dirtmusic3.jpg

Dirtmusic svjetska world music atrakcija predvođena kultnim Chrisom Eckmanom te članovima grupe Baba Zula, kao i Hugo Raceom iz The Bad Seedsa nastupit će u zagrebačkoj Močvari u ponedjeljak 21. svibnja, a to se već sada može proglasiti jednim od najzanimljivijih koncerata godine. Chris Eckman dobro je poznat hrvatskim glazbenim zaljubljenicima. Kultne The Walkabouts smo u raznim kombinacijama gledali više puta, a radio je i nastupao i s The Bambi Molesters, The Strange te My Buddy Moose.

Dirtmusic su osnovani 2007. godine kada su se tri poznata rock glazbenika odlučila okušati u nešto drukčijim glazbenim poljima. Uz Eckmana tu je bio Hugo Race (ex The Bad Seeds) i Chris Brokaw (ex Codeine And Come). Prvotna inspiracija bila je tuareški, pustinjski blues, a Dirtmusic je usko surađivao s grupom Tamikrest, jednim od predvodnika saharskog bluesa, što je rezultiralo albumom "BKO" iz 2010. godine. Nakon toga Dirtmusic je radio i s drugim glazbenicima iz Malija, ali nije previše odstupao od svojeg početnog zvuka sve do ove, odnosno prošle godine.

Chris Eckman je jedan od vlasnika izdavačke kuće Glitterbeat Records, službeno najbolje world music izdavačke kuće na svijetu posljednjih godina, a kada je ta kuća početkom prošle godine objavila album turske grupe Baba Zula, Eckman je došao na ideju da Dirtmusic uplovi u vode turske psihodelije. Ideja se svidjela Hugu Raceu dok je Chris Brokaw u međuvremenu napustio bend. Trebalo je sada samo nagovoriti ekipu iz Baba Zule da rade zajedno s njima.

Murat Ertel, duhovni vođa Baba Zule, pristao je raditi s američko-australskim dvojcem, ali pod jednim uvjetom – sve se mora uvježbati i stvarati u njegovoj garaži u Istanbulu. Eckman i Race su to sa zadovoljstvom prihvatili, priključio im se i udaraljkaš Baba Zule, Umit Adakale, i nekoliko tjedana kasnije album "Bu Bir Ruya" je bio spreman.

Glitterbeat je album objavio početkom godine, a "Bu Bir Ruya" je odmah aklamacijom dobio status jednog od najboljih world music izdanja posljednjih godina. Sjajna kombinacija turske psihodelije s Eckmanovim i Raceovim gitarskim dionicama te angažiranim tekstovima načinila je od ovog albuma pravo remek djelo i, već se sada može reći, jedan od najboljih albuma 2018. godine.

Fantastični „Bir Blue Ruya“ otvara „Bi De Sen Soyle“, veličanstveno moćna atmosferična pjesma hipnotičkog ritma s briljantnim gitarama te Eckmanovim prigušenim vokalom, a jednako maestralno, rušeći granice između žanrova i kultura, bend vozi kroz zvučne pejzaže rocka, folka i turske psihodelije do zadnje pjesme ovog sjajnog albuma.

Uglavnom, shvatili ste, "Bu Bir Ruya" je fenomenalan album neodoljivih hipnotičkih ritmova Adakaleovih udaraljki i savršenih gitara, podjednako dojmljivo atmosferičan i plesan, a sjajni Dirtmusic nikada nisu zvučali bolje. Ludost bi bila propustiti nastup Eckmana i njegova benda i ne čuti jedan od najboljih albuma godine uživo. Apsolutna preporuka!

Upad: 70/90 kuna