the_xx_velika.jpg

Ovo je za nas velik, velik dan, poručili su na početku zagrebačkog koncerta britanski The xx, referirajući se na činjenicu da im je ovo bio prvi nastup nakon više od dvije godine, a poprilično entuzijastična publika ih je toplo dočekala i bodrila do kraja. Indie zvijezde koncert su otvorili novom pjesmom “I Dare You”, a zagrebačka publika imala je privilegij prva čuti premijerno uživo izvedene još tri nove stvari. Nema tu nikakvog iznenađenja, materijal na novom albumu “I see you”, koji će izaći 13. siječnja, ne odudara puno od njihovog dosadašnjeg zvuka. Hermetični atmosferični ugođaj dominirao je i zagrebačkim nastupom na kojem su ponudili svoje melankolično, na trenutke sanjivo glazbeno putovanje.

Sve je zvučalo prilično hermetično i minimalistično, baš kao i scenografija, njihova crna odjeća te komunikacija s publikom koja se uglavnom svodila na zahvale na podršci te uzbudenje zbog prve svirke nakon dugih priprema.

Mahom mlađa hipsterska publika - njih oko tri tisuće, među kojima se moglo čuti i Talijane i Slovence, spremno im je uzvraćala, no kao da su svi vapili za toplinom te prilično hladne i vjetrovite večeri u Zagrebu. Dobili su je tek ponešto u hitovima koje su spremno zapjevali, poput „Chrystalized“, te ponekoj plesnijoj stvari poput „Loud Places“ na kraju prvog dijela koncerta. The xx voze u sporom i laganom ritmu predvođeni Jamieom Smithom za elektroničkom opremom te povremeno za klavijaturama i udaraljkama, a u stvaranju takvog ugođaja vokalima i instrumentima skladno su se dopunjavali gitaristica Romy Madley Croft i basist Oliver Sim. Rasprodana dvorana Boćarskog doma pokazala se idealne veličine za takav broj posjetitelja, no akustika ovog mjesta definitivno je upitna.

Zagrebački i još nekoliko europskih koncerata u idućim danima predstavljaju uvodni dio službene svjetske turneje koja počinje nakon izdavanja novog albuma. No, mogli su možda uvježbati i više od sat vremena koliko je trajala svirka do bisa. To ipak nije demoraliziralo fanove, koji su uredno na bisu otplesali singl “On Hold”, prethodnicu novog albuma te uživali u starijim uspješnicama “Intro” i “Angels”. I tu je bio kraj. Sve u svemu, solidan koncert za njihove poklonike, dok je za pristalice punokrvne svirke to bila samo depresivna kamilica bez šećera i energije. Ipak, sudeći po kemiji između publike i grupe, čini se da se rađa nova velika ljubav između Zagreba i još jednog razvikanog benda.