Svako je godišnje doba idealno za furiozni glazbeni tempo, ali razuzdano ljeto je možda i najbolje. Darujemo vam izbor probranih žestica sezone 2013/2014

Najbolje od punka i hardcorea
Najbolje od punka i hardcorea
1.    Big Ups - Eighteen Hours of Static
Glazba koju stvaraju četiri klinca iz Brooklyna, odlično je izbalansirana mješavina Descedentsa, Fugazia, Minor Threata i još koječega ponajboljega iz prebogate riznice američkoga punka i hardcorea. Svojim prvim albumom prilično su odmakli od punkerske jednostavnosti iz doba kada su se osnovali 2010. u Brooklynu i to su učinili na najbolji mogući način. Dakle, ništa tu više nije jednostavno i ramonesoidno pravocrtno, često se izmjenjuju sporije i brze dionice, a kad ubrzaju, pjevač Joe Gallaraga reži vrlo impresivno, ali istodobno i prilično melodično. Idealno za vožnju koja zahtijeva povremeno usporavanje.

 

Mould u sjajnoj formi
Mould u sjajnoj formi
2.    Bob Mould  - Beauty and Ruin
Nakon, na svu sreću, kratkotrajnog eksperimentiranja s elektronikom, kada je izgledalo da je potpuno presušio i otišao k vragu, stari se genij vratio onome što najbolje zna. Angažirao je savršenu ritam sekciju (Superchunkovi virtuozi John Wurster i Jason Narduchy) i isporučio još jedan nabrijani i poletni punk album stvarslački naslonjen na razdoblje sjajnog mu benda Sugar. „Beauty and Ruin nastavlja tamo gdje je prethodni album „Silver Age“ stao, neke pjesme jako podsjećaju i na Hüsker Dü, a bolja preporuka od toga ne postoji. Jedino što je bolje od toga jest vidjeti ga negdje uživo.

 3.    Cloud Nothings – Here and Nowhere Else
Nabrijana trojka iz Clevelanda stekla je već ranije poštovanje legendarnog Stevea Albinija koji im je producirao pretprošli album, a nakon zadnjeg albuma oko njih je pokrenut i prilično velik hype i odjednom su svi postali veliki obožavatelji. Zahvaljujući tome nastup na ovogodišnjem Primavera sound festivalu u Barceloni izazvao je nevjerojatnu strku i gužvu jer ih je organizator neoprezno stavio na stage čiju su veličinu definitivno prerasli. Sve to s pravom, jer zadnji im je album, najbolji do sada, neodoljivo melodičan i istodobno žestok i napucan do daske.

 

Jednostavne i neodoljive
Jednostavne i neodoljive
4.    The Coathangers – Suck My Shirt
Neodoljive i jednostavne melodije koje vuku korijene iz garage punka, ali i punka i new wavea s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća, obogaćene klavijaturama, glavna su odlika all girl benda iz američke Atlante. Uoči izlaska novog albuma klavijaturistica Candyce Jones je napustila bend pa im je zvuk postao nešto siroviji i bliži engleskom new waveu s kraja 70-ih.   Istodobno žestoko i plesno, katkada nalik i na B-52`s, katkada na L7, ali od početka do kraja vrlo zabavno. Nešto kao power pop za ambicioznije.

 5.    Eagulls  -  Eagulls
Eagulss iz Leedsa su žestoki i atmosferični, a u njihovoj glazbi Pitchfork je pronašao elemente bendova poput Killing Joke, Misfits te Iceage, uz napomenu da im gitare neodoljivo podsjećaju na The Cure s fantastičnog albuma „Boys Don´t Cry“. Sve je to prilično točno, pa je jasno da tu uz snagu i žestinu ima i melodije. Pjesme Eagullsa moćne su i himnične pa neće biti nikakvo iznenađenje budu li vrlo brzo, zadrže li, naravno, ovu razinu kvalitete, klubove zamijenili većim dvoranama. Definitivno idealno za vožnju u sumrak.

 

 

Briljantan i furiozan album
Briljantan i furiozan album
6.    Joanna Gruesome – Weird Sister
Legenda kaže da su se članovi i članice ovog sjajnog Velškog benda upoznali na tečaju kontroliranja bijesa. Istina ili ne, ovo je briljantan i neodoljiv indie pop, noise pop, pop punk ili kako god izabrali opisati ovaj neodoljiv album. Furiozni tempo se izmjenjuje s nježnijim pasažima, a sve je to istodobno beskrajno melodiozno pa iako se tu može iščitati cijeli niz utjecaja i citata to je potpuno nebitno. Joanna Gruesome za uzore su birali najbolje, a sve posuđeno savršeno su zapakirali u vlastiti proizvod.

 7.     Motörhead – Aftershock
Neponovljivi je Lemmy s raznim postavama svog neuništivog benda snimio barem tri remek djela rock glazbe, jedan od tri najbolja live albuma svih vremena (genijalni No Sleep´Til Hammersmith) i gomilu odličnih albuma. I sve to svirajući zapravo, manje – više, jednu te istu pjesmu, katkada brže, katkada sporije, ali uvijek neodoljivo savršeno. Nepotrebno je stoga, opisivati kakav je album Aftershock. To je naprosto i dalje ona ista savršena pjesma u bržoj ili sporijoj izvedbi. Novi album Lemmyja i benda naprosto mora biti na ovakvoj listi. Idealno za pustopoljine Dalmatine u ranu zoru.

 

 

Najbolje od stare škole
Najbolje od stare škole
8.    OFF! – Wasted Years
Veterani hardcore scene južne Kalifornije zasluženu su slavu stekli pod stare dane, kada su nakon sviranja u raznim, više ili manje uspješnim, bendovima oformili OFF! i pronašli formulu uspjeha ne mijenjajući formu ni sadržaj.  „Wasted Years“ odličan je album stare škole, brutalnih, brzih i žestokih ritmova i rifova praćenih dubokim lajanjem Keitha Morrisa. Pjesme traju, kao što je i red u ovakvoj glazbenoj priči, između jedne i dvije minute. Tko prijeđe dvije minute, umrla mu majka. Lupkanje nogom i klimanje glavom je neizbježno.

9.     Perfect Pussy – Say Yes To Love
OK, ovo baš i nije za svačije uši, mnogi bi kada čuju pobjegli glavom bez obzira, ali tko voli maksimalno napucani brutalni hardcore, u Perfect Pussy će pronaći pravu poslasticu. Furioznu baražnu vatru vrlo preciznoga benda sjajno prati karizmatična i turbo - atraktivna pjevačica Meredith Graves i sve u svemu, kada izbacite zadnju pjesmu na albumu koja je fakat totalno neslušljiva, to je nekih 18 – 19 minuta čistog užitka za sladokusce. Oprez, kada se taj zvučni tornado pretoči na autocestu to je oko 250 kilometara na sat. Presretači zagarantirani!

 

Album bez greške
Album bez greške
10.     Sonic Avenues – Mistakes
Istodobno i pop i punk, s puno utjecaja Buzzcocksa i ostalih klasika stare škole punka te puno neodoljivih, poletnih i optimističnih ljetnih melodija. Mladi Kanađani iz Montreala snimili su jedan od onih fantastičnih albuma, bez i jedne greške i na rubu savršenstva, koje će im kasnije biti vrlo teško nadmašiti. Idealan soundtrack za pripremu noćnog ljetnog izlaska koji će rezultirati, ako već i ne seksom, onda zasigurno veličanstvenim pijanstvom i ludim provodom.

11.     White Lung – Deep Fantasy

Divlja, neukrotiva i atraktivna Mish Way i njezina ekipa iz Vancouvera nisu uspjeli nadmašiti genijalni prethodni „Sorry“, ali i „Deep Fantasy“ je sjajan album. Sve je tu što treba biti, brutalno i precizno čekićanje bubnjarice Anne Marie Vassilou, moćni gitarski rafali, neodoljive melodije u pozadini zvučnoga zida i Mishino sjajno pjevanje uz povremeno podvriskivanje. Beskrajno poticajna glazba, idealna za slušanje u vožnji kada se ide iz jednog mjesta gdje je bilo dobro na drugo gdje će biti još bolje.