solo_positivo_velika.jpg

Nakon poznatijih i razvikanijih pulskog i motovunskog došao je red i na Solo Positivo filmski festival koji će se od 1. – 8. kolovoza održati u Opatiji.

Na sedmom izdanju tog festivala glazbenih dokumentaraca, koji je pokrenut u Starigradu Paklenica, a prošle se godine preselio u Opatiju, prikazat će se ukupno 25 naslova u četiri kategorije koje će gledatelji moći vidjeti na opatijskoj Ljetnoj pozornici i u umjetničkom paviljonu Šporer.

Sam natjecateljski dio programa donosi 8 naslova koje je odabrao ovogodišnji izbornik njemački readtelj Uli Schueppel, koji je nastojao predstaviti kreativnu i angažiranu stranu žanra glazbenog dokumentarnog filma.

Službeni program ove godine čine četiri kategorije. U natjecateljskoj kategoriji bit će prikazano osam filmova u konkurenciji za ovogodišnje laureate, a ove godine novost je kategorija „Regio'n'Roll“ u kojoj će biti predstavljeno šest filmova iz regije. Filmovi u natjecateljskom programu su njemački "Imagine Waking Up Tomorrow" Stefana Schwieterta, brazilski "Dominguinhos" (M. Aydar, J. Castro, E. Nazarian), američki "Hot Sugar`s Cold World" (Adam Bhala Lough), japansko američki "Mad Tiger" (M. Heartlein, J. Yi), švicarski "Raving Iran" (Susanne Regina Meures), britanski "They Will Have To Kill Us First" (Johanna Schwartz) i "Spandau Balet: Soul Boys of The Western World (George Hencken) te britansko tanzanijski "I Shot Bi Kikude" (Andy Jones).

Posjetitelje očekuje i retrospektiva u sklopu koje će biti prikazani svi dosadašnji pobjednici festvala. Ovogodišnja zemlja partner je Italija, a najavljeno je pet uradaka talijanskih autora koje će publika ove godine imati prilike vidjeti u Opatiji.

Moj zanat: Film o Arsenu Dediću
Moj zanat: Film o Arsenu Dediću
Festival će otvoriti film „Moj zanat“ o velikom Arsenu Dediću, beogradskog redatelja Mladena Matičevića. Arsen je od prvog izdanja bio uz ovaj festival, s Matijom je i nastupio u Paklenici, zbog čega su organizatori odlučili da u susret prvoj godišnjici njegove smrti festival otvori upravo ovaj film koji je premijeru imao u jesen 2014. i tako propustio priliku biti premijerno prikazan na tadašnjem SPFF-u u Starigradu Paklenici.

Žirijem ovogodišnjeg 7. SPFF-a predsjeda sarajevska glumica Jasna Žalica, a članovi su mu još i slovenski glazbenik Zoran Predin te beogradski redatelj Ognjen Glavonić.

Organizatori su najavili dolazak mnogih imena iz filmske i glazbene industrije među kojima i Danieal Millera, producenta Depeche Mode, Bill Drummonda iz The KLF, Veru Robić Škarica, producenticu filma „Moj zanat“ o Arsenu Dediću i ravnateljicu Hrvatskog filmskog saveza, Mladena Matičevića, redatelja filma "Moj zanat", Andyja Jonesa, redatelja filma „I Shot Bi Kidude“, Briana Rašića, službenog fotografa The Rolling Stonesa, Branka Đurića, glumca i redatelja, Damira Pirića, redatelja filma „Rock and War“, Mitju Sočića, redatelja filma „Novo Mesto Glasbe“ uz još poneko iznenađenje.

U glazbenom dijelu festivala nastupit će Ljetno kino koje će u ponedjeljak otvoriti festival, potom u utorak DJ Daniel Miller, u četvrtak The Painkillers te u subotu Greaseballs koji će zatvoriti festival.  Uz filmove i koncerte publika će u Opatiji imati priliku vidjeti i izložbu Briana Rašića “Opatija to Bowie”.

Festivalske ulaznice po cijeni od 180 kuna koje garantiraju ulaz na sve projekcije i koncerte dostupne su do 31. srpnja na www.mojekarte.hr te na prodajnim mjestima Festivala Opatija u Opatiji i Rijeci.

Kompletan program 7. Solo Positivo Film Festivala 2016. Opatija možete pronaći na službenim stranicama SPFF-a www.spff.hr.