lisinski_orkestar_velik.jpg

„Lisinski preko duge“ ovosezonski je slogan kojim ova Dvorana želi istaknuti svoju širinu i otvorenost za sve ljude dobre volje i još boljeg različitog glazbenog ukusa. Lisinski je prostor nulte tolerancije na netoleranciju, isticao je Dražen Siriščević, ravnatelj Lisinskog na predstavljanju sezone. Raznolikost programa već se pokazala početkom sezone uz nastupe Johna Malkovicha, Zbora svećenika Sanktpeterburške mitropolije te Zbora, baleta i orkestra Crvene armije, a niz nastupa vrhunskih svjetskih umjetnika i orkestara, ali i domaćih pjevačkih diva, donosi i nastavak programa ove jeseni i zime.

Cameristi della Scala, 25.11.

Gostovanja i koncerti umjetnika slavnog milanskog opernog hrama Teatro alla Scala, Cameristi della Scala najčešće se opisuju kao nezaboravni. Tako je bilo i nakon nastupa u Carnegie Hallu u listopadu 2013., kad su na programu bile rijetko izvođene, neobjavljene i gotovo zaboravljene fantazije na Verdijeve opere Verdijevih suvremenika, prijatelja i suradnika. Koncert je dočekan s oduševljenjem publike i kritike, a tu izvedbu moći će doživjeti i zagrebačka publika, slušajući obrade tema iz Falstaffa za violinu, violončelo i orkestar Giovannija Avolija, Trubadura za violinu i orkestar Camilla Sivorija, Aide za violončelo i orkestar Luigija Mancinellija, Traviate za violinu i orkestar Antonija Bazzinija i druge. Brojne turneje, gostovanja, nagrade i suradnja s brojnim umjetnicima i glasovitim dirigentima, kao što su Riccardo Muti i Daniel Barenboim, poziv su svim ljubiteljima klasične glazbe da ne propuste jedinstven glazbeni doživljaj za koji valja izdvojiti 130 do 210 kuna.

 

Zdenka Kovačiček – 60 godina karijere, 29.11.

Žena za sva vremena slavi u Lisinskom 60 godina impozantne domaće i međunarodne karijere. Jedna je od najboljih hrvatskih jazz-rock pjevačica i izvođačica bluesa te soula, a često ju nazivaju i hrvatskom Janis Joplin. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima i moćnim improvizacijama. Na svojih 14 albuma vješto prelazi granice žanrova što joj donosi nastupe u najvećim svjetskim klubovima od Amerike do Rusije gdje je gostovala čak 25 puta. Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje nedavan odabir pjesme "Elektra" za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrade starijih pjesama "Mali crni brat" i "Frka". Surađivala je s najvećim domaćim imenima jazza i rocka, a dio tih kolaboracija predstavit će i na slavljeničkom koncertu uz Greenhouse Blues Band, Telefon Blues Band, Dementronomes, Nipplepeople, Valeriju Nikolovsku, Vandu Vinter, Tihomira Popa Asanovića, Vedrana Božića, Branka Bogunovića–Pifa i gosta iznenađenja.

Ulaznice se još prodaju po 100 i 120 kuna.

 

Thomas Ospital, orgulje, 2.12.

Nova svjetska orguljaška zvijezda, čudesni mladi umjetnik, istaknuti i višestruko nagrađivani francuski orguljaš Thomas Ospital dolazi u Lisinski. Ospital gostuje diljem Europe, Rusije i SAD-a kao solist, komorni glazbenik te uz orkestar. Nadahnute i uzbudljive improvizacije zauzimaju važno mjesto u njegovu koncertnom repertoaru. Pravi majstor, mladi i beskompromisni vizionar za veličanstvene orgulje graditelja Wernera Walckera Mayera iz 1974. koje su zaštitni znak Dvorane Lisinski. One svojim značenjem, veličinom, tehničkim i interpretativnim mogućnostima zauzimaju istaknuto mjesto u orguljaškoj umjetnosti. Na orguljama Lisinskog izvest će, među ostalim, Bacha, Mozarta i Debussyja, a za uživanje u ovim djelima valja izdvojiti od 130 do 210 kuna.

 Željko Lučić, bariton, 7. prosinca

Ovom izvedbom Don Carla, Željko Lučić zaslužio je naziv jednog od najznačajnijih verdijanskih baritona na svijetu, ističe Financial Times nakon izvedbe Verdijeve opere La forza del destino u Operi San Francisca. Potvrđuje to i niz opernih uloga u Verdijevim operama koje je ovaj srbijanski umjetnik posebno bio pozvan pjevati o 200. obljetnici Verdijeva rođenja. Nastupao je u produkcijama najznačajnijih svjetskih opernih kuća kao što su Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Royal Opera House Covent Garden i Teatro alla Scala. Lučić je ostvario i niz koncertnih nastupa u suradnji s brojnim vrhnski umjetnicima, dirigentima i svjetskim orkestrima među kojima su i nastup sa Zagrebačkom filharmonijom na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2014., a popisu će se, zahvaljujući zagrebačkom nastupu pridružiti i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Izvedbom u ciklusu Lisinski Arioso ravnat će Ivo Lipanović, koji preko dvadeset godina nastupa u inozemstvu te ravna operama i orkestrima u Veroni, Seulu, Nici, Berlinu, Ankari, Parizu i Messini. Cijena ulaznica je od 130 do 210 kuna.

 

Budimpeštanski festivalski orkestar, 9. prosinca

Osnovali su ga 1983. godine Iván Fischer i Zoltán Kocsis, a čine ga članovi „odabrani iz kreme mađarskih mladih glazbenika“, kako je zapisao londonski The Times. Prvotni im je cilj bio da, intenzivnim pripremama i visokim standardima, učine tri ili četiri koncerta važnim godišnjim događajima u mađarskom glazbenom životu te da podare Budimpešti novi simfonijski orkestar, koji će biti međunarodno poznat. Zacrtani cilj su i ostvarili pa je 2008. godine Orkestar uvršten među deset najboljih svjetskih orkestara, a Udruženje glazbenih kritičara Argentine proglasilo ga je najboljim u 2016. godini. Ovi gosti najuglednijih svjetskih koncertnih pozornica iznimno su privrženi i zagrebačkoj publici pa ih Lisinski još jednom dovodi, ovom prigodom s djelima Johanna Sebastiana Bacha, Bele Bartóka i Johannesa Brahmsa.

Cijena ulaznica kreće se od 170 do 250 kuna.

 

Josipa Lisac – 50 godina karijere, 10. i 14. prosinca

Tradicionalan koncert posvećen Karlu Metikošu ove će godine dobiti posebnu dimenziju zbog obilježavanja 50 godina impresivne karijere jedinstvene Josipe Lisac.

Publika će još jednom uživati u interpretacijama najvažnijih skladbi iz pola stoljeća duge karijere: “Dok razmišljam o nama”, “Na na na na”, “Vjerujem ti sve”, “Magla”, “O jednoj mladosti”, “Hir, hir, hir”, “Ležaj od suza”, “Danas sam luda”, “Ja bolujem” i mnogim drugima. I ovaj put Josipa će biti u pratnji svog benda u sastavu Gojko Tomljanović, Josip Grah, Borna Šercar, Davor Črnigoj i Davor Doležal. Koncert 10. prosinca je rasprodan, no ima karata za dodatni termin 14. prosinca, a cijene su od 140 do 190 kn.

 

Perpetuum Jazzile, 16. siječnja

Slovenski zbor Perpetuum Jazzile osnovan je još 1983. godine, no u ovom je desetljeću izrastao u vrhunski svjetski ansambl, prepoznatljiv po obradama popularne glazbe poput hitova grupa ABBA, Toto, Queen, Bee Gees, pa čak i Davida Guette te Lady Gage. U listopadu 2016. izdali su studijski album "Both Sides", koji će u Lisinskom prvi put predstaviti i publici u Hrvatskoj. Nastup bogate harmonije i nevjerojatne energije izvođenja djela nekih od najvećih svjetskih izvođača košta od 160 do 200 kuna.

 

Simfonijski orkestar Berlinskoga radija i Aljoša Jurinić, glasovir, 10. veljače

Najbolji hrvatski umjetnici i jedan od najboljih njemačkih orkestara zajedno na pozornici Lisinskog. Nastupe mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića redovito prati oduševljenje domaće i inozemne publike i kritike te atmosfera koju treba zahvaliti umjetničkoj veličini, ali i jednostavnosti i profinjenosti duha toga mladog umjetnika. Na svojem je glazbeničkom putu u mnogo navrata svraćao pozornost brojnih zahtjevnih ocjenjivačkih sudova najvažnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Stoga raduje njegovo gostovanje uz Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, čije djelovanje seže u početke glazbenog emitiranja Njemačkoga radija, 1923. godine. Izuzetan zvuk i jedinstvenost Orkestra stvarali su veliki šefovi-dirigenti, među kojima su Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Rafael Frühbeck de Burgos i drugi. Suradnju s Orkestrom ostvarili su i brojni velikani glazbene umjetnosti u izvedbama vlastitih djela (Sergej Prokofjev, Richard Strauss, Igor Stravinski te Krzysztof Penderecki).

Iako simfoničari Berlinskoga radija i istaknuti hrvatski dirigent Ivan Repušić surađuju već dugo godina, to će biti njihov prvi zajednički nastup u Hrvatskoj. Maestro Repušić posljednjih je godina karijeru gradio u brojnim europskim glazbenim središtima, posebice u Njemačkoj, a ove sezone preuzima dužnost šefa-dirigenta Minhenskoga radijskog orkestra. Karte za ovaj glazbeni užitak stoje od 170 do 250 kuna, a na programu su djela Stravinskog, Prokofjeva i Brahmsa.

 

 

Božo Vrećo, 12. veljače

To je anđeoski glas koji dotiče srca i miluje duše i ako bi pitali što je to sloboda, jedan od odgovora bio bi: sloboda je Božo Vrećo, piše New York Times. Božo Vrećo je interpretator i kantautor sevdalinki čiji raspon glasa seže od lirskog tenora do lirskog soprana što ga čini jedinstvenim u svijetu sevdaha. Ako se tome doda osebujan stil i sva njegova muško - ženska dualnost i emotivnost, dramatičnost i virtuoznost, može se sa sigurnošću reći da sva njegova umjetnost i stvaranje kroz poseban a capella izražaj interpretiranja izazivaju najdublje emocije te je i to jedan od razloga zašto su njegovi koncerti širom Europe rasprodani danima unaprijed.

Ulaznice za zagrebački nastup po cijeni su od 130 i 150 kuna.

 

Ray Chen, violina, Zagrebački solisti, 17. veljače

Lisinski subotom obilježit će 65. obljetnicu postojanja jednog od najistaknutijih domaćih komornih ansambala – Zagrebačkih solista. Osnovani su 1953. u sklopu Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glazbenog velikana, glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Do sada su održali više od 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim gradovima i najslavnijim koncertnim dvoranama te ostvarili brojne umjetničke suradnje. Obljetnički koncert uveličat će Ray Chen, violinist za kojega veliki Maxim Vengerov opisuje kao cjelovitog glazbenika koji ima iznimne kvalitete te sve vještine istinskoga glazbenog interpreta. Ray je surađivao s najuglednijim svjetskim orkestrima, a uz Francuski nacionalni orkestar nastupio je pred oko 800.000 slušatelja u Parizu u povodu Dana Bastille. Na Soundcloudu prati ga više od dva milijuna ljudi mlađe generacije, a prvi je klasični glazbenik pozvan da redovito piše blog o svojem glazbeničkom životu za talijansku izdavačku kuću Rizzoli. Svira na Stradivarijevu „Joachimu“ iz 1715., instrumentu koji je nekoć pripadao glasovitom mađarskom violinistu Josephu Joachimu. Chen i Zagrebački solisti izvodit će djela Rossinija, Mozarta i Čajkovskog, a ulaznice stoje od 130 do 210 kuna.

 

Yusif Eyvazov, tenor i Rossana Rinaldi, mezzosopran, 28. veljače

Visoki 'c' iz njegova grla izlazi kao da je to najprirodnija stvar na svijetu, kaže kritika za jednog od najboljih tenora današnjice, Yusifa Eyvazova, gosta ciklusa Lisinski arioso. Odrastao je u Azerbajdžanu, školovao se u Italiji dok je uzbudljivu i dinamičnu pjevačku karijeru, koja odražava i njegov temperament, započeo u moskovskom Boljškoj teatru. Uz brojne prestižne uloge utjelovio je Turiddua u izvedbi Mascagnijeve Cavallerije Rusticane sa Simfonijskim orkestrom La Verdi u Milanu, Radamesa u Verdijevoj Aidi u produkciji Opere Fiesole i Teatro dell'Opera di Roma, Cavaradossija u Tosci Boljšoj tetra, pjevao je naslovnu ulogu u Verdijevu Don Carlosu u moskovskom Boljškoj teatru. Naposljetku, pjevao je i Des Grieuxa u Manon Lescaut 2014. u Rimu kada je upoznao i prvi put zapjevao s glasovitom sopranisticom Annom Netrebko, koja mu je doskora postala i životnom družicom. Eyvazov surađuje i s brojnim drugim umjetnicima, među njima je i talijanski dirigent Marco Boemi, s kojim će prvi put nastupiti i u Hrvatskoj uz riječki Orkestar HNK Ivana pl. Zajca. Na pozornici Lisinskog pridružit će im se i sjajna mezzosopranistica Rossana Rinaldi, miljenica talijanskih opernih kuća, koja je surađivala s brojnim vodećim dirigentima i umjetnicima današnjice kao što su Zubin Mehta, Riccardo Muti, José Carreras i Placido Domingo. Cijena ulaznica je između 130 i 210 kuna,