U sve bogatijoj kulturnoj ponudi Zagreba široj publici često promakne i kvalitetan program klasičnijeg sadržaja kakvog donosi Dvorana Lisinski. U doba krize i ovisnosti o javnom novcu sve je teže sastavljati vrhunski program pa se, kako bi se namaknulo još financija, dvorana počesto iznamljuje i izvođačima kojima tamo možda i ne bi trebalo biti mjesto. U ovom vodiču fokusirat ćemo se samo na vrhunske izvedbe klasike u jesenskoj sezoni zagrebačkog glazbenog hrama.

TOKIJSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR (22. listopada)

Riječ je o jednom od najboljih japanskih orkestara pojačanim maestrom Jonathanom Nottom kojeg trenutačno svrstavaju među najuzbudljivije dirigente današnjice. Njihovu je suradnju Guardian nazvao jednim od najuzbudljivijih parnerstava u orkestralnoj glazbi posljednjih godina. S njima će nastupiti i nagrađivana njemačka violinistica Isabel Faust.Poznavateljima violine dovoljno govori podatak da Isabel svira na Stradivarijevoj Trnoružici. Repertoar kojim će počastiti zagrebačku publiku su Beethovenov Koncert za violinu i orkestar u d-duru te Šostakovičeva Deseta simfonija u e-molu.

 

FAUST I OPERA GALA (14. studenog)

Ovosezonski ciklus Lisinski arioso, koji donosi vrhunske nastupe opernih umjetnika, počinje spektaklom Orkestra Opere HNK Ivana Zajca u Rijeci pod vodstvom temperamentnog finskog dirigenta Villea Metvejeffa. Energija koju su stvorili prešla je hrvatske granice što je dovelo do angažmana za svjetsku diskografsku kuću Universal. Svijetu se kane predstaviti i fantastičmom operom "Faust" Charlesa Gounoda koju će izvesti i u Lisinskom. Kao solisti nastupit će zvijezde Metropolitana, Lucio Gallo i Carlo Colombara, jedan od najcjenjenijih mladih pjevača u Europi, te finska sopranistica Marjukka Tepponen.

ZBOR RUSKE PATRIJARŠIJE (19. sudenog)

Iznimno bogatu tradiciju ruske duhovne i svjetovne glazbe u Zagreb donosi Zbor ruske patrijaršije. Dvanaestorica pjevača ujedno su i duhovnici, monasi te istraživači. Iz svijeta dolaze izvrsne kritike o njihovim vrhunskim nasupima začinjenima dozom mistike.

Zboru ruske patrijaršije nastup u Lisinskom nije prvi susret s hrvatskom publikom. Prije nekoliko godina oduševili su i na Varaždinskim baroknim večerima, a iz Lisinskog najavljuju kako ovaj nastup smatraju jednim od vrhunaca aktualne koncertne sezone.

 

ARKADIJ VOLODOS (22. studenog)

Ruski pijanist Arkadij Volodos trenutno se ubraja među najtraženije u svijetu. Volodosa kritičari nazivaju genijem klavijature, dodajući da ima maštu, strast i fenomenalnu sviračku tehniku kojom s lakoćom provodi svoje ideje.

U Zagrebu će se Volodos predstaviti djelima Schumana, Brahmsa i Schuberta, a poznavatelji kažu kako će publika imati priliku uživati u jednom od najzahtjevnijih pijanstičkh programa dosad izvedenima na domaćim pozornicama.

 


MARINA REBEKA (3. prosinca)

Baltičke zemlje imaju brojne pjevačke dive, a među njima je i latvijska umjetnica Marina Rebeka, koja je osvojila najpoznatije svjetske pozornice te nastupala s dirigentima od najvećeg kalibra poput Zubina Mehte i Ricarda Mutija.

Njezin prebogat repertoar uključuje djela najvećih svjetskih skladatelja poput Verdija, Rossinija, Mozarta, Čajkovskog i Stravinskog, a u Lisinskom će pjevati uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije.

 


BUDIMPEŠTANSKI FESTIVALSKI ORKESTAR (10. prosinca)

Njihovi nastupi pamte se cijeli život, oni su praznik savršenog muziciranja za svaku svjetsku metropolu, poručuju iz Lisinskog u najavi nastupa ovog sjajnog mađarskog orkestra.

S ansamblom pod vodstvom njihovog osnivača i dirigenta Ivana Fischera nastupit će i virtuoz na violini, traženi i hvaljeni Grk, Leonidas Kavakos. Na repertoaru su djela Schuberta i Bartoka.

 


ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Agilni zagrebački orkestar ima nastupe gotovo svakog tjedna uz brojne goste i iznenađenja. Tako već u petak, 21. listopada nastupaju s opernom divom Dubravkom Šeparović Mušović koja će izvesti Pjesme čeznuća Jakova Gotovca. Ostatak večeri posvećen je Beethovenu i njegovim dvjema simfonijama. Tjedan nakon toga, 28. listopada, na repertoaru imaju slavnu Mahlerovu 2. simfoniju Uskrsnuće. Dva dana zaredom, 24. i 25. studenog, Filharmonija svira Beethovena i Šostakoviča pod ravnanjem dirigenta Dmitrija Kitajenka. U Off ciklusu, 9. prosinca, uz soliste pjevače i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić izvode Beethovenovu 9. simfoniju u d-molu.