Ovo su najbolji albumi sezone 2013/2014 za stvaranje i održavanje dobrog raspoloženja.

1.    Eternal Summers – The Drop Beneath
Genijalna gitaristica i pjevačica, neodoljiva Azijatkinja Nicole Yun i ostala dvojica iz ovog sjajnog benda koji potiče iz američke zabiti u Virginiji zvane Roanoke, imaju album koji pršti pozitivnom energijom i dobrim vibracijama. Za snimanje trećeg albuma maknuli su se od kuće skroz do Austina u Teksasu i to je njima i njihovoj glazbi sasvim dobro leglo. Nicolein nježan sanjiv glas jednako dobro pristaje bržim pjesmama kao i u onim malobrojnijim sporijim. Pjevni, plesni, razigrani indie pop u najboljem izdanju.

 

Indie electro savršenstvo
Indie electro savršenstvo
2.    Future Islands – Singles
Sa svakim od svoja prva tri albuma ovaj sjajna američka indie, elektro – pop četvorka bivala je sve bolja da bi s četvrtim `Singles´ stigla vrlo blizu savršenstvu. Sjajna plesna glazba s dojmljivim, vrlo sugestivnim vokalom Samuela T. Herringa ima sve više poklonika pa je nakon koncerta 2012. u zagrebačkom KSET-u bend dospio do ´David Letterman showa´ te vrlo zapaženog nastupa na ovogodišnjem Primavera sound festivalu u Barceloni.

3.    Grouplove – Spreading Rumors
New Musical Express je u recenziji ovog albuma napisao da Grouplove zvuče onako kako bi zvučali Arcade Fire da im nije nitko umro i to je upravo savršen opis ove vesele ekipe iz Los Angelesa. Premda im se prvi album zove ´Never Trust A Happy Song´ njihove su pjesme na oba albuma vesele, razigrane, sjajno orkestrirane i otpjevane u neodoljivoj muško – ženskoj kombinaciji vokala. ´Raspberry´bi pritom savršeno legla na zadnji album Pixiesa, a mogla bi na Doolitle.

 

 

Sjajno posuđivanje od najboljih
Sjajno posuđivanje od najboljih
4.    HAIM – Days Are Gone
Ove sada već megapopularne cure glazbenu su inspiraciju i uzore pronašle u zloglasnim 80-im godinama prošlog stoljeća i žanrovima koji su iznjedrili neke genijalne bendove poput Fleetwood Mac, ali i čitav niz glazbenih zločinaca, poput Phila Collinsa. Srećom, u njihovom je slučaju sve sjelo na svoje mjesto pa im debi album zvuči vrlo relaksirajuće, nepretenciozno i popistično u najboljem smislu.

5.    Herzog – Boys
Odmah od prve pjesme ovog odličnog albuma Herzog ne skrivaju da imaju uzore i da su skloni posuditi ponešto od njih, ali dobro je što su odlučili posuđivati od najboljeg iz ostavštine dobrih bendova. Dakle, tu se može čuti i Wedding Present i ponešto od Nirvane i ponajviše od Weezera i to njihovog prvog, ´plavog´albuma, koji je BTW remek djelo.  Moćno, melodično, glasno i totalno optimistično.

 

 

Briljantan album Kathleen Hanne
Briljantan album Kathleen Hanne
6.    The Julie Ruin – Run Fast
Kathleen Hanna jedna je od najosebujnijih i najtalentiranijih žena u rock glazbi. Originalna riot grrrrl i bivša članica Bikinni Kill, žestoka feministica i ikona američke punk scene, koja je u braku s Adamom Horowitzem iz Beastie Boysa, godinama boluje od Lyme borelioze, prilično zajebane bolesti koju izaziva krpelj. Unatoč tome Hanna je s The Julie Ruin snimila genijalni veličanstveni i plesni album koji pršti energijom, usporediv s remek djelima B-52´s, žutim i crvenim albumom.

7.    LCD Soundsystem – The Long Goodbye
Ovo, naravno, nije nova glazba, ali oproštajni live album beskrajno dobrih i utjecajnih newjorških indie -dance - punkera neizostavna je poslastica za svako godišnje doba pa tako i ljeto. Sve je tu što treba biti, tri sata fantastičnih pjesama, u fantastičnoj izvedbi fantastičnog benda, u rodnom im gradu, pred raspoloženom publikom u Madison Square Gardenu. ´Get Innocuous!´, ´Us v. Them´, Movement´, ´All I Want´, ... sve su pjesme sjajne. Nevjerojatna je šteta što taj band više ne postoji.

 

 

Jednako dobar kao prvijenac
Jednako dobar kao prvijenac
8.    Los Campesinos! – No Blues
Welšani predvođeni pjevačem i tekstopiscem Garethom Paiseyem ne pjevaju baš o vedrim temama, ali njihov je indie glazbeno toliko razigran, melodičan i vedar da se sva ta tuga i depresija nekako izgubi i zanemari. Kad bend grune, a ima ih sedam pa znaju baš lijepo grunuti, nemoguće je ostati ukopan i indiferentan.

9.    Parquet Courts – Sunbathing Animal
Čim su izdali prvi album ovi su mladi bruklinško teksaški noise indie rockeri postali miljenici kritike i publike. Nakon fantastičnog prvijenca nastavili su izdavati odlične singlove, a iščekivanje hoće li ponoviti uspjeh ili će se okliznuti i poput mnogih pasti na drugom albumu savršeno su riješili izdavši možda i bolji album od ´Light Up Gold´. Na drugom je albumu savršeno složena zvučna slika svih najboljih žestokih trenutaka američke i britanske rock glazbe. Masno, ljepljivo i znojno.

 Swearin´: Neodoljivo melodiozni
Swearin´: Neodoljivo melodiozni
10.     Swearin` - Surfing Strange
Kada spojiš u cjelinu utjecaje Breeders i Pixies te Throwing Muses i Pavement, a pritom imaš brdo talenta, onda rezultat mora biti fantastičan, baš poput drugog albuma ovog sjajnog bruklinškog benda. Beskrajno talentirana, baš poput svoje sestre Katie i njezinog benda - projekta Waxahatchee, Alison Crutchfield je na drugom albumu zahvatila dosta šire od pop – punkerskog prvijenca, a i ostalima je iz benda prepustila pisanje dijela pjesama. Rezultat je naprosto neodoljiv album.

11.     Upset – She`s Gone
Neka vrsta indie supergrupe sastavljene od bivših članica Vivian Girls, Best Coast i La Sera te bivše bubnjarice Hole, Patty Schemel, teško može proizvesti lošu glazbu.  Njihov prvijenac je, kao što se moglo i očekivati, nabrijani i vrlo melodiozni pop punk u najboljoj tradiciji žanra, besprijekorno odsviran i otpjevan.