morrissey_velika.jpg

Morrissey je jedan od onih izvođača koje ili voliš ili ti ide na živce. Kako sam u prvoj navedenoj kategoriji, potegnula sam do Ljubljane kako bi odgledala show, i nisam zažalila.

Nepunih godinu dana nakon zagrebačkog koncerta, turneja kojom Moz promovira deseti solo album znakovitog naslova „World Peace is None Of Your Business“ je u punom zamahu, a ovaj ljubljanski gig bi se mogao opisati izrazom Alive and Kicking. Set lista Zagreba i Ljubljane razlikovala se u čak pola izvedenih pjesama, nastup u Ljubljani bio je  meni osobno bolji, a vjerujem da bi se složili i ostali namjernici koji su se imali prilike ukazati na oba koncerta.

Morrissey i band u zadnjih godinu dana intenzivno sviraju, prilično su uigrani i uvježbani, što je posebno došlo do izražaja u aranžmanima i improvizaciji novih pjesama. Hala Tivoli bila je ugodno popunjena, intro playlista bila je interesantna, slušali smo i gledali New York Dollse, Ikea i Tinu, Ramonese, Charles Aznavoura.

Morrissey je nadmašio blijedo zagrebačko izdanje
Morrissey je nadmašio blijedo zagrebačko izdanje
Točno u 21.05 show je počeo sa „Suedehead“, a završio nakon punih sat i 45 minuta sa impresivnom izvedbom „The Queen is Dead“, s kojom je započeo koncert u Zagrebu. Zadivljujuće je bilo vidjeti kako s izvjesnom i karizmatičnom lakoćom gospodin djeluje još uvijek hipnotizirajuće na svoje obožavatelje.

Negdje na pola svirke, veganski, osviješteni i angažirani Morrissey počastio nas je mučnim prizorima iz klaonica životinja, ponavljajući kako su ta ubojstva nedužnih stvorova najveći problem danas u svijetu.
„Meat is Murder“, ok, netko se slaže a netko i ne, ali definitivno vjerujem da bi većina fanova rado zaboravila ili preskočila taj dio koncerta, uključujući mene.

Vrhunac koncerta bila je sjajna izvedba „I Will See You in a Far Off Places“, impresivno orijentalnog aranžmana sa odgovarajućim slajdom u pozadini, ironično i bolno aktualno.

Zadnjih par godina Morrisseyu je prilično turbulentan period, od neslaganja s izdavačima, otkazivanja dugogodišnje suradnje s nekim članovima banda, odjave par koncerata na turneji  kako radi zdravlja ili pak principa, neki od zlobnika predviđali su kraj njegove profesionalne turneje.

Srećom, nije tako. Moz je u sjajnoj formi, pjeva i izgleda odlično, a isto će vam reć i onih par sretnika koji su se za vrijeme bisa  unatoč  brzim redarima uspjeli popesti na binu i bar na tren se pohvatati s idolom koji je pritom od dragosti skinuo svoju košulju i bacio je u razdragano mnoštvo. Živio. Kako god, koncert je opravdao očekivanja, i Mr.Morrissey, You can take me in your arms, and love me.