vince3_velika.jpg

Ovo je, dakle, najbolje i najuzbudljivije što se u 2017. dogodilo u svijetu hip hopa, a osim dolje navedenih djela svakako treba spomenuti i vrlo dobar album albansko - američkog kuhara Actiona Bronsona, pa grupu Migos, Wikija, G Perica, Big K.R.I.T-a, Drakea, te preporučiti drugu polovicu posljednjega albuma Joeya Badassa.

Čuvar plamena zapadne obale DJ Quick poslovično svake godine izbacuje odlične albume, Eminem je pokazao kako je glazbeno, kao i kulturološki ispao izvan svakog konteksta, a Jay- Z je, pak, unatoč svoj ambiciji i skupoj produkciji te hvalospjevima glazbene kritike kreirao djelo koje je najbolje opisao 50 Cent nazvavši ga ’repom za golf terene’. Pozitivno je iznenadio Snoop Dogg, valjda najboljim albumom u zadnjih 20 godina. Reperice Rhapsody i Kamayiah, te mladi Drakeo the Ruler, 03 Greedo i T.Y.E nova su imena koja bi mogla obilježiti sljedeću godinu.

10. YOUNG THUG - Beautiful Thugger Girls

Da se poslužimo dosadnim rječnikom menadžera ekstravagantni reper iz Atlante je disruptor hip hop industrije. "Beatiful Thugger Girls" nije epohalno djelo poput ’Barter 6’, no riječ je o ultra zabavnom, uzbudljivom i zavodljivom albumu. Young Thug zamislio je BTG kao posvetu rock glazbi, no nemojte pomisliti da se radi o projektima sličnima onima u koje su se upuštali Public Enemy. BTG zvuči kao Black Uhuru na ekstaziju ili kao da su the Wailersi zamijenili gitare za Roland TR-808.

 

9. STARLITO & DON TRIP - Step Brothers THREE

Uvijek usmjereni na detalje poput najboljih žanrovskih pisaca, Starlito i Don Trip ovoga puta maestralno su povezali mehanizme storytellinga s osobnim iskustvima, te tako snimili najuspjeliji dosadašnji projekt u šestogodišnjoj suradnji. Vrhunac albuma te jedan od najboljih hip hop narativa ikad sklepanih jest pjesma ’Good Cop Bad Cop’.

 

8. STORMZY - Gang Signs & Prayer

Debi londonskog repera našao bi se i puno više na ljestvici da nije tu nekoliko generičkih balada. "Gangs, Signs & Prayer" prvi je grime album (miks UK garagea dancehalla i hip hopa) koji se našao na prvome mjestu službene britanske ljestvice najprodavanijih albuma. No puno važnije od te činjenice jest spoznaja da Stormzy briše ikakvo posredništvo između konzumenta i izvođača, slušatelju namijenivši samo ono izvorno, primordijalno. Stormzy je moćan poput Dizzeea Rascala s vrhunca karijere. Kada već govorimo o grimeu, osim Stormzyja poslušajte i ovogodišnje albume veterana Wileya, pa Manga St. Hilaire, Blay Visiona i pogotovo glazbenika koji nosi ime Rocks FOE.

 

7. 21 SAVAGE, OFFSET AND METRO BOOMIN ALBUM - Without Warning

Projekt 21 Savagea mladog popularnog mumble/trap repera iz Atlante, Metro Boomina, uspješnog i prezaposlenog producenta iz New Orleansa u čijim se beatovima začudno miješaju teatralnost i minimalizam, te Offseta iz Migosa jest najbliže što se možete približiti tamnoj strani života a da bez da sami pređete na đavolju stranu. O etičnoj komponenti umjetnosti možemo raspravljati drugi puta.

 

6. OPERN MIKE EAGLE – Brick Body Kids Still Daydream

Nakon što provedete vrijeme s 21 Savageom i ekipom , najučinkovitiji eliksir za povratak vlastite duše jest novi album Open Mikea Eaglea, ’glasnogovornika repera koji ne promoviraju silovanje’ (aludirajući na idiotske stihove Ricka Rossa), autora divnih pjesama gdje kao superjunake modernog doba određuje svoje prijatelje koje pričaju nekoliko jezika, pišu poeziju ili se pak bave znanošću.

No, nemojte repera iz Chicaga zamijeniti za nekog dosadnog moralizatora. Za razliku od većine ’conscious’ repera Mike Eagle svjestan je sebe, svojih nedostataka, a k tome je autoironičan.

„Brick Body Kids Still Daydream“ konceptualni je album o četvrti u južnom Chicagu, jednom od epicentra kriminala u SAD-u. No Open Mike Eagle pruža uvid u drugačiju priču od onih koje možete vidjeti u vijestima, ali i od onih koju jednodimenzionalno prezentiraju mladi reperi iz Chicaga, napucani adrenalinom i sintetičkim drogama.

 

5. KENDRICK LAMAR - Damn

Album o kojem se najviše pričalo ove godine i koji se našao na prvome mjestu većine lista utjecajnih svjetskih medija. Prepun eklektičnih beatova (Mike Will Made it, 9thWonder, James Blake...), nadahnutih Kendrickovih rima i virtuoznog flowa koji će mnogi imitirati, a rijetki mu se uopće približiti. Album je to, koji će od svih na ovoj listi, najviše utjecati na stanje popularne kulture u sljedećih nekoliko godina. Ipak kod Kendricka Lamara, još od ’ To Pimp A Butterfly’ ere, teško je ne povremeno detektirati dozu proračunatosti i pretencioznosti.

 

4. 2 CHAINZ- Pretty Girls Like Trap Music

Da se u hip hop glazbi kojim slučajem kao u NBA ligi dodjeljuje nagrada za glazbenika koji je najviše napredovao ove godine laureat bi zasigurno bio 2 Chainz. - Trap je novi pop- izjavio je jednom prilikom južnjački reper. Ako je tako onda je "Pretty Girls Like Trap Music" najbolji progresivni pop album na koji ćete naići ove godine. Negdje na jugu SAD-a za promociju ovog albuma kuća izgrađena u kolonijalnom stilu obojena je u ljubičasto, a na zidovima je ispisano ime ovoga albuma. Slika je to koja govori o ovome albumu više nego što bi bilo tko mogao ispričati.

 

3. KREŠO BENGALKA - Finale

Split kao Potemkinovo selo. Izvana turistički grad ulickan skupim restoranima i hotelima, a unutra trulež. Vrata se zaključavaju lokotima, starci rade za dvije i pol tisuće kuna, a klinci kradu u Tommyju i prodaju lošu travu. Za razliku od prijašnjih (odličnih) izdanja Kiše Metaka, parodija je ovdje svedena na minimum. Duhovite hiperbole i crni humor još su dakako prisutni, no Krešo Bengalka nikad nije bio ovako blizu samom izvoru tame. Pjesmu ’Biži, biži’ nominiram za najbolju hip hop pjesmu uopće u ovoj regiji. Ove zime bi se trebao pojaviti i novi Krešin ’folder’ nazvan ’Zoo Split’. Ako je suditi prema singlovima biti će još tvrđi od prethodnika.

 

2. ROC MARCIANO - Rosebudd's Revenge

Najbolje čuvana tajna američkog rapa. Jednako kao i spiritualni mu brat Ka, Roc osim što je MC sam radi beatove za albume, i za život zarađuje drugim kanalima, pa glazbu može raditi kako želi i kada želi. (Dok je Ka profesionalni vatrogasac oženjen za uspješnu pravnicu, financijski prihodi Roca Marciana nisu poznati, pa je bolje niti ne nagađati). Prigušeni, ali prijeteći flow s lucidnim tekstovima kakve bi pisao Mihail Bulgakov da je odrastao na ulicama New Yorka i slušao Wu-Tang njegov je trademark. Uskoro izlazi i drugi dio ovog albuma.

 

1. VINCE STAPLES - Big Fish Theory

Najbolji reper današnjice ponovno ima najbolji album godine. "Big Fish Theory" sazdan je od rima u kojima se asocijativnom montažom izmjenjuju slike gangsterske prošlosti njegove obitelji s britkim i domišljato koncipiranim kritikama modernog svijeta a sve to zasićeno je crnim humorom i pesimizmom. Ovaj album služi i kao poveznica između progresivnog rapa sazdanog na futurističkim grime ritmovima, afrofuturizma te hip hop kodova s kraja osamdesetih. Vince Staples je autentični glazbeni šaman novoga doba.