorfmeister po prvi put stižu u Hrvatsku. Za svoj premijerni nastup u subotu, 4. kolovoza, kojim ujedno slave i 25 godina postojanja odabrali su jedinstvenu lokaciju - tvrđavu sv. Mihovila u Šibeniku. Na jednu od najljepših pozornicu Jadrana dolaze uz pratnju tima vizualnih umjetnika s kojima će nastupati puna četiri sata. Nastup u Šibeniku je ograničen za tisuću najvjernijih ljubitelja ovog genijalnog austrijskog glazbenog dvojca koji će tom prilikom izvesti neke od svojih najvećih hitova poput „High Noon”, “Black Baby”, “In Deep Shit”,“Trans Fatty Acid” i mnoge druge.

Toplo, duboko i eklektično s primjesama jazza, funka, soula, reggaea i hip-hopa, K&D zvuk promijenio je percepciju elektronske glazbe. Remiksirali su velikane kao što su Depeche Mode, Madonna, Roni Size, Gotan Project. Kompilacijski album „DJ-Kicks“ za label K7 označio je prekretnicu za K&D; od heroja undergrounda postali su hvaljeni i medijski eksponirani producenti i DJ-i, s bazom obožavatelja koja se proširila na cijeli svijet. Sljedeća kompilacija „K&D Sessions“ postala je globalni bestseller, s više od milijun prodanih primjeraka, a danas se smatra jednim od albuma koji je definirao zvuk devedesetih godina prošlog stoljeća.

Za kraj ove ljetne glazbene večeri nastupit će DJ Hell, pionir njemačke scene elektroničke glazbe koji i nakon 40 godina neumorno nastupa i objavljuje od kritike i publike hvaljene albume. Od Love Paradea do Boiler Rooma, rezidencija u berlinskom Tresoru, E-Werku i Watergateu te kultnom Limelightu u New Yorku, osnivanja nekoliko cijenjenih izdavačkih kuća te suradnje s velikim glazbenim imenima, DJ Hell je od početka 80-tih jedan od najtraženijih i najutjecajnijih umjetnika na sceni.

Kao osnivač i umjetnički direktor DJ Hell više od 20 godina vodi uspješnu izdavačku kuću International Deejay Gigolo Records na kojoj izdaju velikani scene kao što su Jeff Mills, Dave Clarke, Tiga, Laurent Garnier, KLF, Miss Kittin i Tuxedomoon. Već s prvim samostalnim singlom DJ Hell obarao je rekorde; pjesma My Definition of House Music iz 1997. postala je klupski hit s preko sto tisuća prodanih primjeraka. Na albumima koji su uslijedili gostuju imena poput Bryana Ferryja, Petera Krudera i P. Diddyja. DJ Hell ikona je ne samo glazbenog već i modnog svijeta, ili kako je jednom objasnio ujedinjuje te dvije umjetnosti kao što su to radili David Bowie i Grace Jones. Osim što je radio glazbene podloge za revije Donatelle Versace, Hugo Bossa i Raf Simonsa, časopis GQ ga je proglasio čovjekom godine, a njegov vlastiti dizajn i ime često se pojavljuju na raznim modnim proizvodima. Posljednji mu je uspjeh pozicija kustosa u Muzeju moderne elektroničke glazbe u Frankfurtu.

Najnoviji album Zukunftsmusik, s kojim je trenutno na svjetskoj turneji, prvi je od albuma Teufelswerk iz 2011., Iako ga je nazvao “glazba budućnosti”, album je nadahnut prošlošću i to zvukom Kraftwerka, Garyja Numana, Davida Bowiea, novim romantizmom i electroclashom, pun syntheva i goth atmosfere. Seks, strah, kaos i glamur – ono je što DJ Hell donosi na tvrđavu Sv. Mihovila kao najbolji završetak sjajne večeri.

Glazbeno-vizualnom spektaklu doprinijet će i ozvučenje jednog od najboljih majstora zvuka u regiji, Brace Radovića, koji je u pet desetljeća karijere radio s najvećim zvijezdama bivše zemlje kao što su Bijelo Dugme, Bajaga i Zdravko Čolić, a ozvučio je i koncerte Brucea Springsteena, Joea Cockera, Motorheada i Simple Minds. Kao pravi zaljubljenik u analogni zvuk Braco je većinu svog razglasa sastavio vlastitim rukama, a i dalje koristi većinom analogne komponente.
Večer počinje nastupom Krudera & Dorfmeistera već u 21 sat, a organizatori navode kako je više od 95 posto kapaciteta tvrđave već rasprodano. Preostale ulaznice po cijeni od 280 kuna mogu se kupiti putem Entrio sustava.