harveyyy.jpg

Sjajna PJ Harvey novi je headliner 11. INmusic festivala i to je definitivno odlična vijest nakon šoka izazvanog Lemmyjevom smrću i razumljivim otpadanjem Motörheada s popisa izvođača.

Festivalu koji za sada u kućici ima tek jednog teškaša, pitku pop atrakciju Florence + the Machine, te dobre, ali ne toliko poznate Yeasayer i Pat Thomas and Kwashibu Area Band, nasušno je trebalo novo veliko i ugledno ime, a PJ Harvey to bez sumnje jest.

Genijalna Engleskinja prvi je album izdala 1992. godina i od tada do danas u karijeri zapravo i nije imala slabih trenutaka, a s barem nekoliko albuma („Rid of Me“, To Bring You My Love“, „Let England Shake“) došla je vrlo blizu savršenstvu.

Polly Jean Harvey je i silno utjecajna, pa je tako velik broj glazbenica, uključujući i spomenutu Florence Welch, ali i fantastičnu Courtney Barnett vlasnicu jednog od najboljih albuma prošle godine, upravo iz njezinog opusa crpilo inspiraciju.

Albumi PJ Harvey s vremenom nisu izgubili ništa od svoje svježine i kvalitete, briljantni i divlji „Get Rid of Me“ kojega je producirao veliki Steve Albini i danas zvuči upravo fenomenalno, a stilski potpuno drugačiji album „Let England Shake“, s pravom je proglašavan jednim od najboljih 2011. godine. Upravo ta raznolikost i sposobnost mijenjanja glazbenog izričaja, od nježne i krhke osjećajnosti do provala buke i žestine jedna su od najboljih osobina PJ Harvey.

Nakon sjajnog "Let England Shake", Harvey se vraća na scenu s dugoočekivanim novim albumom koji se snimao uživo pred publikom u Somerset Houseu u Londonu, a koji bi trebao biti objavljen na proljeće.

Uživo PJ Harvey zvuči doista izvrsno. Gledao sam je 2011. godine na Primavera Sound festivalu u Barceloni gdje je bila jedan od headlinera i unatoč činjenici da joj najveći stage i kasni termin kada je dio publike već bio pijan, omamljen ili naprosto umoran, baš i nisu bili saveznici za nešto nježniji i kompleksniji zvuk albuma „Let England Shake“ kojega je tamo promovirala, sjajno je odvezla nastup i naprosto pojela megaprecijenjene dosadne mlitavce Flet Foxes koji su nastupali prije nje. Osim što zvuči besprijekorno PJ Harvey na pozornici i izgleda sjajno, a band s kojim je nastupala bio je savršena pratnja.

Premda bi PJ Harvey idealno bilo vidjeti u intimnijem prostoru, treba se pomiriti s time da život nije savršen, pa njezin nastup na INmusicu nitko tko voli glazbu ne bi smio nipošto propustiti. Gostovanja tako važnih, utjecajnih i velikih glazbenika prerijetka su da bi ih se propuštalo, a PJ Harvey spada u najbolje i najzanimljivije što se danas može čuti na sceni.

Mic po mic, INmusic dobiva konture i za sada to izgleda sasvim pristojno, ali prazninu nastalu nestankom Motörheada, direktor festivala Zoran Marić na neki će način morati popuniti, premda je to, budući da više nema ni Ramonesa kao jedinih prirodnih ekvivalenata, nemoguće u potpunosti odraditi. Na ruku mu ne ide ni činjenica da su mnogi izvođači već naprosto bukirani u tom terminu. Opet, nigdar ni bilo da ni nekak bilo, pa će se valjda naći neka solidna atrakcija iz za festival vrlo važne ladice žešće glazbe. Užas zvani Billy Idol je u Zagrebu nedavno potrošen pa barem ne treba strahovati od tako neugodnih iznenađenja.

Na presici na kojoj je objavljen novi headliner festivala, Marić je s pravom ponovno prozvao Grad Zagreb, Turističku zajednicu Grada Zagreba i Hrvatsku turističku zajednicu za mizernu potporu festivalu koji je samo prošle godine u jarunskom kampu ostvario 10 000 noćenja stranih gostiju i najveći je gradski kulturni događaj te mamac za turiste te vrste. INmusic, rekao je Marić, od spomenutih institucija ukupno dobije tek oko 100 000 eura potpore, dok je potpora lokalnih vlati i države novosadskom Exitu milijun eura. Zanimljiv je i podatak da HTZ splitskoj Ultri, morskoj inačici Guče, godišnje istovari 900 000 kuna potpore, koliko INmusic nije dobio u deset godina.

Opet, sav taj opravdani Marićev gnjev na državno i gradsko ignoriranje naprosto je pišanje uz vjetar, jer Bandiću i kikašima se taj festival, njegova publika i sve oko toga naprosto gadi i blisko im je i milo koliko i invazija svemiraca, a ni Hrvatska turistička zajednica nije mrdnula od cvrčka, klape, masline i vale. Dobro da daju i to malo što daju. Brvnare s masnim trećerazrednim kobasicama, preskupo razvodnjeno kuhano vino po 15 kuna i odurno masne fritule iz prastarog ulja po 20 kuna, kao simbol najbezobraznije adventska pljačke, uz nastupe „provincijskih kudova“ na pozornici na Jelačić placu, manifestacija su po mjeri i ukusu ove zagrebačke gradske vlasti. INmusic će ipak morati sačekati neke druge gradske oce, po mogućnosti iz grada, a s obzirom na mandatarov glazbeni ukus, a ostale iz tog kruga da i ne spominjem, ni tu neće biti kruha za njih.

INmusic festival održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu. Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.