aalmond.jpg

Kad sam čula da Marc Almond dolazi u Zagreb, prvo sam pomislila da me netko zafrkava jer već godinama davim s istom idejom svoje bliže i dalje frendove, kao njegov obožavatelj svjesna ipak da se radi o tržišno riskantnom koncertu nažalost, bar na ovim prostorima. Ali vele, kad nešto jako želiš to se i ostvari.

Ekipa s Yammat Fm radija odlučila proslaviti svoj skorašnji prvi rođendan, pozivajući svoje slušatelje, prijatelje i poslovne suradnike na tulum i  besplatni koncert izvođača koji je prodao preko 30 milijuna ploča. Kako sam imala sreće gledati Almonda uživo i prije, znala sam otprilike šta me čeka i najviše me zanimala set lista, kao i reakcija publike.

Marc je trenutno na turneji svog zadnjeg, dvadesetog solo albuma "The Velvet Trail", koji je izašao u ožujku ove godine, ploča je dobila sjajne kritike kako od struke tako i od obožavatelja, radi se o nježnoj, melankoličnoj i introspektivnoj priči dubokih emocija pod palicom poznatog producenta i skladatelja Chrisa Braidea, koji je poznat po radu sa Lanom Del Rey, Beyonce i Davidom Guettom.

Almondova karijera traje od 1979 godine, od osnutka synth pop dua Soft Cell, s David Ballom, s kojim je realizirao četiri albuma, uključujući kultni debi album „Non Stop Erotic Cabaret“ iz 1982 godine.

Mladoliki Almond odradio je dobar koncert
Mladoliki Almond odradio je dobar koncert
Njegove ploče i faze su raznovrsne, od ruskih i francuskih ploča, cabareta, kazališne glazbe, Marc and the Mambas projekta, koji je radio usporedo sa Soft Cell, do pop uspješnica i suradnje s raznim glazbenicima poput Matta Johnsona, Davida Tibeta, do Genea Pitneyja i zajedničke izvedbe „Something's gotten hold of my heart“  koja je bila veliki hit, kao i Donna Summer obrade „I Feel Love“ sa Bronski Beatom. U to vrijeme kraja osamdesetih Marc je bio komercijalno na vrhuncu slave, i na vrhovima svih relevantnijih top lista.

Njegov opus i rad su puno više od pop uspješnica iz osamdesetih, i pomalo je razočaravajuće kad umjetnik njegovog kalibra svaki nastup mora završavati s obradom pjesme „Tainted love“ koja je ruku na srce ipak ultimativan hit po kojem je Marc poznat diljem svijeta.

Kako god, sa svojih 58 godina života i glazbenim iskustvom od preko 35 godina, Marc izgleda i dalje vrlo mladoliko, svjedočili smo tome u Laubi gdje je istrčao na binu s ekipom vidno raspoložen i pomalo zatečen odličnom reakcijom publike kao i njenom brojnošću. Koncert je trajao devedesetak minuta i mogli smo čuti stare a i nove pjesme,  tri su bile sa zadnjeg albuma s naglaskom na prekrasnu baladu „Scar“.

Neki posjetitelji prepoznali su na stageu i gitarista Neala X, koji ga godinama prati, a radi se o nekadašnjem članu grupe Sigue Sigue Sputnik. Koncert je započeo sa „Tears Run Rings“, a završio sa „Say Hello Wave Goodbye“, i mislim da su svi u dvorani uključujući izvođače bili sretni i zadovoljni.

Energija je bila pozitivna, vele da su svi bili tamo te večeri, ja nemam pojma jer sam bila u prvom redu zajedno s ostalim fanovima, i da se vratim na početak, set lista bila je dobra, "Jacky" i "Bedsitter" meni vrhunac, a reakcija zagrebačke publike nije razočarala.

Ono što nije dobro u prostoru Laube je zvuk, ali to su tehnički problemi samog prostora, koji ipak nije prilagođen ozbiljnijim koncertnim izvedbama. Čestitke radio Yammatu i hvala na poklonu, ponovilo se.

Set lista:

Tears Run Rings
Bad To Me
Torch
The Dancing Marquis
Somethings Gotten Hold of My Heart
Jacky
Darker Times
Champagne
Scar
Demon Lover
Meet Me in my Dreams
Brilliant Creatures
Adored and Explored
Bedsitter
Soul Inside
Tainted Love
Say Hello Wave Goodbye