U sklupu četvrte sezone Subotica Expressa, programa koji spaja Zagreb i Suboticu, 9. listopada u Močvaru stižu noise-punkeri Ljudske potrebe, glazbenici toka svijesti Put kojim se gyere ide i pjesnik i performer Vladimir Milojković. Sa sobom nose izložbu art časopisa "Symposion" te filmove Jugoslovenskog festivala jeftinog filma JFJF.

Ovaj projekt kulturne razmjene u sklopu kojeg će umjetnici jednog grada biti predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" iz Zagreba i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.

PROGRAM U ZAGREBU (MOČVARA), 9.10.2016.:

VLADIMIR MILOJKOVIĆ

Vladimir Milojković rođen je 2. kolovoza 1978. godine u Subotici, gdje živi i radi. Poetski rukopis Vladimira Milojkovića pobijedio je na natječaju Studentskog kulturnog centra Kragujevac "Prvenac" za 2014. godinu, nakon čega je izašao kao zbirka poezije "Razgovor sa Hertom". Knjiga sadrži poeziju nastajalu godinama, u različitim kontekstima. Tako su u njoj sabrane pjesme koje je Milojković objavljivao u časopisima i različitim zbornicima, kao i one koje do sad nisu objavljene. Njegove pjesme su objavljene u zbornicima Radovi u Kući (2012.) i Na ulici gaze bose ljude (2013.) sudionika Radionice kreativnog pisanja Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu. Osim književnosti, bavi se i slikarstvom, umjetničkom fotografijom, poetsko-vizualnim performansima i eksperimentalnim zvukom. Apsolvent je na Pedagoškom fakultetu u Somboru (odsjek vizualne umjetnosti).

 

LJUDSKE POTREBE

Ljudske potrebe je subotički bend nastao 2010 godine. Imaju pet izdanja iza sebe koja su izašla za etikete "Slušaj najglasnije" i "Manekeni Bigza" ("Parče života" 2010., "Povratak u realno" 2011., Ep "Šizofrejmija" 2012., "DemoN" 2014., "Uživo u Mladosti: U ime naroda" 2016.). Nastupali su u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu, na Trenchtown festivalu 2010. i Filmskom frontu 2011. godine. U svom opusu pratili su žanrove od electro punka do noise rocka. Trenutna postava benda: Armand Mesaroš – bas, Vuk Miletić - vokal, Takács Tibor Faky - saksofon i ostalo, Neven Tili – bubnjevi, Vladimir Koledin – gitara.

 

JUGOSLOVENSKI FESTIVAL JEFTINOG FILMA

Jugoslovenski festival jeftinog filma (1998.-2001.) ili "multimedijalni samoorganizovani skup" u svoje vrijeme postao je sinonim za prvenstveno niskobudžetni kratkometražni film, odnosno video, ali i strip scenu, rokenrol i filozofski kamp. Autor festivala je Stipan Milodanović, nezavisni filmaš i tvorac KLJUN i Low Fi Video produkcije.
Jugoslovenski festival jeftinog filma je bio značajan alternativni kulturni događaj na razmeđi dva vijeka u kojem se osjećala jedinstvena kreativna energija prisutnih učesnika, gostiju, publike i organizatora. Dobija se JF "alkemija" kada se na jednom mjestu, u skromnim uvjetima, okupe autori niskobudžetnih - kratkih - amaterskih - alternativnih filmova, strip crtači, muzičari i filozofi raznih vrsta.

 

PUT KOJIM SE GYERE IDE

Ako netko nije upoznat sa stvaralaštvom benda Put kojim se gyere ide, radi se o tzv. muzici toka svijesti, s povremenim uplivima podsvijesti.

PKSGYI baštini diletantizam (dilettare, altruizam + sentiment). Put kojim se đere ide je kontra-bend nastao na prvenstveno muzičkim iskustvima nekolicine subotičkih muzičara u pokušaju. Diletantski pristup pop muziciranju odvodi ih dovoljno daleko od etabliranih formi bend svirke te na istu podsjećaju još samo vanjskim izgledom, iako i to jadno i zastarjelo. Ono što najviše plijeni kod Puta kojim se gyere ide je vesela slika protagonista koji se diče onim u čemu samoljubivo uživaju.

 

© SYMPOSION Hybrid Realm

Tematsko izdanje art-magazina Symposion se gradi na proglasu Mario Z. Nemeša pod nazivom Organski otpad. Tekst koji izvrće žanr manifesta objavljuje estetiku hibridnosti. Na 8 točaka proglasa je reagiralo 8 pisaca s po jednom tekstualnom varijacijom. Međutim stroj hibridnosti ovdje još nije zastao, jer na tako nastale radove se sa svojim vizijama priključilo šesnaest likovnih umjetnika raznih nacionalnosti.

Kreatori izložbe Hybrid Realm: Davor GROMILOVIĆ, László GYŐRFFY, Pista HORROR, Lehel KOVÁCS, Mihael MILUNOVIĆ, Dóri OLAH, Géza RICZ, Pierre SCHMIDT, Norihiro SEKITANI, Attila STARK, Levente SZABÓ, Ágnes VEREBICS, Zsolt VIDÁK, Lea VIDAKOVIĆ, Endre KISS.

Ulaz u Močvaru je slobodan.