tamara2_velika.jpg

Saken voku ni se razvidilo
z sedan vela sudba je vajk pokrita
slipo ne videć gredu lita...

…stih je iz pjesme Tamare Obrovac “Gredu lita” što na istrijanskom znači “idu godine”. Tamarina je sudba htjela da prođe već 20 njenih godina na sceni, a da joj glazba nimalo ne blijedi. Štoviše, sve je inventivnija i inovativnija u spajanju jazza s istarskim etno zvukom, ali i raznim drugim  izričajima.

Još se 90-ih prije izdavanja njezinog prvog albuma "Triade" na tada još popularnoj i utjecajnoj Stojedinici moglo čuti: ima jedna vraški dobra mala iz Istre koja fura svoj film i svira sjajan jazz. Već tada je bilo jasno da dolazi rijetko osebujna i svestrana umjetnica. Njezina glazbena imaginacija protegla se potom kroz deset albuma, definirajući je kao odličnu autoricu, pjevačicu i sviračicu flaute te frontmenicu nekoliko različitih formacija vlastitog benda.

Glazbenike s kojima svira pronalazi na širem području u doticaju s kuturnim prostorom Istre – u ostatku Hrvatske, Sloveniji i Italiji, a ostvarila je i značajne kolaboracije s muzičarima iz drugih zemalja poput Armenije, Češke ili Irske. No prije svega, vjerna je zvuku svog zavičaja Istre te ostatka Mediterana, zvuku koji dobro prepoznaju i na raznim stranama svijeta.

Taj će zvuk predstaviti i na obljetničkim koncertima u povodu 20 godina djelovanja, 25. studenog u osječkom kinu Urania, a dan kasnije 26. studenog i u Zagrebu, tj. u Zagrebačkom kazalištu mladih na kojima će izvesti presjek uradaka iz cijele karijere. Za Zagreb je, kako kaže, vežu posebne emocije jer je tu studirala, ali i odmah po dolasku osnovala prvi bend te upoznala brojne glazbenike, među njima i njenog sad već dugogodišnjeg prijatelja i člana benda, bubnjara Krunu Levačića koji je umnogome sudjelovao u Tamarinom definiranju kao glazbenice.

U nizu brojnih koncerata u Zagrebu tijekom dvadeset godina u posebnom joj je sjećanju ostao onaj iz 2008. upravo u ZKM-u. Nadam se da će se i na ovom slavljeničkom koncertu stvoriti jednaka atmosfera bezrezervnog davanja, igre ljubavi između nas glazbenika i publike, kaže Tamara uoči koncerta, dodajući kako su takvi čudesni trenuci razlog zbog kojeg se bavi glazbom.

Pored glazbenog talenta Tamaru krase i šoumenske sposobnosti, a sve to čini je pravom gospodaricom scene. Uz moćan glas kojim dojmljivo prenosi emociju, na pozornicu donosi i nevjerojatnu energiju te sjajnu komunikaciju s publikom, plešući i zbijajući šale. Za jednog nastupa u Gavelli nestalo je struje pa je do povratka iste publiku urnebesno zabavljala 15-ak minuta u potpunom mraku. Sposobnost improvizacije dolazi do izražaja i pri izvođenju pojedinih pjesama kad Tamara s bendom spontano odluta u druge stilove nerijetko i izmišljajući tekst na licu mjesta, a izvrsni glazbenici prate je gotovo telepatski se razumijevajući s njom.

Miješanje stilova katkad je odvede u razne kolaboracije s raznim etno gazbenicima, a poigravanje funkom, soulom i rockom dovelo ju je i do projekta Transhistria electric u kojem svoje pjesme izvodi u “električnoj” verziji. Često surađuje i s Matijom Dedićem koji na pojedinm projektima svira klavir u Transhistria Quartetu. Ipak, Tamara najčešće nastupa sa svojim Transhistria Ensembleom u kojem se već promijeno niz sjajnih glazbenika, a trenutno ga čine bubnjar Kruno Levačić, gitarist i mandolinist Uroš Rakovec, kontrabasist Žiga Golob te virtuozni harmonikaš Fausto Beccalossi. U toj će formacijii nastupiti i na slavljeničkim koncertima.

Dobar dio repertoara trebale bi činiti i pjesme s posjlednjeg albuma "Canto Amoroso" kojeg još uvijek promovira. Prije nekoliko dana izašao je novi spot sa singlom s tog albuma “Tango Istrando”, instrumental u kojem je Tamarin glas u službi instrumenta. Uza sve, istarska glazbenica u posljednje vrijeme često piše za film i kazalište, a upravo priprema glazbu za dvije predstave – u zagrebačkom HNK i u Gavelli. Zgotovljuje i novi talijansko-hrvatski projekt Transadriatic 4tet koji bi trebao biti predstavljen početkom iduće godine. Vrijedan je i njezin rad na projektu Panphonia Istriana kojim se nizom multimedijalnih DVD-ova nastoje revitalizirati razni istarski dijalekti. Priče koje donosi Tamara Obrovac, iradiciju, jezik i humor u punom obliku mogu doživjeti uglavnom Istrijani no, kako kaže sama glazbenica, nema jezične barijere sve dok postoji energija i emocija.