Cinkusi_02_velika.jpg

Red za koncert Cinkuša u Močvari protekli petak bio je jednak onome kad gostuje neki pop mainstream band ili pjevač u zagrebačkoj Areni.

U pola deset navečer, malo prije početka koncerta, čekalo se na ulaz i žicala karta viška. Štovatelji kultnih etno čarobnjaka napokon su nakon osmogodišnje pauze dočekali njihov sjajni novi studijski album “Krava na orehu” i zapravo sasvim očekivano do vrha ispunili omiljeno okupljalište gradskih alternativaca i svih onih s dobrim glazbenim ukusom.

Močvara je doslovno pucala po šavovima, u dvorani je bilo pakleno, a oni koji nisu mogli stati unutra, cupkali su vani uz hitove s novog albuma kao što su “Da bi imel perje”, “Ženidba udaja” i “Deca moja deca”.

Cinkuši: Tvornica dobre energije
Cinkuši: Tvornica dobre energije
Cinkušima se na stageu pridružio i Igor Pavlica na trubi, a kad je izašao Darko Rundek koji gostuje na pjesmi “Tiček” dočekan je erupcijom oduševljenja i pozitivne energije. Bili su tu i Zoran Perić iz grupe Picksiebner te Krešo Oremuš na usnoj harmonici.

Band koji etno folk pjesme svira u punk maniri i koji doslovno gine na pozornici jedan je od onih koji svojim neobičnim spojem jazza, etna i punka gađa sve generacije od najmlađih do najstarijih i ljubitelje raznih žanrova muzike. Cinkuši nalikuju bandi lutalica i veseljaka, imaju onaj neki faktor X zbog kojih ih publika voli i uživa s njima pjevati u sav glas i veseliti se životu.
Premda nisu uspjeli u potpunosti postići magiju i atmosferu kakvu postižu kad sviraju u svom habitatu u planinarskom domu Risnjak, gdje njihova zarazna energija publiku doslovno baca u trans, Cinkuši su i u Močvari opravdali koncertnu reputaciju i klasu vrhunskih zabavljača.

Tako je publika uglas pjevala prekrasnu baladu Ivice Šerfezija “Oj mladosti moja” koju su Cinkuši preradili u svom nostalgičnom - punk stilu, a tulum je završio njihovom himnom koju pjevaju za kraj na svakom koncertu - “Oj krapinske vuske staze”.

Sve u svemu, bila je to sasvim pristojna promocija vrhunskog albuma.