Suvremeno/svevremeno, baš kao i slogan ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka koji će se održati od 11. do 20. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, bila je nit voditelja u sastavljanju glazbenog programa, koji također uvažava i temu Art Zagreb vikenda – umjetnost zemalja istočnog bloka. Te su dvije ideje objedinjene kroz izvođače i projekte kojih su oni i pokretači i nosioci, a svi redom su dobili međunarodno priznanje te na taj način na međunarodnoj sceni predstavljaju i Zagreb odnosno regiju. ”Uz moje osobne glazbene preferencije nastojao sam predstaviti i najvažnije klubove u čijem radu aktivno sudjelujem te tako utječem na kreiranje glazbene scene i kulturni razvitak Zagreba i Hrvatske. Nastupi svih izvođača bit će prilagođeni ovom događaju, ali i pozornici na kojoj se održavaju, pa ćemo u toj kombinaciji nastojati postići opušten i intimniji ugođaj.” – kaže Marijan Felver, glazbeni urednik festivalskog dijela Zagreb Design Weeka.

Glazbeni program Design Weeka otvaraju jedna od trenutno najznačajnijih figura domaće glazbene scene, Vedran Meniga, organizator najvećih festivalskih glazbenih događanja, kao i vlasnik izdavačke kuće PDV Records, te Dino Milić s Yammat radija, jedan od najkompetentnijih glazbenih urednika u hrvatskom radijskom eteru. Ova dva glazbena znalca svojim žanrovski raznolikim nastupom bit će odličan uvod u nastup jednog od trenutno najuzbudljivijeg domaćeg benda. Plastic Knives su electro rock duo gitarista i bubnjara koji kombinira zvuk alternativnih rock skupina i počesto agresivnih i nepravilnih sintesajzerskih zvukova.

Subotnji je program posvećen zvuku kluba Jabuka i proslavi njegovih 50 godina na gradskoj i regionalnoj kulturnoj sceni. Već od popodnevnih sati klub ćemo predstaviti nastupima trojca kojim ćemo obilježiti glazbenu sliku toga kluba: Alen Kosanović, jedan od najzaslužnijih za profilaciju kluba, ali i cjelokupne zagrebačke alternativne scene, Marin Viduka Stiv, dugogodišnji voditelj kluba te Rujana Jeger čija veza s Jabukom traje već 36 godina. Večer zaključuje koncertni nastup sisačkog electro sinth zanesenjaka Zarkoffa, koji se svojim radom svrstao među trenutno najvažnije svjetske izvođače tog glazbenog stila. Noćni dio programa seli se upravo u Jabuku gdje će nastupiti Felver i Justin Van der Volgen, član kultnog kalifornijskog indie dance benda Chk Chk Chk, a ujedno i izvrstan producent i DJ s velikim znanjem plesne glazbe te umijećem spajanja žanrova.

U nedjeljnom programu predstavit će se još jedna hrvatska izdavačka kuća za koju radove uz domaće glazbenike izdaju najznačajnija imena svjetske glazbene produkcije – Imogen Recordings. Njen pokretač i vlasnik, Ilija Rudman, jedan od nekolicine najsnažnijih hrvatskih međunarodno priznatih producenta, u cjelodnevnom će programu uz predstavljanje svog novog albuma Paradigma, svirati i ritmove s kojima inače koketira u svom izričaju, poput soula, funka, jazza, popa i rocka.

Ponedjeljak donosi posebnu poslasticu. Petar Dundov, naš najpoznatiji techno umjetnik u svijetu, izvest će pjesme sa svog posljednjeg albuma posebno za ovu priliku prerađene u ambijentalnim i downbeat aranžmanima. Odlična prethodnica njegovom nastupu bit će eklektični LukadeLux iz kluba Masters te Pytzek, suvlasnik vrlo respektabilne etikete Burek, za koju također izdaju mnoga zvučna imena strane elektroničke underground scene.

Tokom tjedna imat ćemo prilike upoznati zagrebački dvojac Jan Kinčl i Regis Kattie, koji je rezervirao svoje izvođačko mjesto na svim važnijim svjetskim ljetnim festivalima. Domaći DJ i producent te francuski klavijaturist u live izvedbi donose svoj romantični jazzy house zvuk s odličnog albuma “In Plain Sight”, koji je u vrlo kratkom vremenu priskrbio odlične kritike.

Rolo je elektronička indie senzacija iz Splita, projekt trojice glazbenika, nekad članova raznih splitskih bendova poput Leut Magnetika, čiji je pomalo eksperimentalni zvuk već neko vrijeme zamijećen među glazbenim sladokuscima. Za njihov će nas koncert odlično pripremiti Frajman, jedan od utemeljitelja domaće nezavisne glazbene scene te jedan od najzaslužnijih ljudi u kreiranju glazbene slike Radija 101, čovjek zavidne glazbene širine, koji danas umjesto elektroničkih donosi zvukove drukčijeg glazbenog spektra.

Nik Orosi nije samo ugledni barist i međunarodno priznati stručnjak za kavu, već i veliki glazbeni entuzijast. Upravo njegovim nastupom uživo završit će glazbeni program Design Weeka.

U petak, glazbeni će dio Art Zagreba početi popodnevnim nastupom Labosha, istraživača stare elektroničke i rijetke glazbe, koji će izvesti pregled takvog repertoara iz Hrvatske i cijele regije. U večernjim satima svirat će jedna od glazbeno najinteresantnijih i trenutno najoriginalnijih pojava na domaćoj sceni - Šumovi Protiv Valova. Svojim psihodeličnim jazz-rock izražajem, primjerenim soundtracku nekog filma i slobodnoj improvizaciji, uvode publiku u poseban hipnotički doživljaj. Njihova se glazba, navode u jednoj recenziji, gleda ušima, jer potiče emocije, ali i zahtijeva koncentraciju i opuštenost publike.

Programom u subotu predstavlja se trenutno najznačajnija radijska emisija o elektroničkoj glazbi u regiji - Christalization, te njezin autor i voditelj Kristijan Molnar iz Beograda, jedan od najperspektivnijih mladih DJ-eva. Društvo će mu raditi zagrebački kolega Felver, a njihove će nastupe u večernjim satima zaključiti koncertna izvedba grupe Sumerian Fleet, trija kojeg uz nizozemske producente Aldena Tyrella i Ingmara Paulija čini i Hrvat Saša Rajković. Njihova izdanja inspirirana dark, EBM i industrial zvucima iz 80-ih izlaze za jednu od trenutno najzanimljivijih etiketa elektroničke glazbe – Dark Entries. A upravo njezin vlasnik Josh Cheon nastupit će u klubu Masters gdje se sjajna zabava nastavlja u kasnijm satima. Josh će predstaviti glazbu svoje etikete temeljene na zvucima 80-ih u širokom i naizgled nespojivom rasponu od italo disca do post punka.

Sve ove užitke začinit će u nedjelju, na završetku Art Zagreba cjelodnevnim nastupom Nick & Pepi, glazbeni selektori iz Garden Breweryja te voditelji hvaljenog showa Yammat radija - Adriatic Coasting. Njihovim izborom balearičnih zvukova tog ćemo nedjeljnog posljepodneva zaključiti ovo desetodnevno druženje.

Cijelom će doživljaju doprinijeti i ambijent u kojem će se odvijati program. Na dosad neiskorištenom prostoru iza petog paviljona Tehničkog muzeja uređen je novi park s pozornicom te plesnim podijem i sjedećim mjestima. Posebno uređenje ovog parka omogućit će i prostornu simbiozu izvođača i publike, a cijelom će događanju dati dodatnu dimenziju kojom će posjetiteljima omogućiti užitak druženja uz glazbu i dizajn u zagrebačkim proljetnim večerima.
11.5., petak

19:00-19:30 otvorenje
19:30-22:00 PDV Records i Yammat: Vedran Meniga i Dino Milić
22:00-23:00 Plastic Knives (live)


12.5., subota

14:00-15:30 Stiv
15:30-17:00 Lunar
17:00-18:30 Rujana Jeger
18:30-21:00 Alen Kosanović
21:00-22:00 Zarkoff (live)
after GK Jabuka
23:00-06:00 Justin Van Der Volgen & Felver

13.5., nedjelja

14:00-20:00 Imogen: Ilija Rudman


14.5., ponedjeljak

16:00-20:00 Masters Casual Monday w/Burek: Luka DeLux & Pytzek
20:00-22:00 Petar Dundov (live)


15.5., utorak

16:00-20:00 Sergio
20:00-22:00 Jan Kinčl & Regis Kattie (live)16.5., srijeda

16:00-20:00 Frajman
20:00-22:00 Rolo (live)17.5., četvrtak

16:00-20:00 D-Gree
20:00-21:00 Modna revija studenata TTF-a
21:00- 22:00 Nik Orosi (live)


18.5., petak

16:00-19:30 Labosh
19:30-20:30 otvorenje
20:00-22:00 Šumovi Protiv Valova (live)


19.5., subota

Christalization
14:00-16:00 Felver
16:00-18:00 Maja Pa
18:00-20:00 Kristijan Molnar
20:00-22:00 Sumerian Fleet (live)
after Masters
23:00-07:00 forty:love/ Josh Cheon (Dark Entries), Mr. Pauli


20.5., nedjelja

14:00-20:00 Yamatt’s Adriatic Coasting: Nick & Pepi