Od jazza do sevdaha preko mnoštva vrhunskih izvedbi klasike – tako bi se ukratko mogao opisati drugi dio sezone 2017./2018. Dvorane Lisinski. Uz koncerte Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, u hramu glazbe gostuju brojni domaći i strani orkestri te solisti, a među njima i zvučna imena dobro poznata domaćoj publici.

RICHARD GALIANNO, harmonika, 3 ožujka.

Nesvakidašnji glazbeni doživljaj zagrebačkoj će publici priuštiti gostovanje skladatelja i virtuoza na harmonici i bandoneonu Richarda Galliana, koji na gostovanjima zna zasvirati i trombon. On je jedini harmonikaš koji snima za etiketu Deutsche Grammophon, a resi ga bogatstvo izričaja koje obuhvaća sva glazbena polja, od klasike do jazza. Galliano je snimio više od 50 albuma i surađivao s impresivnim brojem glazbenika, među kojima su Chet Baker, Eddy Louis, Ron Carter, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Serge Reggiani, Claude Nougaro, Allain Leprest, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, kao i Nigel Kennedy s kojim je, albumom Bach Project za Deutsche Grammophon, potukao sve rekorde prodaje albuma klasične glazbe s više od 50.000 prodanih primjeraka u 2010. godini. Na zagrebačkom gostovanju uz Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije pod vodstvom Klemena Hvale izvest će, uz vlastita djela, i djela skladatelja klasične glazbe u obradi za harmoniku.

Cijena ulaznica je od 130 do 210 kuna.

 

YUSIF EYVAZOV (tenor) I ROSSANA RINALDI (mezzosopran), 7. ožujka

Visoki 'c' iz njegova grla izlazi kao da je to najprirodnija stvar na svijetu, kaže kritika za jednog od najboljih tenora današnjice, Yusifa Eyvazova, gosta ciklusa Lisinski arioso. Odrastao je u Azerbajdžanu, školovao se u Italiji dok je uzbudljivu i dinamičnu pjevačku karijeru, koja odražava i njegov temperament, započeo u moskovskom Boljškoj teatru. Uz brojne prestižne uloge utjelovio je Turiddua u izvedbi Mascagnijeve "Cavallerije Rusticane" sa Simfonijskim orkestrom La Verdi u Milanu, Radamesa u Verdijevoj "Aidi" u produkciji Opere Fiesole i Teatro dell'Opera di Roma, Cavaradossija u "Tosci" Boljšoj tetra, pjevao je naslovnu ulogu u Verdijevu "Don Carlosu" u moskovskom Boljškoj teatru. Naposljetku, pjevao je i Des Grieuxa u "Manon Lescaut" 2014. u Rimu kada je upoznao i prvi put zapjevao s glasovitom sopranisticom Annom Netrebko, koja mu je doskora postala i životnom družicom. Eyvazov surađuje i s brojnim drugim umjetnicima, među njima je i talijanski dirigent Marco Boemi, s kojim će prvi put nastupiti i u Hrvatskoj uz riječki Orkestar HNK Ivana pl. Zajca. Na pozornici Lisinskog pridružit će im se i sjajna mezzosopranistica Rossana Rinaldi, miljenica talijanskih opernih kuća, koja je surađivala s brojnim vodećim dirigentima i umjetnicima današnjice kao što su Zubin Mehta, Riccardo Muti, José Carreras i Placido Domingo.

Cijena ulaznica je između 130 i 210 kuna,

 

DIANNE REEVES, 20. ožujka

Dianne Reeves, jedna je od najistaknutijih jazz-pjevačica na svijetu. Njezin je uspjeh rezultat nevjerojatne virtuoznosti, jedinstvenog pristupa jazz i R&B glazbi te posebne improvizacijske snage. Prvi je album "Welcome to My Love" objavila davne 1982., dok je njezin aktualni album "Beautiful Life" objavljen prije tri godine. Slušatelja vodi na glazbeno putovanje od dvanaest pjesama s obradama “Waiting in Vain” Boba Marleyja, “Dreams” Fleetwood Mac i I Want You” Marvina Gayea. Donosi najbolje od jazz-glazbe 21. stoljeća, u kojoj se vješto prožimaju elementi R&B, pop i latino žanrova. U dugogodišnjoj karijeri surađivala je s Berlinskom filharmonijom predvođenom Simonom Rattleom, Simfonijskim orkestrom Chicaga te Losangeleskom filharmonijom. Dobitnica je počasnih doktorata najuglednijih svjetskih glazbenih institucija Berklee College of Music i Juilliard School. „Cijeli život volim i upoznajem glazbu s raznih krajeva svijeta. Moji albumi su jedno, a nastupi uživo nešto potpuno drugo. To je improvizacija. U velikom dijelu programa radim ono što želim, što osjećam u tom trenutku. Melodija jednostavno dolazi iz mene i samo je nadograđujem“, o svojim je koncertima izjavila velika umjetnica.

Cijena predstojećeg u Lisinskom je od 200 do 320 kuna.

 

HRVATSKI ORKESTAR HARFI 24. ožujka

Zvuk tisuća žica velikog orkestra harfi, uz Simfonijski orkestar HRT-a na velikoj pozornici Lisinskog. Hrvatski orkestar harfi "Tisuću žica" utemeljen je 2008. godine na incijativu Zonta kluba Zagreb, člana udruge Zonta International, svjetske organizacije koja ima za cilj poboljšanje pravnog, političkog, ekonomskog, obrazovnog, zdravstvenog i profesionalnog statusa žene u društvu. Iz godine u godinu u Maloj dvorani Lisinski, Orkestar harfi, sastav s više od 25 vrsnih domaćih i slovenskih harfista, pod umjetničkim vodstvom Marije Mlinar, priređuje Svečanosti harfe, dobrotvorne koncertne večeri kojima pomažu potrebitima.

Užitak u ovoj jedinstvenoj glazbenoj svečanosti stoji od 90 do 170 kuna.

 

MUSICA MUNDANA 14. travnja

Grčki filozof i matematičar Pitagora razvio je teoriju o glazbenoj harmoniji svemira. Zamišljao je da svemirom odjekuje glazba sfera koju planeti i nebeska tijela stvaraju putujući orbitama te ju je nazvao musica mundana. To je naziv umjetničko-znanstvenog projekta kojim Muzička akademija multimedijskim koncertom u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, Akademijom likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkim fakultetom te Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu želi obilježiti Dan planeta Zemlje 22. travnja i dati svoj umjetnički doprinos svijesti o očuvanju našeg planeta. Niz predavanja o svemiru i planetu Zemlji završit će koncertom u sklopu ciklusa Lisinski subotom, na kojem će uz Himnu Zemlji J. Sibeliusa biti izvedeni Planeti G. Holsta, orkestralna suita u kojoj je skladatelj glazbom predstavio sedam planeta Sunčeva sustava i tako nam glazbu sfera i harmoniju svemira spustio na Zemlju te ih ovjekovječio za sve buduće naraštaje. Simfonijskim orkestrom i zborom Muzičke akademije ravnat će jedan od vodećih mladih dirigenata Francuske, maestro Quentin Hindley.

Cijena ulaznica je od 70 do 140 kuna.

 

BERGENSKA FILHARMONIJA 15. travnja

Među vrhuncima sezone Lisinski subotom ističe se gostovanje Bergenske filharmonije, jednog od najstarijih aktivnih svjetskih orkestara, osnovanog 1765. godine. Čine ga vrsni glazbenici koji svojim muziciranjem od svakog koncerta učine istinsku glazbenu svečanost. Jedan od umjetničkih voditelja orkestra, u 19. stoljeću, bio je glasoviti norveški skladatelj Edvard Grieg, a u novijoj povijesti njegovi su šefovi-dirigenti bili i Dmitrij Kitajenko te Simone Young. Orkestar je rado viđen gost najuglednijih koncertnih dvorana (Carnegie Hall, Concertgebouw, Royal Albert Hall, Musikverein i Konzerthaus Wien), a u Zagrebu će nastupiti pod ravnanjem svojega šefa-dirigenta Edwarda Gardnera. Večer će obogatiti nastup ruske violinistice svjetskoga glasa Viktorije Mullove, koja je, nakon osvojene prve nagrade na Natjecanju Sibelius u Helsinkiju (1980.) i Zlatne medalje na Natjecanju Čajkovski (1982.), počela iznimno uspješnu umjetničku karijeru i ostvarila suradnje s većinom najvećih svjetskih orkestara i dirigenata kao i gostovanja na brojnim međunarodnim festivalima. Njezina znatiželja vodi je k povijesno osviještenoj interpretaciji rane glazbe, a u novije vrijeme otvara i drugu stranu svoje umjetničke duše te snima nosače zvuka "Through the Looking Glass" s world, jazz i pop glazbom te "The Peasant Girl" u kojem poseže za svojim ukrajinskim korijenima i istražuje utjecaj romske glazbe na klasične i jazz žanrove 20. stoljeća. Posljednji CD projekt "Stradivarius in Rio" inspiriran je ljubavlju prema brazilskoj glazbi i dočekan je s velikim oduševljenjem.

Na programu su Čajkovski, Sibelius i Rahmanjinov, a ulaznice stoje od 170 do 250 kuna.

 

VLATKO STEFANOVSKI, 17. travnja

Sa zavidnom svjetskom karijerom, Vlatko Stefanovski je najpoznatiji gitarist ovih prostora. Besprijekorne tehnike i prepoznatljiva zvuka, gitarskom virtuoznošću oduševljava publiku od prve pojave s bendom Leb i sol. Uz četrnaest objavljenih albuma s bendom, karijeru je obogatio i impresivnom kolekcijom samostalnih izdanja. Krajem prošle godine objavio je i album "Mother Tongue" ili Materinji jezik, a o njemu kaže: "Snimio sam ga na dah u svega nekoliko dana no ovaj je album u meni dozrijevao barem dvadeset godina". Par dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno Vlatku Stefanovskom da snimi devet instrumentalnih dragulja koji se nalaze na albumu čiju naslovnicu krasi slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame Živi leš. Upravo ova slika koja datira iz kasnih četrdesetih godina albumu daje posebnu emocionalnu vrijednost te upućuje na inspirativno umjetničko okruženje u kojem je Vlatko sazrijevao.

Za koncert kojim predstavlja jedno od svojih najzrelijih ostvarenja valja izdvojiti od 120 do 220 kuna.

 

IVO POGORELIĆ 21. svibnja

„On je genij!“, izgovarala je glasovita Martha Argerich kad je demonstrativno napuštala ocjenjivački sud Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi 1980., nakon što je mladom Ivi Pogoreliću, osebujnom i darovitom pijanistu, onemogućen nastup u finalu natjecanja. Tim je riječima počela iznimna karijera koja je Ivu Pogorelića vodila po cijelom svijetu u najuglednije svjetske koncertne dvorane (SAD, Kanada, Europa, Australija, Japan, Južna Amerika, Izrael...). Nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima kao što su Berlinska i Bečka filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, simfonijski orkestri Chicaga, Philadelphije, Bostona, Los Angelesa i dr. Za Deutsche Grammophon snima prvi recital (1981.) i potpisuje dugoročni ekskluzivni ugovor (1982.). Na nosačima zvuka snimljene su njegove jedinstvene i osebujne interpretacije skladbi Beethovena, Schumanna, Chopina, Čajkovskog, Prokofjeva, Ravela, Liszta, Skrjabina, Haydna, Scarlattija, Brahmsa, Mozarta, Bacha i Musorgskog, koje prate hvalospjevi glazbenih kritičara i oduševljenje ljubitelja glazbe diljem svijeta. Uz intenzivnu koncertnu karijeru, Pogorelić je vrlo angažiran i na društvenom planu. Posebno podupire mlade glazbenike i djelatno se zauzima za bolesne, siromašne i društveno obespravljene. Ivo Pogorelić jedan je od najvažnijih klasičnih glazbenika današnjice. Stoga se svaki njegov nastup iščekuje s posebnim zanimanjem i poštovanjem, a ulaznice za ovaj, koliko ih je još ostalo, koštaju od 170 do 250 kuna.

 

PROGRAM ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Zagrebački filharmoničari i u ovom dijelu sezone donose pregršt koncerata pod ravnanjem šefa dirigena Davida Danzmayra i gostujućim dirigentima u redovnim ciklusima – Crvenom i Plavom, ali i Offf ciklusu u kojem nude crossover koncerte I druge zanimljive projekte. Već 23. veljače ugošćavaju iznimnu norvešku trubačicu svjetske kvalitete Tine Thing Helset, senzaciju gdje god se pojavi. U suradnji s kazalištem Komedija i njegovim solistima 2. ožujka izvode rock operu "Jesus Christ Superstar". Poslastica za ljubitelje sevdaha bit će 16. ožujka. Amira Medunjanin, koja je duh sevdaha pronijela diljem svijeta, ovog puta izvest će ga u orkestralnom ruhu s Filharmoničarima. Njihov gost 29. ožujka na Koncetu za život za Zakladu Ana Rukavina bit će najbolji svjetski flautist današnjice Emmanuel Pahud. Izvedba antologijske kantate Carmina Burana u suradnji s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i Djevojačkim zborom Zvjezdice na rasporedu je 6. travnja. Tjedan kasnije, 13. travnja Zagrebačka filharmonija ponovo je u posebnom izdanju - izvodit će glazbu iz najvećih animiranih filmova Walta Disneya.