king_3_velika.jpg

Nikad zabilježena eksplozija sjajnih koncerata u Zagrebu i Ljubljani nastavljena je u srijedu atraktivnim dvostrukim zagrebačkim programom. Tvornicu su tako razvaljivali legendarni Al Jourgensen i The Ministry dok je u Močvari na programu bio garažni soul spektakl zvani King Khan & the Shrines.

Oba koncerta su bila apsolutno vrijedna gledanja, ali na dan kada su hrvatska politika i društvo impresivnim kokošarenjem klijentelističkih miševa iz HNS-a dostigli novo dno dna, plesni spektakl i nenadjebivi feelgood faktor King Khana činili su se kao primjereniji izbor.

King Khana i njegove Shrinese hrvatska je publika upoznala na briljantnom nastupu tijekom drugog SuperUha, kada je početnu nevjericu opaljenim polugolim debeljkom s perjem na glavi zamijenila opća euforija i raspašoj. Sasvim očekivano jer King Khan je nedvojbeno je jedan od boljih zabavno-kontroverznih glazbenih rock performera na nezavisnoj glazbenoj sceni.

King Khan & the Shrines deveteročlani je bend formiran po konceptu funk/soul bendova 70-ih (puhačka sekcija, klavijature, perkusije, bubanj, dvije gitare, bass gitara i moćan vrišteći vokal), ali u izvedbi nestandardne psihodelične, krajnje zabavne i energične forme soul glazbe zaprljane garažnim rock'n'rollom i punkerskom žestinom.

Kralj u druženjju s obožavateljima
Kralj u druženjju s obožavateljima
Pred gotovo sasvim ispunjenu Močvaru The Shrinesi su zbog problema na granici izašli s polusatnim zakašnjenjem, a ovoga puta euforija je krenula odmah od početka i uvodnog instrumentala kojim je najavljen izlazak spektakularnog debeljka King Khana koji je prvi dio koncerta odradio u bijelom odijelu.

Glazba koju praše King Khan & the Shrines je eksplozivna smjesa garažnog rocka i soula, a strast i uvjerljivost kojom sviraju nevjerojatno je zarazna pa je vrlo brzo čitava Močvara skakutala i plesala uz njihove moćne dizalice.

Drugi dio regularnog dijela nastupa King Khan je odradio u pripijenom crnom kombinezonu s rupama na stražnjici i impresivnom trbušinom na slobodi, a pred kraj tog eksplozivnog nastupa koji je izgledao kao najluđi zamislivi tulum članovi benda su naizmjence ulijetali u euforičnu pobliku.

Bis se, naravno podrazumijevao, a tu je King Khan već bio u punom sjaju što znači samo u gaćicama i s kraljevskim plaštom te krunom od perja na glavi. Uslijedila je nova porcija plesnog rastura, pa svi članovi benda u publiku, pa još malo općenarodnog veselja a na kraju je kralj dostojanstveno prošetao do šanka gdje se fotografirao sa svakim tko je to htio.

Ništa što sviraju King Khan & the Shrines nije ni novo ni revolucionarno, ali oni to čine na tako uvjerljiv i strastven način da je nezamislivo ostati miran, a kamoli nezadovoljan. Vidjela je Močvara tako dobrih pa i boljih koncerata, ali ovako dobar tulum vrlo rijetko. Odličan koncert.