dixon_profimedia.jpg

Popularni Stereotip vraća se 21. lipnja u dosad najvećem i još neviđenom izdanju. Serija house partija, koju su dosad obilježili vrhunski DJ-evi, odlična glazba, neuobičajene lokacije i termini održavanja, nastavlja se u Laubi. No, ovog puta se Stereotip neće održati u ustaljenom terminu nedjeljom popodne već u srijedu navečer, uoči neradnog Dana antifašističke borbe. Razlog za promjenu termina je dolazak DJ zvijezde – Solomuna, koji je vikendom zauzet redovitim nastupima na Ibizi.

Mladen Solomun planetarno je poznat Hrvat iz Bosne. Rođen je prije 42 godine u Travniku, no s roditeljima seli u Hamburg u kojem je odrastao. Kao mladić radio je s ocem na građevini, no ubrzo se nalazi u puno kreativnijim stvarima. S nekoliko prijatelja osniva produkcijsku kuću koja proizvodi kratke filmove, a zatim pronalazi svoju najveću ljubav – glazbu. Oslanjajući se na same temelje house glazbe i rekonstruirajući ih sa svježim i modernim odmakom, Solomun je svojim produkcijama, remiksevima i upečatljivim DJ setovima odigrao značajnu ulogu u redefiniranju europske elektroničke glazbene scene. Munjevito se počeo uspinjati 2012. godine kad ga je Mixmag proglasio DJ-em godine, dok je priča o uspjehu s Ibize započela 2013. godine kad je pokrenuta njegova “Solomun+1” rezidencija u Pachi. Nakon toga okitio se još raznim nagradama za najboljeg DJ-a.

O popularnosti koju uživa među publikom govori i podatak da je njegov Boiler Room set iz Tuluma u Meksiku iz 2015. godine, s više od 22 milijuna pregleda na Youtubeu, zasjeo na drugo mjesto ljestvice najgledanijih nastupa ikada u toj vodećoj svjetskoj emisiji elektroničke glazbe. U visine ga je vinuo i njegov remix stvari “Around” od Noir & Haze. Uz taj, odradio je i brojne druge remixove, a posebno mu je žao što je zbog prezaposlenosti svojedobno morao otkazati remix za Roberta Planta iz Led Zeppelina. Solomun je i vlasnik diskografske kuće Diynamic, dio koje su i poznata imena poput Kollektiv Turmstrasse i Adriatique, ali i Mladenova sestra, DJ Magdalena. Mladen Solomun danas žari i pali klubovima i festivalima diljem svijeta, dok je u Hrvatskoj rijetko viđen. Prije 10 godina nastupio je u Zagrebu, a prošlog ljeta vrtio je na Movement festivalu u Tisnom.

S ovim prostorima vezan je i drugi veliki protagonist ovog partija – DJ Dixon, koji je hrvatski zet. Supruga mu je Zagrepčanka, pa često boravi ovdje. Još davne 1995. kao mladi DJ oduševio je publiku na legendarnom partiju u šumi Golubinjak u Gorskom kotaru, a otada datira i njegova ljubav s hrvatskom publikom. Starija parti ekipa sjeća se s nostalgijom sjajnih deep house setova na brojnim gostovanjima, prvenstveno u Aquariusu nedjeljom, odakle i seže njegovo prijateljstvo s DJ Felverom.

S godinama Dixon postaje popularan diljem planeta, a i sam je ovjenčan titulama najboljeg svjetskog DJ-a, primjerice već nekoliko posljednjih godina zaredom na listama Resident Advisora. No, u 2000-ima je ovdje ipak rjeđe nastupao, pa je za njegovog duljeg boravka u Zagrebu 2014. u razgovoru s Felverom pala ideja o povratku hrvatskoj publici. U kratko vrijeme njih su dvojica organizirali prvi Stereotip u bivšem Kinu Mosor. Događaj za 800 posjetitelja brzo je rasprodan, no dugo se pričalo o sjajnoj atmosferi uz komentare kako su stari partijaneri očitali plesnu lekciju mlađoj ekipi. Otada Dixona ponovo viđamo na partijima u Zagrebu te na brojnim festivalima na Jadranu.

Za odlčne Stereotipe čuo je i Solomun te je sam poželio nastupiti na idućem. O predanosti Solomuna i Dixona ovim prostorima govori i podatak kako će obojica donirati honorar u dobrotvorne svrhe. Solomun je to već činio, primjerice u BIH gdje se odrekao honorara na Dinaric Alps Encounter eventu u Sarajevu te donirao DJ opremu za dječje domove, kulturne centre i nevladine organizacije u Mostaru, Sarajevu, Travniku i Banjoj Luci. Nakon tog partija u Sarajevu izjavio je kako je gledajući ljudima na podiju u oči vidio sebe te završio s očima punim suza. Osjećao sam se kod kuće, jer Balkan mi je uvijek u srcu, rekao je tada Solomun.

Odlična sinergija njega i Dixona očekuje se i u Laubi. Njih su dvojica već uigrani u zajedničkim nastupima, primjerice prošlog ljeta na Ibizi, ali i samo prije nekoliko tjedana u Palm Springsu na jednom od after partija velikog Coachella Festivala na kojem su ove godine nastupili i Radiohead, Lady Gaga te Kendrick Lamar. Njihov nastup u hangaru za avione američki su portali nazvali pravim underground spektaklom dvojice ponajboljh svjetskih deep house DJ-a. U Zagrebu će pored pojedinačnih nastupa imati i b2b set u jutarnjim satima. Bit će im to odlična predigra i za nastup tri tjedna kasnije na Exitu za koji pripremaju specijalni trosatni Back2Back Sunrise set.

Nastup u Zagrebu upotpunit će i Felver, najkonstantnije ime domaće scene još od sredine 90-ih. Formiran u zlatno doba scene, jedan je od rijetkih DJ-eva koji je ostao prisutan do danas, i to kvalitetom svojih setova, ali i partija koje organizira. Nekad nezaobilazno ime u Aquariusu nedjeljom bio je pionir deep housea u ovim krajevima, a u posljednje vrijeme možemo ga čuti i u tvrđim setovima, prije svega jednom mjesečno u Funku, ali i na svojim partijima u Mastersu. Mnogo energije ulaže i u organizaciju Stereotipa, tim prije što je uvijek riječ o tehnički zahtjevnim lokacijama na kojima se rijetko ili nikako održavaju slične zabave. Nakon Kina Mosor održani su u Tucmanu i dvaput u Novinarskom domu uz jedno gostovanje u kultnom beogradskom Studentskom kulturnom centru.

Lauba, koja je dosad uglavnom ugošćavala događaje druge vrste, bit će posebno uređena za ovu priliku. U tome će pomoći i novi suradnik Stereotipa – Robert Grunwald aka Tiefton. Riječ je o majstoru koji upravlja lightom u berlinskom Panorama Baru u sklopu Berghaina, po mnogima najpoznatijeg svjetskog kluba. Vidjevši ga kako radi u Panorami, Dixon ga je pozvao da sudjeluje na njegovim Lost in a Moment partijima koji se diljem svijeta održavaju na sjajnim lokacijama na otvorenom. Organizatori Stereotipa su uz ostale detalje puno pažnje pridavali i lightu, a odsad stalnim angažiranjem Tieftona sve bi trebalo biti postavljeno na  vrhunsku razinu.

S objavljivanjem Laube kao nove lokacije, krenule su i kritike da je riječ o prostoru loše akustike, a sve zbog nekoliko događanja u tom prostoru koji doista nisu bili najbolje ozvučeni. No, organizatori jamče da će se potruditi ostvariti vrhunski sound uz pomoć Brace Radovića, najpoznatijeg imena na tom području u nas. Bude li tako, nema razloga da oko 2500 parijanera, koliko stane u Laubu, ne bude zadovoljno. Na Stereotip uz Zagrepčane rado dolazi i brojna ekipa iz ostatka Hrvatske i susjedstva, a tako će biti i ovaj put uz nešto više cijene. No, za taj novac partijaneri će moći mrdati guze punih 12 sati, gotovo do podneva.