NeGledajMiUPijat_02.jpg

Četrnaestu godinu zaredom Zagreb Film Festival predstavlja izbor najsvježijih debitantskih, ali i drugih filmova koje rijetko možete vidjeti u domaćim kinematografima. Od 12. do 20. studenog slijedi žanrovski najraznolikiji natjecateljski program s najvećim brojem trilera dosad, kao i filmova koje su režirale žene - njih četiri. Koncepcija s debitantskim ili drugosnimljenim fimovima u glavnom programu često je nailazila na zamjerke kako je riječ o ograničenom bazenu iz kojeg organizatori mogu pecati, no tu je uvijek i bogat popratni program. Ove godine natjecateljskim postaje i program Ponovo s nama koji donosi filmove etabliranih redatelja koji su svojedobno sudjelovali na ZFF-u sa svojim debitantskim ostvarenjima.

GLAVNI PROGRAM

Među čak četiri žene redateljice u glavnom programu su i dvije Hrvatice. S nestrpljenjem se očekuje ostvarenje Hane Jušić s reputacijom nagrade za najbolji europski film na festivalu u Veneciji. „Ne gledaj mi u pijat“ priča je o djevojci koja počinje iskušavati vlastite granice nakon što silom priilika počne skrbiti o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Obiteljski odnosi, točnje oni između majke i kćeri, u fokusu su i Trampolin, prvog dugometražnog filma Katarine Zrinke Matijević. Uz njih na ZFF-u sudjeluju i redateljice Maysaloun Hamoud s izraelsko-francuskim filmom Dva svijeta te Gruzijka Rusudan Glurijdze s autobiografskim filmom Kuća drugih. Taj je film hrvatska manjinska koprodukcija, kao i makedonski Oslobođenje Skoplja, prema poznatoj kazališnoj drami Dušana Jovanovića, kojeg redateljski potpisuju Rade i Danilo Šerbedžija, a uz Radu u filmu glumi i Lucija Šerbedžija.

Inače, glavni program s 13 filmova otvara pobjednik kanskog programa Izvjestan pogled, biografski film „Najsretniji dan u životu Ollija Makija“, topla filmska priča iz hladne Finske koju potpisuje Juho Kuosmanen. Bajka za odrasle o tome kako bi bilo da je svijet pravedan, a život lijep donosi nam srpski redatelj Srđa Penezić. Glavna zvjezda filma Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato je dobro nam znani Slavko Štimac. Među četiri trilera ističu seNoćne životinje, novi film modnog kreatora, a sad i uspješnog redatelja Toma Forda koji se iz Venecije vratio s nagradom žirija. Nagradu žirija FIPRESCI u kanskom programu Izvjestan pogled ponio je, pak, križanac westerna i trilera „Psi“ rumunjskog autora Bogdana Mirice. Kao film izvanrednog suspensa najavljuju belgijsko ostvarenje Flamansko nebo u režiji Petera Monsaerta, a priču o apsurdima neljudskog pravnog sustava donosi kinesko-kanadski redatelj Johnny Ma u filmu Miran čovjek.

 

PONOVO S NAMA

Zagreb film festival je svojom koncepcijom debitantskih filmova u glavnom programu obilježio početke karijera mnogih danas poznatih redatelja poput Stevea McQueena, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Radu Judea. Njima se vraća kroz program „Ponovo s nama“ u sklopu kojeg će biti dodijeljena i nova nagrada – Zlatni bicikl. Za nju će se natjecati i Rumunj Christi Puiu, poznat po filmu „Smrt gospodina Lazarescua“, nagrađenom u Cannesu. Njegov novi film Sieranevada, snimljen u koprodukcjii s Hrvatskom, dijagnoza je suvremenog društva, a radnja se vrti oko obiteljskog okupljanja u spomen na pokojnika koje se pretvara u žučnu raspravu i otkrivanje tajni.

U Zagreb se vraća i Xavier Dolan, nekadašnji pobjednik ZFF-a za film „Ubio sam majku“. Ovjenčan Velikom nagradom žirija u Cannesu, filmSamo je kraj svijeta kritičari smatraju Dolanovim najzrelijim ostvarenjem. U priči o obiteljskoj buri izazvanoj viješću o terminalnoj bolesti pisca Louisea glumi respektabilna ekipa predvođena Vincentom Casselom i Marion Cotillard, trenutačno poznatijom po glasinama o navodnoj vezi s Bradom Pittom. Hrvatsku premijeru u ovom programu imat će treći film jednog od najdarovitijih mladih hrvatskih redatelja Nevija Marasovića. „Goran“, intrigantni mračni triler s neočekivanim obratima i jakom postavom domaćih glumaca ambijentiran je u snijegom zameteni Gorski kotar.

 

VELIKIH 5

Program Velikih 5 donosi svake godine hitove iz pet najvećih europskih kinematografija – Italije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Španjolske. Potonju predstavlja novi film Pedra Almodovara"Julieta", posveta kanadskoj spisateljici Alice Munro snimljena prema njezinim kratkim pričama. Riječ je o tipičnoj almodovarovskoj priči o majčinstvu u čijem su središtu strast, gubitak i intrige. Iz Britanije dolazi "American Honey", dobitnik Nagrade žirija u Cannesu sa Shia LeBouffom u glavnoj ulozi. Nagrađivana redateljica Andrea Arnold pričom o skupini adolescenata koji putuju američkim Srednjim zapadom donosi vlastito viđenje supkulture mladih margnalaca.

Paul Verhoeven, poznatiji po „Sirovim strastima“, vraća se prvim filmom na francuskom jeziku. provokativnim trilerom Elle s Isabelle Hupert u glavnoj ulozi. U programu je i ostvarenje još jednog velikog euroskog sineasta, njemačkog redatelja Fatiha Akina čiji je najnoviji film Tschick humorna kombinacija filma ceste i priče o odrastanju.

 

 


MOJ PRVI FILM: IRSKA

Program predstavlja debitantska ostvarenja danas etabliranih redatelja europske kinematografije, a ove godine na redu su irski. Oni koji još to nisu, moći će pogledati „Moje lijevo stopalo“ Jima Sehridana s Danielom Day-Lewisom koji je za tu ulogu dobio OscaraKrvava stanka crnohumorna je komedija o gadnim ljudima s Colinom Farellom, a redatelj je John Crowley, poznat po povijesnoj drami „Brooklyn“. Lennyja Abrahamsona danas znamo kao redatelja filma „Soba“ nagrađenog ove godine Oscarom za glavnu žensku ulogu koju je odigrala Brie Larsen. Njegov prvi film "Adam i Paul" uvrnuta je komedija o pustolovnom danu dvojice ovisnika.

 

 


KOMEDIJE ISTOKA EUROPE

Čemu smo se smijali u socijalizmu, tema je selekcije povjesničara filma Daniela Rafaelića koji je krenuo od teze da su kinematografi iza željezne zavjese bili mjesta gdje je sumoran život mogao biti izvrgnut ruglu. Uz kontroverzan, nekad bunkerirani domaći „Ciguli Miguli“ te glasovitog „Balkanskog špijuna“, u programu je „Pastir Kostja“, prvi sovjetski mjuzikl i jedan od najvećih ruskih hitova prije Drugog svjetskog rata. Ostatak programa čine istočnonjemački „Anton čudotvorac“, vrckava komedija o ljubavi i nekonverncionalnim poduzetničkim metodama te kultni češki „Joe Limunada“, spoj satire, westerna i glazbene komedije o kauboju koji pije samo limunadu.

 

 

OSTALO

Osim navedenog ZFF dovodi i glavni program kratkometražnih filmova, kao i Kockice, natjecateljski program domaćih kratkih filmova, već popularnu Bibijadu namijenjenu najmlađima te Plus, program za srednjoškolcime. U povodu 20. godišnjice nastanka kultnog „Sudara“ Davida Cronenberga, bit će upriličena i projekcija tog filma u prisustvu glumice Deborah Kare Unger. Uz nju gosti festivala su i Cristi Puiu, Slavko Štimac, Toni Grisoni, scenarist kontroverzne serije „Mladi papa“ te jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen, čiji će film „Oblak 9“ na ZFF-u biti prikazan kao prvi u sklopu retrospektive njegovih filmova koju priređuje Goethe-Institut. Bogat popratni program zaokružuje i selekcija mockumentaraca, tj. dokumenaraca s odglumljenom radnjom te Dan LUX filma, izbor europskih ostvarenja koja se natječu za nagradu Europskog parlamenta. Novitet su ove godine i inkluzivne projekcije namijenjene slijepima i gluhima.

ZFF održava se na šest lokacija u Zagrebu – u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu, F22 – Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Insttutu, a putem video streaminga i u Rijeci, točnije Art kinu Croatia. Projekcije u programima Kockice, Bibijada i Dan LUX filma su besplatne, dok se cijene ulaznica za ostatak festivala kreću od 10 do 30 kuna po projekciji. Osim na blagajnama, mogu se kupiti i putem stranice zff.kupiulaznicu.hr.