snaga_ljubavi_vizual_velika.png

U četvrtak, 22. travnja u 18.30 sati u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se online tribina Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak, a moći će se pratiti putem Facebook stranice i Youtube kanala Centra tolerancije. Treća tribina iz ciklusa Snaga ljubavi posvećena je upravo ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je film.

Zašto je ljubav na filmu tako utjecajna i posebna, zašto nas nikada ne ostavlja ravnodušnima, zašto filmske ljubavi imaju neku nadrealnu, specifičnu težinu i zašto upravo film ljubav i ljubavnu emociju čini posebnom? Možda zato što filmske ljubavi nikada nisu tek puki odraz stvarnosti. Čut ćemo odgovore i na to kako se filmskim jezikom priča ljubavna priča, kako to redatelji režiraju ljubav i kako se ljubav glumi, ili možda ne glumi.

O svemu tome na online tribini govore redatelj Rajko Grlić, redateljica Dana Budisavljević, glumci Živko Anočić, Goran Bogdan, glumica Judita Franković Brdar, povjesničar filma Daniel Rafaelić te politolog i filmski kritičar Boško Picula, ujedno i kao moderator tribine. Razgovor će ilustrirati ulomci iz nagrađivanih hrvatskih filmova: "Ustav Republike Hrvatske", "Nije ti život pjesma Havaja", "Tereza37" te "Sonja i bik".

Ciklus tribina Snaga ljubavi u organizaciji Centra tolerancije tematizira sve aspekte ljubavi u društvenom životu. Riječ je o svojevrsnom nastavku uspjelog ciklusa Zašto se mrzimo? tijekom kojeg su u 11 dijaloških tribina istraženi svi oblici pojavnosti i tajne fenomena mržnje.