kraftwwerk4_velika.jpg

Dimensions festival otkrio je pravi niz poslastica elektroničke i ine glazbe koje i krajem idućeg ljeta dovodi u Pulu i obližnji Štinjan. Organizatori su se i ove godine potrudili predstaviti sjajna imena, a za otvorenje festivala u srijedu, 29. kolovoza u pulskoj Areni, odabrali su kultni njemački glazbeni sastav Kraftwerk, koji će izvesti svoj hvaljeni 3-D show, fuziju koncerta i umjetnosti. Pioniri elektroničke glazbe i dalje su dva koraka ispred ostalih, što su i nedavno dokazali osvajanjem Grammyja za najbolji album plesne i elektroničke glazbe u 2017. godini. Od osnivanja 1970. godine, Kraftwerk čvrsto drži kultni status zahvaljujući stalnim inovacijama i eksperimentiranju s robotikom i tehničkim novinama. Njihova futuristička vizija glazbe stvorila je soundtrack za 21. stoljeće, a utjecali su na sve pravce plesne glazbe od hip-hopa do techna.

Kraftwerk su na tekućoj turneji zaobišli Hrvatsku, iako krajem veljače dolaze u Ljubljanu, Beograd, Sarajevo i Skoplje. No, krajem kolovoza stižu u Pulu na Dimensions, i to s repertoarom koji sviraju posljednjih godina. Po najpoznatijim svjetskim muzejima i dvoranama poput MoMA-e u New Yorku, Tate Moderna u Londonu i Sydney Opere izvodili su u cijelosti neke od svojih albuma uz trodimenzionalni spektakl koji je publika pratila 3-D naočalama. Sve su ovjekovječili HD snimkama koje su se u početku mogle naći samo u muzejima suvremene umjetnosti diljem svijeta, no potom su objavili i album “Kraftwerk: 3-D The Catalogue“ i upravo za njega dobili spomenuti Grammy.

Isti su koncept nastavili I na aktualnoj svjetskoj turneji. Ljubitelji punokrvne svirke često će reći kako njihovi nastupi zapravo i nisu koncerti, no Kraftwerk su začetnici elektroničke glazbe, a izvedbe su im pravi audiovizualni doživljaji. Senzacionalni ambijent pulskog amfiteatra u potpunosti će zaokružiti spektakl otvorenja u kojem će sudjelovati i detroitski house i techno autoritet Moodymann, jazz saksofonistica i skladateljica Nubya Garcia te još dvije dame: Josey Rebelle i Debora Ipekel sa svojim izborom plesne glazbe.

Od svog osnutka 2012. godine Dimensions je stekao svjetsku popularnost zahvaljujući svom eklektičnom izboru izvođača koji predstavljaju niz glazbenih pravaca od jazza do techna, a dug popis imena koja stižu na tvrđavu Punta Christo od 30. kolovoza do 2. rujna predvode Jon Hopkins (live), Bonobo (cjelovečernji set), Lena Willikens, Amp Fiddler, Helena Hauff, Detroit In Effect, Nina Kraviz, Batu, Peggy Gou, James Holden & The Animal Spirits te Alfa Mist.

Jackin’ plesnu produkciju predstavljaju legende Detroit In Effect i Silicon Scally, electro donose kultni glazbenici koji se rijetko pojavljuju - The Exaltics, DJ Stingray posebna CPU x Electrix večer s Billy Nastyjem,DMX Krewom i CPSmithom. Dimensions festival voli razmaziti ljubitelje techna i housea, a to će i ove godine pokušati dovodeći glazbenike poput Peggy Gou, Helene Hauff, Nine Kraviz, Huneea, Saoirsea, Palms Traxa, Sonje Moonear, Skee Maska, Craiga Richardsa, Jon K, Dimensions Soundsystem, Cosmic Slop, Love Muscle team, K-HAND, Oyvind Morken, Red Greg i Alexandra Nuta.

Dašak stare škole čut ćemo u nastupu Underground Resistancea koji predstavljaju projekt Depth Charge, tu je i legendarni Marcellus Pittman, kao i Darkhouse Family - projekt koji spaja soul, house i jazz. Zvuk regije predstavit će Ilija Rudman, Petar Dundov, Eddy Ramich, Skeptik, Mimi, DJ Labud te Jan Kinčl & Regis Kattie koji upravo ovih dana izdaju svoj debitantski album za PDV.

Živi nastupi također će spajati nespojivo, a vrhunac će biti koncert kultnog benda 80-tih Maximum Joy i njihova zanimljiva fuzija punka, reggaea i disca. Uz njih u live verziji slušamo Amp Fiddlera, Kerem Akdaga te hvaljenog repera Open Eagle Mikea. Savršena glazbena podloga za festivalsku plažu bit će brazilske legende Azymuth s Marcus Valleom, zatim iransko-kubanski kvartet Ariwo, te The Comet Is Coming sa svojim jazz, soul, hip-hop i rock miksom. Jazz leži u samoj srži Dimensionsa od samih početaka, a ove godine festival okuplja neke od njegovih najuzbudljivijih predstavnika: Sons of Kemet, Joe Armon-Jones,Maxwell Owin, Ezra Collective i Yazmin Lacey. Na nešto nižim frekvencijama i s više bassa stižu stalni gosti festivala Mala i The Bug, cijela Hessle Audio obitelj; Ben UFO, Pearson Sound i Pangaea, zatim Batu te dBridge, Skeptical i Fixate.

U prodaju su puštene i prve ulaznice za koncert Kraftwerka u pulskoj Areni po cijeni od 240 kuna. Regionalna festivalska ulaznica koja vrijedi za četiri festivalska dana i noći na tvrđavi Punta Christo, ne uključujući koncert otvorenja, i dalje je po najpovoljnijoj cijeni od 400 kuna. Sve ulaznice mogu se kupiti putem Entrio sistema.