lisinskiii.jpg

Neumorna ekipa iz Dvorane Lisinski i u proljetnom dijelu sezone donosi niz glazbenih poslastica. Vrhunac raznovrsnog programa bit će koncerti iz ciklusa Lisinski arioso, koji dovodi najintrigantnije pjevače današnjice, nastup Ive Pogorelića i koncert violinista Vadima Rjepina s Novosibirskom filharmonijom. Bit će tu i nekoliko nesvakidašnjih kolaboracija, a najzanimljivija će svakako biti nastup Laibacha sa simfonijskim orkestrom. Gotovo svakog tjedna na rasporedu je niz odličnih nastupa domaćih snaga – Zagrebačke filharmonije I Simfonijskog orkestra HRT-a s brojnim gostima. Uz klasiku, tu su i brojna događanja druge vrste kojima Lisinski nastoji štogod zaraditi, no i poneka odlična najava poput koncerta Pata Methenyja.

Ave Gounod! (8. travnja)

Već tradicionalna suradnja Lisinskog s Muzičkom akademijom u Zagrebu rezultirat će raritetnom izvedbom velikog vokalno-instrumentalnog djela. Na programu je prva izvedba u Hrvatskoj oratorija "Mors et Vita" (Smrt i život) za soliste, zbor i orkestar francuskog romantičarskog skladatelja Charlesa Gounoda. Skladba je zamišljena kao trilogija, nadahnuta je i raskošnim glazbenim jezikom povezanim spojem tradicije velikih rekvijema i meditativnih kantata i oratorija sakralno-duhovne tematike i izričaja. Ulaznice iznose od 80 do 140 kn.

 

Bečki međunarodni solistički ansambl (13. travnja)

Mladi, međunarodno nagrađeni solisti, koji su za svoje djelovanje odabrali Beč, čine WISE Consort orkestar, svojevrsnom zvijezdom u usponu među sličnim ansamblima. Uz zbor Arnold Schönberg i soliste koji nastupaju u kućama diljem svijeta izvest će pred Uskrs remek-djelo Johanna Sebastiana Bacha “Muka po Ivanu”. Dirigirat će iskusni Erwin Ortner, redoviti profesor na Bečkoj akademiji i dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, među kojima je i Grammy za zborsku glazbu. Ovo nesvakidašnje događanje stajat će vas od 199 do 299 kuna.

Ekaterina Siurina i Charles Castronovo (24. travnja)

Kažu da kad pjevački par svoju umjetničku suradnju okruni i brakom, njihovi se talenti i snage na osobito čudesan način nadopunjuju i umnažaju. Zato se Ekaterina Siurina i Charles Castronovo smatraju jednim od najizvrsnijih opernih parova današnjice. Ruska sopranistica i američki lirski tenor zasebno su izgradili velike karijere koje ih danas čine mamcem za publiku najvećih svjetskih opernih kuća. Svoju će magiju na pozornici Lisinskog predstaviti uz orkestar Zagrebačke filharmonije u još jednoj blistavoj gala-večeri druge sezone ciklusa Lisinski arioso. Cijena ulaznica kreće se od 190 do 230 kuna.

 Bo Skovhus, bariton (7. svibnja)

Za razliku od opere, gdje veliki pjevači blistaju usred velikih orkestralnih partitura uz pomoć kazališne čarobne mašinerije, umjetnost solo pjevanja zahtjevna je i za najveće pjevače. Veliki danski bariton Bo Skovhus i fantastični austrijski pijanist Stefan Vladar već su godinama na tom polju jedan od najboljih svjetskih tandema, osobito izvedbama Schuberta. Recital njegovog ciklusa solo pjesama “Lijepa mlinarica” trebao bi stoga biti poseban doživljaj u ciklusu Lisinski arioso. Kao i za ostale koncerte iz ovog ciklusa cijene karata su od 190 do 230 kuna.

 


Laibach i Simfonijski orkestar RTV Slovenije (9. svibnja)

Legendarna avangardna slovenska skupina Laibach ovaj put nastupa u suradnji sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije. Koncert će se sastojati od dva dijela; u prvom će dijelu Laibach predstaviti novi autorski rad, 30-minutnu 'suitu' inspiriranu epskom pjesmom Franca Prešerna izvedenu u skladu s Laibachovim tumačenjem odlomka iz Griegove nedovršene opere "Olaf Trygvasson", a čije su teme krvavo rađanje kršćanstva. Drugi dio koncerta sadržavat će niz poznatijih pjesama Laibacha ("Smrt za smrt", "Eurovision", "Now You Will Pay", "Whistleblowers", "Resistance is Futile"..), a čitav koncert će biti popraćen bogatim filmskim projekcijama. Ovo neuobičajeno izdanje slovenskih provokatora stoji od 190 do 250 kuna.

 Ivo Pogorelić (13. svibnja)

Ivo Pogorelić već je desetljećima u glazbenom svijetu sinonim za vrhunske domete pijanističke tehnike, pa nije ni čudo da je njegov koncert u svibnju već rasprodan. No, svi koji se nadaju kartu nabaviti drugim kanalima, mogli bi uživati u Pogorelićevim jedinstvenim izvedbama, uz konstantno pomicanje granica i proširivanje teritorija zvukovnih i izražajnih mogućnosti klavira. Na programu su djela Chopina, Rahmanjinova, Schumanna i Mozarta.

 

Vadim Rjepin i Novosibirska filharmonija (20. svibnja)

Vadim Rjepin svakako je ime dostojno da okruni ovu sezonu ciklusa Lisinski subotom. Jedan od najvećih violinista današnjice, introvertni virtuoz osvaja mirnoćom svojih interpretacija iz kojih zrači velika unutarnja snaga i sigurnost. Genijalni violinist ovaj put u Zagreb dolazi s orkestrom iz svojega rodnoga grada, s Novosibirskom filharmonijom pod ravnanjem Gintarasa Rinkevičiusa. Dragulj ruskog programa, uokviren "Talijanskim capricciom" Petra Iljiča Čajkovskog I "Šeherezadom" Rimski Korsakova, bit će Rjepinova interpretacija Drugog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva.

 

The Beatles Revival Orchestra (28. svibnja)

Krajem svibnja slavi se 50-godišnjica legendarnog albuma Beatlesa “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”, a u Hrvatskoj će biti obilježena velikim koncertom u Lisinskom. Beatles Revival Orchestra nastao je posebno za ovu priliku spajanjem jednoga od najstarijih europskih tribute bendova, riječkoga Beatles Revival Banda te orkestar pod ravnanjem glazbenog producenta Olje Dešića, uz posebno gostovanje Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić”. Koncert se sastoji od dva dijela: izvedbe cijelog albuma “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” te najvećih hitova Beatlesa. Izvedbama će se pridružiti i poznati hrvatski glazbenici, poklonici Beatlesa, među kojima su Neno Belan, Radojka Šverko, Marko Tolja, Vedran Božić, Detour i Luce.

Pat Metheny (2. lipnja)

Pat Metheny odlučio je promijeniti svoj uobičajeni proces odlaska na turneju nakon izlaska albuma. Ovog puta udružio se s vrhunskim glazbenicima i pripremio veliki repertoar koji nikada nije uspio odsvirati. Metheny je svestrani glazbenik, skladatelj i gitarist vrhunske tehnike, maštovite improvizacije i originalnog zvuka. Uz mnoge legende jazza nedavno ga je časopis DownBeat uvrstio kao najmlađeg člana i jednog od četiri gitarista u svoju Dvoranu slavnih. S njim će u Lisinskom nastupiti dugogodišnji suradnik Antonio Sánchez, kojeg Metheny smatra jednim od najvećih bubnjara svih vremena, mlada kontrabasistica malezijsko-australskog podrijetla Linda Oh i britanski piianist Gwilym Simcock, a ovo zadovoljstvo koštat će vas od 230 do 380 kuna.