TFF_fotka_dvorca_by_Boris_Krstinić_i_Alen_Meniga_velika.jpg

U moru hrvatskih ljetnih festivala često je najbolji provod na najmanje razvikanim, odnosno onima koji se ne rade primarno za horde razvaljenih Britanaca i sličnu publiku poput INmusica ili pulskih electro festivala, nego i dalje pokušavaju igrati na kartu kvalitete i odlične, ali nešto intimnije atmosfere.

Jedan od takvih je svakako i Tabor Film Festival, koji je sa svojom koncepcijom red odličnih filmova, red jednako dobrih koncerata, u sjajnom prostoru dvorca Veliki Tabor, dogurao već do jubilarnog 15. izdanja, koje će se odigrati od 6. do 9. srpnja.

Organizatori Tabor Film Festivala srećom ne boluju od megalomanije te viška ambicija uz manjak ukusa pa su i ove godine složili odličan i vrlo bogat filmski program te besprijekoran lineup u glazbenom dijelu festivala.

U ovogodišnjem međunarodnom natjecateljskom programu posjetitelji Tabora moći će uživati u vrhunskim recentnim ostvarenjima u formi kratkog metra, među kojima će se naći i nekoliko pobjednika svjetskih festivala. U međunarodnoj konkurenciji tako se može izdvojiti pobjednik Berlinalea, film „Gradić!“ (Cidade Pequena!) Dioga Coste Amarantea, inovativni žanrovski hibrid igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Ovaj portugalski redatelj ujedno će i gostovati na Taboru, pa će to biti prilika za razgovor uživo o njegovom filmu.

I tako smo pustile zlatne ribice u bazen
I tako smo pustile zlatne ribice u bazen
Višestruko nagrađivan, nominiran na festivalu BAFTA, jedan od ponajboljih britanskih redatelja Chris Sheperd na Taboru će se predstaviti filmom o nevinom osuđeniku „Johnno je mrtav“ (Johnno's Dead), nagrađenom na londonskom LIAF-u, a igrani film „I tako smo pustile zlatne ribice u bazen“ (And So We Put the Goldfish in the Pool) japanskog redatelja Makota Nagahise pobjednik je Sundance festivala. U međunarodnoj će se konkurenciji naći i i film „San lučkog radnika“ (The Dockworker's Dream) njujorškog majstora uporabe arhivskog materijala Billa Morrisona, kojeg domljivo pogoni glazba američkog benda Lambchop.

Koji će od filmova međunarodne konkurencije odnijeti Veronikinu lubanju, odnosno nagrade za najbolji animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film te Grand Prix festivala, odlučit će žiri u kojem se ove godine nalaze poljska animatorica i prošlogodišnja pobjednica Renata Gąsiorowska, britanski filmski kritičar i pisac Michael Pattison te Maja Krajnc iz Slovenije, glavna urednica časopisa KINO! i predsjednica Udruženja za razvoj filmske kulture Kino!.

Tabor Film Festival donosi i dvije svjetske festivalske premijere u domaćoj konkurenciji: „Lovačku sreću“ Maje Alibegović, dokumentarac o slovenskim lovačkim običajima i ritualima, te eksperimentalni film „Tutasputa“ u kojem se redateljica Ane Paške poigrava sa žanrom westerna. O najboljem među domaćim filmovima odlučivat će prošlogodišnji pobjednik u domaćoj konkurenciji Andrija Mardešić, redateljica Hana Jušić i njemački filmolog Olaf Möller, a svoj glas za najbolji film festivala i ove će godine imati priliku dati i taborska publika.

Partner ovogodišnjeg Tabor Film Festivala je i inicijativa Dobri domaćini (udružene snage Are You Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Koalicija Solidarnosti Split). Ona pruža podršku mladim kreativcima iz Hrvatske bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i svima onima koji su u nju došli bježeći od nevolje. Predstavit će se posebnim filmskim programom „Granice prihvaćanja“, izložbom fotografija i slika, originalnim tetoviranjem kanom i prezentacijom egzotičnih jela. Osim toga, organizirat će i dječji vrtić s brojnim aktivnostima za naše klince (14-20h), a na njihovom info pultu moći će se puniti mobiteli i slično.

Raspored glazbenih izvođača po danima izgleda ovako:

ČETVRTAK, 6. lipnja:

Let 3 su headlineri u subotu, 8. lipnja
Let 3 su headlineri u subotu, 8. lipnja
My Baby (NL), Stems (UK), Žen, dRUMELODY (BIH), DJ Venom, Achromatic Attic, All Strings Detached (SLO)

PETAK, 7. lipnja:

Urban & 4, Matija Svira Arsena, M.O.R.T., Stray Dogg (SRB), Univerzitas, Kozmodrum, J. R. August sa zborom, Ufoslavians (dj set, SLO), Haris Pilton (SLO)

SUBOTA, 8. lipnja:

Let 3, Jimmy Stanić & Sexy Boys, Antenat, Lovely Quinces, J.R. August, DR. Smeđi Šećer, persons from porlock (SLO), Dječak iz Vode

NEDJELJA 9. lipnja:

Kries, Foltin (MK), Porto Morto, Oridano Gypsy Jazz, M.I.L.E., Haiku Garden (SLO)

 

   

Organizatori su izdvojili 15 razloga zašto doći na 15. Tabor Film Festival, a kako izgledaju sasvim razumno i točno, prenosimo ih u cjelosti:

1)    Više od 200 filmova – ljubitelji filma, a posebice onih kratkometražnih garantirano dolaze na svoje. Ove godine dvije svjetske premijere : dokumentarac „Lovačka sreća“  Maje Alibegović i eksperimentalni film „Tutasputa“  Ane Paške.

2)    Preko  30 glazbenih izvođača, live actova i DJ-eva na čak 5 pozornica.  Urban & 4, Let 3, My Baby, Kries, Matija svira Arsena, Jimmy Stanić & Sexy Boys, M.O.RT. i mnogi drugi.

3)    Prekrasni srednjovjekovni dvorac Veliki Tabor – dobrodržeći starac živi još od sredine 15. stoljeća. Jedva čeka da vam ispriča sve svoje tajne.

4)    Noć žive publike – nek se čuje glas naroda! Najzabavniji  popratni filmski program u kojem publika svojim manje ili više burnim reakcijama uz pomoć balona, zvečki i drugih rekvizita određuje pobjednika.

5)    Grešna Gorica Food& Jazz - dislocirana pozornica u ovom nadaleko poznatom restoranu koji je zadužen za ugostiteljstvo Tabor Film Festivala.  Jazz, fina klopica, domaća kapljica. Može li bolje?

6)    Obiteljska atmosfera i pozitivne vibracije – osjećat ćete se kao kod kuće. Svi oni koji su bili prošle godine znaju to jako dobro. Zato će doći i ove.

7)    Kamp  s pogledom na zagorske brege  -  nitko nema kamp kao Tabor Film Festival. Osim što je  smješten odmah uz sami dvorac, tamo vas čekaju  piceki, patkice i dva peseka.  p.s. rezervacija obavezna

8)    Oldtimer show – Uživajte u limenim ljubimcima iz nekih prošlih vremena! Bit će to sjajna predigra  u suradnji  s Hrvatskim oldtimer savezom za skorašnje otvaranje „Muzeja oldtimera“ u Krapini

9)    Radionice, predavanja, promocije knjiga, izložbe – naučit ćete  i vidjeti nešto novo, a da je hedonist u  vama i dalje zadovoljan. Od budućnosti obrazovanja , vjerskog dijaloga  preko dj-inga i snimanja dronom do svjetlosnih instalacija i perfomativnih videa. Sve je tu.

10)    Dobri domaćini –  inicijativa koja podupire mlade kreativce bez primjerene roditeljske skrbi i izbjeglice koje su u Hrvatsku došle bježeći od rata pripremila je bogat program koji uključuje brojne izložbe, filmove, egzotična jela itd. Budi i ti dobar domaćin!

11)    Soba za mučenje – sigurno ste bar nekad poželjeli  imati jednu za sebe, ali jeste li ikad slušali koncert u njoj? Naravno da niste. Tabor Film Festival pobrinut će se i za to.

12)    Kupanec – kupiš festivalsku i dnevnu ulaznicu i ostvaruješ 50% popusta za Terme Olimia i Tuhelj. Najboljeod svega? Do tamo i nazad te vozi festivalski shuttle.

13)    Veronika Mamurluk Korner – nitko ne brine za vaš mamurluk kao Tabor Film Festival uz pomoć mini mljekare Veronika.  Jutarnji glavoboljček nestaje u roku odmah.

14)    Najljepša pozornica na svijetu - Sunset stage. Zamislite kad vam svira bend uz zalazak sunca i s pogledom na prekrasne zagorske brege.

15)    Sve ovo za samo  -  195 kuna u pretprodaji, 240 kuna na ulazu, kamp uključen. Garantirano najbolji omjer cijene i kvalitete. U ponudi su i dnevne karte za one koji ne mogu doći sve dane. Cijene dnevnih ulaznica za četvrtak i nedjelju su 65/80 kuna odnosno 85/100 za petak i subotu.

Fb event: https://www.facebook.com/events/1690159951304937/
Facebook page: https://www.facebook.com/TaborFilmFestival/